8 Aralık 2021 Çarşamba

Film Tapas Kitap FalanFilan

Önceki hafta pazar günü, havalar son değil de ilkbahar tadındayken Enn Sevdiğim Kadın'la sınavları sonrası Gloria jean's Coffees'de buluşmaya karar veriyoruz. Günün ve güneşin en güzel saatlerinde arıyor. İlçemizin yeni ve ikinci AVM'si CityMall'da ve benim de çok sevdiğim ve çok hoş kitapçının, O'nun altını çizdiği ifadeyle enfes manzaralı terasında... İlk gelişi ve an itibariyle bayılmış durumda. O halde Gloria iptal. Hazırlanıyorum ve kısa süre sonra terastayım. Oradan buradan daha çok da coğrafyanın eski hallerinden söz ediyoruz ki laf buralar dutluktuya kadar uzuyor. O son 17 yılını bilen bir Angaralı, bense yerlisiyim. Uzun sohbet, keyifli kahvelerin ardından içinde gerçek ve çok hoş kahve mekânları da olan, tam anlamıyla küçük kasabanın şirin AVM'sindeki hoş buluşma tadının ve güne çok yakışan keyif anlarının ardından eve bırakıp beni, sahilden devam ediyor O. Eve varınca arıyor ve tabii ki sahilin ve mekânlarının kalabalığından söz ediyor. Bir yer var ki uzun süredir aklımda. Bir kaç kez niyetlendim fakat pandemi yoğun nedeniyle gerçekleştiremedim; daha doğrusu yalnız gitmek istemedim, daha çok da uzun soluklu bir akşamüstü sohbetinin geceye ulaşacağı, mevsim sonbaharın sonu olsa da serin bir yaz akşamı tadında bir zaman dilimi hayal ettim.

Bundan bir kaç gün sonraysa CityMall'un sinemasının vip salonunu öven bir telefon aldım; O ve arkadaşları Sen Ben Lenin'i izlemişlerdi. Bu beni tetikledi. Bir plan yaptım. Filmi izleyecek, sonrasında da şu hayal ettiğim mekânda kendime biçtiğim senaryoyu yaşayıp işin asıldığı bir gün keyfi yapacaktım.

Ne yazık ki sinemayı iptal ettim çünkü o akşam filmin son günüymüş. Dolayısıyla ardındaki eylem de iptal oldu. Önce İskele Kafe'ye gidip yeni elime aldığım mavi kapaklı kısa kitabı okumaktı niyetim. Yürürken önünden geçtiğim ama hiç gitmediğim, yine belediye işletmesi kafe aklımı çeldi. İskelede bir tur attım ve dönüşte kafede bir karışık tost, çay ve kitapla denizin, manzaram, iskele ve onun ardındaki gemilerin tadını çıkardım. Evde temizlik vardı, biraz daha vakit geçirmek için bu kez boş yakaladığım, babamın ağaçlarının son noktasındaki kadim bankıma oturdum ve bayım bayım bayılmakta olduğum Stanley Crawford'un Bayan Unguentine'nin Seyir Defteri adlı 118 sayfalık enfes kitabını okumaya başladım.


Hafta içi doktor randevum vardı. İki yıl önce baktırdığım dizimin son halini merak etmiştim. O dozda bir sıkıntı yaşatmasa da arada bir kendini hatırlatıyordu.

Güneşli bir gün. Keyifli ve uzun bir tren yolculuğu. Yıllarımı geçirdiğim sanayi sitesinin içinden, eski stadın yerine yapılan Millet Bahçesi'nin önünden geçerek hastaneye varma, ama daha vakit olduğu için karşısındaki kocaman ve çok hoş parka dalma ve Erlend Loe'nun şöyle bir baktığım, Türkçe seslendirme dolayısıyla vazgeçtiğim filmi de yapılan, edebi anlamda yüceltilmeyecek ama stand up lezzetinde ve hoşlanarak okuduğum, hoş bir ara sıcak olan kısa kitabı Kadının Fendi'ni bitirme... Sonra doktor. Önce elle muayene, sonra diz röntgeni, filmdeki durumun elle muayeneye göre daha iyi olduğu, iki yıl önceki ilaçlardan bir reçete, sonra kadim eczaneye yolun tadını çıkararak yürüme...

Tren ve ev.


Pırıl pırıl bir sabaha uyanıyorum. Enfes bir güneş misafirim. Çok kararlıyım. Bugün kesinlikle hayali kurulmuş gün yaşanacak. Bunun öğlenle akşam arası ama ikindiden önce başlayan ucu açık bir süreç olmasını istiyorum. Sabah kahvaltımın ardından gazetelere göz atıyor, kahve içmiyorum. Gong çalıyor ve işe girişiyorum. Vakit yaklaşıyor. Saat 14:30 gibi evden çıkmayı planlıyorum.

Hazırlanmam gerek. Bir an yürüsem mi, minübüsle mi gitsem ikileminde bocalarken, öğle yemeği için burada bir şeyler atıştırsam, sonra da mekânda usulca, avarelik tadında kitabımla başbaşa mı takılsam, diye düşünüyorum. Bu plansızlıkla yola koyuluyorum. Aslında minibüsle gitsem yürüme mesafem kısalacak!

Ama yol keyfi azalacak.

Bir ara niyetimi bozmak üzereyken tam... Keyfim olaya el koyuyor. Çok itiraz etmiyorum. Sanırım işime geliyor ve ona uyup buralarda bir şey yemeyi iptal ediyor ve trene doğru yürüyorum.

İyi de yapıyorum.

Bir taşla çok kuş.

Eğer minibüsle gelsem bu enfes ve daracık sokaktan inmemiş olacaktım; çünkü fırının önünde inip normal caddeyi kullanacaktım. Üstelik durmayacak, çantamdan fotoğraf makinesini almayacak, güneş düşmeyen sokaktan film sahnesiymiş gibi güneş parıltılı denizi böylesine görmemiş ve keyifle seyretmemiş olacaktım.


İki yanındaki, hâlâ eskinin tadını yaşatan ve kendini koruyan bahçeli yazlıkları ile kendisine bayıldığım dar sokağın köşesinden sola dönüyorum ve bir sonrasında kesin geleceğim İrish Pub'ın önünden karşıya geçiyorum. Fikrimde az sonra masalarından birine oturacağım mekânın cepheden bir fotoğrafını çekmek var. Deniz kenarından yürüyürek gelince önüne, bundan vazgeçiyorum; çünkü hemen yola kenar masada ve yine onun hizasındaki bir başka masada toplam beş hanımefendi, şarap eşliğinde bir keyif yaşıyorlar.

Yolu karşıya geçiyor, Latina Tapas Bar'dan içeri süzülüyor ve denizi gören daha ortalarda, daha sakin iki kişilik bir masaya yerleşiyorum. Önüme menüyü bırakıyor bir genç adam. Ben elle dokunulabilen, sayfaları açılan, kağıt menüleri seviyorum. Fakat bu yeni moda tek sayfa, antet dışında harfsiz bir kağıt ve barkod okumalık olanlardan. Soruyorum. Yokmuş öteki tür menüleri. Bu eksi puan. İkinci eksi puan garsonların maskesiz oluşu. Sadece bir genç kızda var. Çocuğa diyorum lütfen al şu elime tıkıştırılmış telefonu ve ayarla.

Ve kamerayı yaklaştırıp, zevksizlik abidesi bu menü okuma eylemini, eskiye özlem duyarak tatsızca yapıyorum.

"Bir bonfileli tapas lütfen"

"Bir kalamarlı tapas lütfen"

"Bir de 50'lik, Tuborg filtresiz lütfen."


Biramla birlikte daha yetkili biri geliyor. Son derece kibar ve bu kibarlık gayet ölçülü. Mutfağın saat 3'de başladığını, tapasların bu nedenle gecikeceğini söylüyor. Bunun benim için bir sakıncası olmadığını belirtiyorum. O önden çıtır tavuk öneriyor. "Olur," diyorum; sonuçta öğleni boş geçmiş durumdayım.


Kitabımı açıyor, denizdeki ilginç yolculuğa eşlik ediyorum. Bay ve Bayan Unguentine çok ilginç iki karakter, bense yazarın edebi ve şahane üslubu sayesinde onların mavnasında, heyecanlı, meraklı, gülümseten, çok keyifli bir yolculuktayım. Sanki beşyüz sayfalık ve elden bırakılamayan bir kitap gibi keyifli bir içerik.

Velhasıl an itibariyle ortamımdan çok memnunum. Eski bir yazlıktan evrilmiş, dolayısıyla kadim ağaçları olan ve güzel düzenlenmiş bir mekândayım. Hava enfes, minik kedi çok tatlı, ve anında kankayız; ancak anneyi sevmedim. Biraz hain. Ben arada miniği besliyorum. O neredeyse elime dalacak ki onu uzaklaştırmak için boş elimi ileri götürüp, öteki elimdekini küçüğe verdiğim esnada inceden bir tırmık yiyorum.
.

Bir birayla kalkarım planım bu arada iflas ediyor. Öyle güzel bir gün ki, güneş sanki yeni bir hikâye yazıyor. O ara bir kaç masa daha doluyor. Ortam biraz daha canlanıyor ama ne kitap okumama engel, ne de alanı terk etme hissi yaratıyor bu durum. Seçilen müzik çok hoş, doğal seslerle ve doğa ile çok uyumlu ve asla kulak tırmalamıyor ve "Ben haddimi bilirim, sizin keyfiniz için buradayım," tadında usul usul okşuyor anı.

O halde ben de devam ederim, diyorum ki başlangıçta erken kalkarım diye düşünüyordum.

Tapaslar ve çıtır tavuklar, öldüm bittim... Neydi be, denecek kıvamda değiller, ama benim keyfime gayet güzel eşlik ediyorlar. Ortamı çok sevdim ki bunda havanın etkisi olduğu kadar garsonların sürekli başımda bitmiyor olmalarının da etkisi var. Müşteriye alan açtıkları kesin ve bu yönde belli ki tembihlenmişler. Elbete ki bulunduğum saatteki sakinliğin bana daha çok kalma isteği yaratmada etkisi var ve bu sakinlik çok hoş.

O halde...

"Bir 33'lük bira lütfen."


Kitabımı yeniden açıyorum. Onun meraklı ve hoş bir yerindeyim. Biramı yine zamana yayıyorum. Günün ruhları dürtükleyen saatleri... Bir akşam yemeği hayal ediyorum. Nedense şarap çağırmıyor aklım. Oysa ortam çağırıyor şarabı. Sonra finali tatlı olan, baştan sona İspanyol bir akşam geçiyor fikrimden. Çünkü bahçenin farklı noktalarında çok hoş, içinde ateş yakılacak, bacasız şömine türevi düzenekler ve kenarlarında ve yerde de kesilmiş odunlar var. Hayal kurduruyorlar ve hayallerin görselleri ve anları da çok hoş. Düşünmeli!

Artık kalkma zamanı. İşin kapanışına yetişmem ve son durumu almam gerek. O an aslında Enn Sevdiğim Kadın'ı aramak, isterse iş çıkışı gelebileceğini söylemek geçiyor aklımdan. Öte yandan hafta sonu şehir dışında yoğun bir iş günü olduğunu biliyorum. Bu fikirden vazgeçiyorum. Ödememi yapıyor; Tip Box'ı gönüllüce boş geçmiyorum. İrish Pub'ı bu kez daha yakından ve daha dikkatlice inceliyorum. Yine ara sokağa dalıyorum, istasyona yürürken de fikrim tatlı çağırıyor. Reddetmiyor, uyuyorum çağrısına. Bizim istasyonda iniyor ve pastaneye giriyorum. Büyükçe çilekli eklerden bir tane ve bir çay lütfen, diyor, rayları gören cam kenarı bir masaya oturuyorum.

Muhteşem bir yaz akşamı sanki. Pencereler açık. Akşamın ruhları dürtükleyen saatleri... Eve sahilden yürüyorum. Ekranımı açıyorum. Gün kapanmak üzere, her şey yolunda. Son verileri iş defterime kaydediyorum.

Telefon...

Tek tuş.

Keyfimi, keyifle Enn Sevdiğim Kadın'a anlatıyorum. Onun dinlerkenki gülümsemesine bayılıyorum. Sonra ETS'nin sayfasına giriyorum. Odalara bir kez daha bakıyorum. İki odadan birini netleştirmeye çalışıyorum. Çünkü geçen bir yazıda söz ettiğim hedeflerimden, bizim opera balede bir konser, bir de Amasya kaldı geriye.

An itibariyle kalacağım yer net. Ve şu 10 gün içinde, her an yola koyulabilirim.

Gibi...

Güneş, duy beni!

14 yorum:

  1. "yazdan kalma bir gün" olmuş, ne güzel :) "sen, ben, lenin"i en kısa zamanda izlemek istiyorum ben de, bakalım kısmet ne zamana :)

    amasya'ya mı gideceksiniz? yaşasın! ben gidemesem de gidecek birinin, hem de sizin, güzel fotoğraflar eşliğinde anlatacağı ne çok şey olur kimbilir :) takipteyim merkez :P

    YanıtlaSil
  2. Hava çok hoştu gerçekten, kışkırtmasa bu kadar kararlı olmazdım.:) Amasya planda kesin, önümüzdeki günler, özellikle hava ne gösterir henüz bilmiyorum. Blogda iki Amasya yazısı ve fotoğraflar var aslında. Bu kez ne hissederim, ne kadar dolaşır ne yazarım ben de bilmiyorum. Çünkü tren seferleri yok ve trensiz bir yazı olacak:)

    https://laparagas.blogspot.com/search/label/Amasya

    YanıtlaSil
  3. Ruha ilaç gibi olmuş gün. Ve sen her zaman ki gibi, okuyucuyu da alıp yanına, akmışsın zamanda.

    YanıtlaSil
  4. Her şey öyle denk geldi ki o bakımdan pek tazelenilmiş bir gün oldu. Telaşları olmayan, zamanı yavaşlatılmış, sanki bir başka ve sorunsuz dünyada bir gün gibi, dertsiz ve tasasızdı. Sevdim valla.:)

    YanıtlaSil
  5. Yazdan kalma günler ne kadar değerli kışa adım attığımız şu günlerde.

    O ara sokak fotoğrafına bakıp durdum ben de. 5 dakika içerisinde aklımdan ne öyküler geçti. O daracık sokak, sonundaki ağaçlar, arabalar, kaldırım taşları, mazgallar, deniz ve güneş kırıntıları.

    Tek bir kare bazen uzun bir film sahnesidir.

    Zamanı güzel geçiren insana alkışlar..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aslında yazdan kalma hava dışarıda oturma fırsatı verdiği için şu dönemde çok kıymetli. Kapalı mekanlar cam falan açılamayacağı için tehditkar, o nedenle fırsatı tepmiyeyim yoksa nisan-mayısa kadar durum feci dedim ve attım kendimi sokaklara Sevgili Momentos.

      Çok teşekkür ederim:)

      Sil
  6. Yine felekten bir gün olmuş ne kadar da iyi olmuş. Bizde fırtına sonrası
    dupduru günlere kavuştuk. bu hafta boyunca yağmurlu dense de öyle güzeldi ki hava kaçırnadık, arkadaşlarla deniz kenarında bir kafede açık havada
    oturduk. sohbet muhabbet, önümüzde kıpırtsız deniz, bulutlar kocaman
    kocaman. Yaşamak güzel şey !

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kesinlikle yaşamak, güzel. Şu pandemi bu kıymeti hatırlatarak biraz ayar da verdi belki bize. Olağanmış gibi yaşadığımız bazı anların elimizden isteğimiz dışı kayıp gideceğini de gösterdiği için belki, biraz daha fazla tutunuyoruz arkadaşlara, sevdiklerimize, mekanlarımıza, doğaya ve onlarla vakit geçirmeye.:)

      Sil
  7. Bir şehirde palmiye varsa, o şehir güzeldir :)
    Bir şehir güzelse, insana şahane bir gün geçirmek farzdır.
    Şahane bir gün geçirildiyse ve yazıldıysa, e okumak da keyiftir!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Palmiyenin yanında deniz varsa daha da güzeldir. Hem bizim belediyemizin, denizin kıyısında, copacabana ile aşık atacak plajı da olan bir de Palmiye Kafe'si var:)

      Ne mutlu o zaman yazana:)

      Sil
  8. Ne güzel, ne güzel! Her an çıkılabilecek o yolda keyifli seyirler dilerim o zaman:)
    Şu karekodlu menüleri ben de hiç sevmiyorum. Mecburen yükledim geçen gün. Salgın nedeniyle çıkan bu uygulamayı benimseyip garsonların maske takmaması ironik olmuş. Neyse ki mekân güzel:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim:) Mekân gerçekten güzel ancak yiyecekler konusunda aynı şeyi söyleyemiyorum, böyle durumlarda allahtan bünyeye yerleştirilmiş bukalemun özelliği var, o zaman serzeniş ve müşkülpesentlik yok ve her şey çok güzel modunda anın keyfini çıarmak var:) Bu açıdan şanslıyım, yaradana şükür:)

      Sil
  9. Offf ne güzel bi' gün olmuş! Bayılıyorum böyle dibine kadar keyfi çıkarılan güzel günlere :)

    YanıtlaSil
  10. İşi -okulu kırmış öğrenci gibi- kısa süreliğine de olsa asınca pek daha güzel oluyor:)

    YanıtlaSil

İLETİŞİM İÇİN

laparagas@gmail.com

KATKIDA BULUNANLAR

Blogdaki yazıların tüm hakları La Paragas yazarlarına aittir.
Yazıların izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur.

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP