10 Aralık 2021 Cuma

İştah Açıcı



...

Yıllar geçti. Evrenin yaşı. Tapınaksız çağlar. Paslanan ince dallar arasından, her yıl cüretkâr termitlerin daha çok kemirdiği kubbe kirişleri arasından güneş doğdu, battı, tekrar doğdu; her şey pul pul döküldü, her şey soyuldu, her şey toprağa, çamura ve acı suya karışıp kayboldu, son bir hamleyle kendi içinde filizlenecek enerjiye sahip ne varsa, her şey onlarla karışmak ve yeniden biçimlenmek üzere şekilsiz bir kozaya dönüşüp ortadan kayboldu. Hepsini daha önce görmüştüm. Aynı uykudan uyanıştı, aynı uykuya dalıştı. Eğer gündüz vakti rüzgâr kuvvetli eser ve bataklıktaki otları çiğneyip dümdüz ederse, geceleyin rüzgârın kesileceğini ve havanın sakinleşeceğini, ya da sıcak bir günün ardından daima serin bir esintinin geleceğini ve pusu dağıtacağını ezbere biliyordum. Yine de elimden geleni yaptım. On yıllar boyunca ihmal ettiğim mektupları yazabilmek tam bir yılımı aldı, eski arkadaşlarım sonunda bana ne olduğunu, hayatımın ne hale geldiği, eski aynalar, karanlık halılar ve bitmek bilmeyen kamaralar arasında, kederli bir senfoni dinlemek için ayda bir kez bir limuzinle konser salonlarına götürüldüğüm büyük ve öfkeli bir şehrin en yüksek binasının tepesinde nasıl inzivaya çekildiğim konusunda fikir sahibi olabildiler; sürgünde, vahalarda, su kemerli ve fıskıyeli surların ve karmakarışık çinilerle kaplanmış duvarların arkasında, develeri gut hastası olan suratsız haydutlardan başka kimselerin oturmadığı alev alev yanan bir çölün ortasında nasıl yaşadım, develerini hurmalarla nasıl besledim, çocuklarına nasıl Fransızca öğrettim; ya da kuzey dağlarındaki hayatım, yılın dokuz ayı gövdeleri yarı yarıya karın içinde gömülü kalan çam ağaçlarının kilometrelerce uzandığı, kuş uçmaz kervan geçmez bir yerde kurulmuş oturan büyük taş ev, üst ve alt katlarda boydan boya kitaplarla kaplı duvarlar, okumalarım, hayatlarım, hepsine söylediğim yalanlarım. Çünkü denizden söz edemiyordum.

...

Bayan Unguentine'nin Seyir Defteri, Sayfa 88, ve 89'un bir kısmı...

Yazar, Stanley Crawford.

Çeviri ve dip notlar, Suat Kemal Angı




Üç Gün Önce Ben

*Kitabımı açıyor, denizdeki ilginç yolculuğa eşlik ediyorum. Bay ve Bayan Unguentine çok ilginç iki karakter, bense yazarın edebi ve şahane üslubu sayesinde onların mavnasında, heyecanlı, meraklı, gülümseten, çok keyifli bir yolculuktayım.

Velhasıl an itibariyle ortamımdan çok memnunum. Eski bir yazlıktan evrilmiş, dolayısıyla kadim ağaçları olan ve güzel düzenlenmiş bir mekândayım. Hava enfes, minik kedi çok tatlı, ve anında kankayız.

*Film Tapas Kitap FalanFilan


10 yorum:

  1. Üç gün önceki siz'i okurken, bu kitaptan tekrar bahsedileceği içime doğmuştu diyeyim.
    Sanırım devamı da gelecek. :)

    YanıtlaSil
  2. Devamı gelmeyecek Sevgili Okul Arkadaşım. Özel bir okuma ve özel bir tattı benim için. Sanki çcukluktaki ilk romanlarımın, mesela yeri bende çok özel Pal Sokağı Çocukları'nı elime aldığımdaki duyguydu başıma gelen:) İçinde ama görünmez biriymişim ve bir kenardaymışım halini hissettiren, kendiyle bütünleştiren, uzun zzman sonraki ilk kitap oldu bu. Duygudaşlığımız özel ve lezzetliydi. Kimseyi etki altında bırakmak istemedim, kendime ve geleceğe sadece kitapla etkileşimi mi bırakmak istedim:) Onu bu şekilde bırakmak geldi içimden o an. Spontane bir durum ve post yani:)

    YanıtlaSil
  3. müthiş bir üslup gerçekten de, fransızca dan mı çeviri? sanki öyle gibi geldi.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hangi dilden çevrildiği yazmıyor, kitabın orjinal adı İngilizce.

      "Hiçbir kitabı böylesine inatçı bir tutkuyla, heyecan içinde ve yürek tedirginliği ile çevirmemiştim," demiş, Suat Kemal Angı.

      Sil
    2. vay canına...bu arada pal sokağının çocukları beni de çok etkilemişti çocukken. ne güzel kitaptır...

      Sil
    3. Kesinlikle... Nemeçek kankam benim:)

      Sil
  4. teşekkürler bu kısmı bizim de okumamızı sağladığınız için. :)

    YanıtlaSil
  5. Rica ederim, faydam olduysa ne mutlu:)

    YanıtlaSil
  6. Böyle iştah açıcı alıntılara bayılıyorum. :) Stanley Crawford bilmediğim bir yazar. Sizin gibi değerlendirmelerine güvendiğim başka okurlar da Goodreads'de hakkını teslim etmişler. Radarıma aldım ve Unguentineleri de işaretledim. Teşekkürler.. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de bu kitapla tanıdım, kitaptan etkilenip yazarla tanışma durumu:) Rica ederim, seversiniz diye düşünüyorum:)

      Sil

İLETİŞİM İÇİN

laparagas@gmail.com

KATKIDA BULUNANLAR

Blogdaki yazıların tüm hakları La Paragas yazarlarına aittir.
Yazıların izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur.

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP