25 Mart 2009 Çarşamba

Aşk Üzerine Kısa Bir Film (A Short Film About Love)


Kieslowski'den, yalın oyunculuklar ve az diyalogla, sade ama hüzünlü melodiler eşliğinde; aslında kalabalıkmış gibi duran kent ve apartman yaşamlarının yalnız ve melankolik atmosferindeki karakterlerden, aşk üzerine yalın ve dokunaklı bir film .

Aşka inancı yok denecek kadar azalmış ve onu yorumlama biçimi soyut değil de cinsellik temelli bir somut hal üzerine olan yorgun ve kentli Magda'nın ''Benden ne istiyorsun'' sorusuna, daha hayatın kirlerine bulaşmamış bakir aşık Tomek 'in ''Hiç bir şey'' yanıtıyla sinemanın, kısacık bir diyalogla gerçekte aşk nedir üzerine en çok şeyi anlatan sahnelerinden birini seriyor film önümüze...

Hem dekolog serisi içinde, hem de sinema versiyonunu izlediğim ''Aşk Üzerine Kısa Bir Film'' aynı zamanda, tutkunun ve cinselliğin aşk içindeki konumunu, iki karakterin film içindeki pozisyonlarını değiştirerek de sorgulatıyor .

Magda'nın gözetlenen ve umursamaz durumdan gözetleyen durumuna geçişiyle, aşkın yakıcı, kıskanç ve takipteki yanını da görüyoruz...

Film; aşkın hiç bir şekli üzerine övgüler düzmeden bütün hallerini ortaya döküp, sevginin yalın ve arınmış halini de örnekliyor.

Aşkın ve ilişkinin elde edilmeden öncesi ve sonrasını, iki farklı yaşanmışlığın aynı ilişki içindeki duygusal yer değiştirmelerini, bakış açılarını çok iyi anlatan ve düşündürten bu film: Seninle başım dertteden kastı aşk olan herkesin; içkisi elinde, çerezleri yanında, tek başına, bacaklarını uzatıp keyif yaşayabileceği bir akşama yoldaşlık edebilir. Eder;)

7 yorum:

  1. ya niye tek başına ya...ben iki kişi seyretmek istiyorum, olmaz mı yani :)ayrıca ne oldu ördeğin son durumu...

    YanıtlaSil
  2. Bu filmi tek başına seyretmek bence daha uygun...ikinci kişiyle, şu şöyle bu böyle diye tartışma, film esnasında fikir beyan etme ihtimali kuvvetle muhtemel ve bu tartışmanın sen, bene dönme ihtimali daha kuvvetle muhtemel:))...(ama ikinci kişi normal bir arkadaş olursa sorun yok:))... Ördeğin son durumunu bende merak ediyorum bekliyorum:)))

    YanıtlaSil
  3. Kieslowski'nin Mavi'sini över herkes ama benim tercihim Beyaz'dır. Mavi çok sıkıntılıydı. Bunu da izlemedim, belki ileride...

    YanıtlaSil
  4. Ben de Beyaz'ı daha çok severim...

    YanıtlaSil
  5. en sevdiğim dekalog bölümü hakkındaki yorumunu okuma mutluluğunu yaşarken yorumlarda en sevdiğin renk üçlemesi filminin beyaz olduğunu gördüm! kocaman gülüyorum şu an, çok keyiflendim canım buraneros!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İnan ben de kocaman gülüyorum. Kelebek etkisi:) Naftalinlenmiş bir yazıyı bulmak süper, sayende o günlere uçtum ben de; o dekalog serisinin tamamını ki 10 emire bir gönderme olarak 10 bölümdü, bir İsveç sitesinden indirmiş, Türkçe alt yazılarını bulmuş, cd'lere kaydetmiştim, şimdi yap desen o nasıl oluyor ki derim:) Çok teşekkür ederim Elisabeth:)

      Sil

İLETİŞİM İÇİN

laparagas@gmail.com

KATKIDA BULUNANLAR

Blogdaki yazıların tüm hakları La Paragas yazarlarına aittir.
Yazıların izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur.

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP