8 Şubat 2010 Pazartesi

Ejder Kapanı

Adalet olgusu üzerine nitelikli ve akıcı bir suç filmi Ejder Kapanı...

Toplumun sıklıkla tartıştığı af olgusunun bir eleştirisi gibi duran film; örneklediği pedofili suçuna karşılık gelen cezanın, toplumun her kesimi tarafından tartışılan noktaları üzerinden ilerliyor.

Toplum vicdanında kabul gören değerle adaletin sorumluluğu arasındaki farklılıkları bir durum olarak ele alıp güzelce işliyor film. Örneklediği suçun cezalandırılma yöntemi olarak bireylerin aklından geçenleri tek tek gözönüne sererek, güzel bir toplumsal algı ve duygu fotoğrafı çekiyor.

Tüm bunları, toplumda oluşan genel fotoğrafın farklı farklı mesajları olarak ortaya koyup tartıştırırken; çok güzel ve yerinde müzikleri, iyi bir görüntü yönetimi, doğru mekan seçimleri ve hareketli kamera kullanımı ile tempolu, gerilimi dozunda, karakter analizleri yerinde, sürprizleri de içinde bir film sunuyor.

Bir iki yan karakteri canlandıran oyuncular(özellikle müsteşar) filmin genel durumu karşısında hafif kalsa da, Uğur Yücel; merak ettirerek, aksiyonu dozunda kullanarak, yan hikayeleri filme başarıyla katarak yarattığı atmosferi, özenli ve düzenli işletmeyi başarıyor.

Final sürpriz gelmese de başka türlüsüne zaten gönül elvermiyor. Canım Ailem'in Halim'i ilker Aksum'un adli tıp uzmanı rolündeki kısacık performansının da altını çizip alkışlamak gerekiyor.

Ejder Kapanı, akıcı senaryosu ve başarılı senaryo uygulamasıyla suç filmlerini ve bunun uzantısı olarak polisiyeyi sevenler için; hem tartıştığı konu, hem de ritmi anlamında güzel bir sinema günü yaşatmayı başarıyor.

Zaman zaman; izleyeni çok bilmişlik ukalalığına sürükleyen- yabancı filmlerde olduğunda hoş görülüp de kendi filmlerimizde pek entellektüel olunan(!)- ' bu sahne şu filmin taklidi!' hallerini içinde barındırsa da, Ejder Kapanı övgüyü sonuna kadar hak ediyor.

6 yorum:

  1. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  2. az önce seyreden bir arkadaşım önerdi filmi bana tabi csı, criminal minds vb tarz dizi ve filmlerin hayranıyım ya :)) hatta anlattırdım bile kimilerine göre süpriz olan filmin sonunu.

    seyretmeden üzerinde konuşmak, yorum yapmak olmaz ama kafamda "dexter" ın film versiyonu şeklinde bir imaj uyandırmadı değil. ama ben seyredene kadar bu imajı gözümün önüne getirmemeye gayret edicem tabi...

    YanıtlaSil
  3. İnanmayacasın ama bende izlerken bazı sahnelerin önünden söyledim ne olacağını, hatta kendimi Rıdvan gibi hissettim. Gol olur manasında:)... Yine de ters köşeye yatırmayı başardı film. Yazının içerisindeki ukalalıkları kendimizde yapmadık değil. Şu filmde şu tür kamera, bu filmde şu aksiyon diye ne kadar çok şey bildiğimizi kendi gözümüze sokup ruhumuzu şımarttık valla... Ama egolarımızı bir kenara koyup normalleşince, Mussanoyla son ve ortak kararımız filmin çok güzel olduğuydu. :)) iyi seyirler...

    YanıtlaSil
  4. Son zamnalarda gittiğim en iyi Türk filimlerinden bir tanesi..Hemen hemen vizyonda ki bütün filmleri izlemiş birisi olarak söylüyorum bunu ..Evet tam bir ters köşe durumu söz konusu oldu benim içinde sade konuşmalarda hani o gündelik doğal yaşamın konuşma şeklini almak için fazla abartı söz konusuydu gibi geldi ..onun dışında beğendim ..

    benden de bir tavsiye geliyor
    Şimdiye kadar izlediğim Türk filimlerinden farklı yapısı çekim şekliyle '' ROMANTİK KOMEDİ AŞK TADINDA isimli filmi mutlaka izlmeniz ve eminim beğeneceksiniz kadın erkek ilişkilerine dair süper tespitler var ayrıca çok komik ..EFENİM :)))

    YanıtlaSil
  5. Amerikan vari bir film. Uğur Yücel Alpacino gibi oynamış :)

    YanıtlaSil
  6. teşekkür ederiz efenim ateş böceği:)) Fragmanının izlediğimizde oyunculara bakıp tereddüte düşmüştük filmle ilgili ama referanslarınız üzerine izleyeceğiz artık...


    Evren - Sahne; Uğur Yücel Uğur Yücel gibi oynamış:))

    YanıtlaSil

İLETİŞİM İÇİN

laparagas@gmail.com

KATKIDA BULUNANLAR

Blogdaki yazıların tüm hakları La Paragas yazarlarına aittir.
Yazıların izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur.

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP