1.Kısım
İkinci de geçiyor, şimdi gelecek olansa hedefe götürecek tren. İstasyonun benim istikametim yönü de yavaş yavaş kalabalıklaşıyor. Arkada, deniz yönündeki koltuklardan birine oturuyorum. Belirli saatler dışında çok sakin olmasını seviyorum bu trenin ve bugün Allah'tan Samsunspor'un maçı yok.
Rabbim yolcu olan kimseyi o trene düşürmesin!
Bir kez hem gidişte hem dönüşte denk geldim ki yol boyu zıplama ve tezarühattan gına geldim.
Tren hareket sonrası köprüye tırmanırken fotoğraf makinemi hazırlıyorum. Hava muhteşem ve bir saat sonra muhtemelen pırıl pırıl bir güneş olacak. İnsanlar piknik alanlarında, mangallar tütüyor, salıncaklar kurulmuş çocuklar top peşinde. Kış ortasında piknik. Şahane...
Tren penceresinden akıp giden zamanı seyre dalıyorum.
Plajsa kış tatilinde. Barınağa doğru yol alırken makinem ve ben hazırız. Gemiler de hazır. Tankerler, Petrolofisi tanklarına sırayla akaryakıt boşaltacaklar, alargada sıra bekliyorlar. Kayak da yapılabilen su sporları alanı da mevsim gereği olarak boş.
Barınaktan geçerken fotoğraf çekiyorum ama beğenmiyorum çünkü bulunduğum koltuk açıları kullanmak açısından sıkıntılı. Balıkçı tekneleri aut. Bir başka sefere bırakıyorum fakat buradaki balık lokantasına gelmeyi bu kez net biçimde kafaya koyuyorum.
"Yaa işte!" diyorum sonra; "mevcuttakiler iktidar olmadan önce bu ve belediyenin diğer işletmelerinde ve özellikle Yalova Vapuru'nda püfür püfür deniz eşliğinde rakı içilebiliyordu; üstelik bundan rahatsızlık duyan, şikayetçi olan kimse de yoktu çünkü mükemmel yönetiliyorlardı."
Bandırma Vapuru'na yaklaşırken Gazi Kovan'ın* öyküsü düşüyor aklıma; bir de vapurun makine dairesinden müze yapılan kısımdaki Atatürk'ün kıyafetleri ve yaşam kültürü...
Diyor elbette tam o anda içimden bir isyan: Neredeeen nereye!
Bir süre sonra denizden ayrılıp iç kesimlere dalıyoruz ve her o bölgeye geldiğimde şöyle bir dikiliyorum çünkü içine raylar kaçmış bir insanım. Tarım alanları eksiltilerek yapılmış sanayi sitelerinin içinden geçerken hayıflansam da, sanki, Öksüz Brooklyn'in içinden geçiyoruz sanıyorum.
Ve son durak Tekkeköy'deyiz.
Doğrudan ringe yürüyorum ama kapı duvar. Sağa sola bakınıyorum, kimse yok. Görevliye soruyorum; bugün Pazar olduğu için seyrek gidiyormuş ve şoförüne sormalıymışım; ancak şoför ortalarda yok. Olsun diyorum; kasabanın merkezine doğru, iki yıl aradan sonra yürümeye başlıyorum ve ilk hayal kırıklığım: Dönüşlerde İstasyon'a yürürken kesin uğradığım ve sevdiğim balıkçı yok. Oysa, akşamüstü dönüşünün tadını yaşar, istasyona geçmeden önceki son noktada, dış masaları da olan ve bir ailenin işlettiği alkolsüz bu mekânda keyfime keyif katardım.
Bugün diğerleri gibi o da planımda yoktu ama temelli yok oluşuna üzülüyorum. İstikametim pek hoş pideler yapan pek hoş mekâna. Sonrasındaki hedefimse enn bayıldığım ve sırf onun için 30 kilometre yol geldiğim ve en sevdiğim kitap okuma noktam Tekkeköy Gar'ı.
Şehrin Kırıntısı adlı, hep ilgimi çeken ama hiç girmediğim ve yine dolu mekânın önünden geçiyorum. Hedefim pideci olsa da ayaklarım sola kıvrılıyor, bünyem garı görmeden geçmek istemiyor ve ona doğru yürüyorum. Uzaktan da olsa bir şüphe oluşuyor içimde çünkü güzel havaya rağmen dışarıda masalar yok. Yıkım... Bayıldığım okuma alanım kapalı. Parkı süpürmekte olan görevliye önce "Kolay gelsin," diyor, sonra soruyorum: "Bugün mü kapalı yoksa hep mi?" Aldığım yanıtla anlıyorum ki pandemi onu da vurmuş. Bir şangırtı kopuyor bünyemde. Hemen toparlanıyorum. Park neşeli. Çocuklar oynuyor, insanların keyfi yerinde. Kıvrılıyorum oradan tekrar ana caddeye.
Bir an pideciyle ilgili şüphe oluşuyor içimde. "Yoksa o da devretti mi?" İçeri girince soruyorum. "Pide yapıyor musunuz?" Hamur başındaki kitle şaşkınlıkla bana bakıyorlar. "Ee" diyorum "iki yıl neredeyse." Gülüşüyoruz ve terasa doğru merdivenleri adımlıyorum. Her zamanki masamızdayım. Şu dereye bayılıyorum. Alabildiğine köy ve artık bir şehire benzeyen yapılaşmaların uzağında ve hâlâ eskinin tadında bir noktadayım. Sağ çaprazımsa mağaralara kadar açık bir manzara sunuyor bana. Çok tatlı bir kız yanaşıyor masama. Lise başında ya da ortanın sonunda. Bir an Görele Pidesi yapıyorlar mıydı diye düşünüyor ve menüyü istiyorum.
Kıymalı yumurtalı diye çıkmıştım yola ama düşüncem buralara kadar gelmek değildi. Şimdi ikilemdeyim çünkü buranın Trabzon peynirli-yumurtalısı çok güzel. Kavurmalı da kışkırtıyor bir yandan.
"Bir kıymalı yumurtalı lütfen."
"Bir de açık ayran lütfen"
Yanıma kitap almadığım için pişmanlık yaşıyorum. Ortam çok huzurlu ve hoş. Sırt çantamdan blogun 6.cildini çıkarıyorum. Pidem gelene kadar kitabın boşluğunu onunla dolduruyorum. Genç garsonum pidemi getiriyor. Miss gibi köy yoğurdundan ayranımı masaya koyuyor. Ben teşekkür edince de uzaylı görmüş gibi şaşırıyor ve gülümsüyor ki pek şirin bir an.
Pide beni şaşırtmıyor. İncecik ve çıtır çıtır bir hamur, rafadan bir yumurta. Uçlardan birini alıp yumurtayı yayıyorum, diğer parçaların üzerine. Sonra da sinemada çerez yiyen çocuk tadında elime aldığım dilimleri yavaş yavaş götürüyorum. Boşları alırken genç kız ben kalkıyor, kendisine bir kez daha teşekkür ediyorum. O yine gülümsüyor. Ödeme için en alt kata iniyorum.
Ödememi alan genç kadına bahşiş kutularını soruyorum. Masama bakan bu şirin kızı övüyorum. Uzaktan akrabaları olduğunu öğreniyorum sorunca. O isterseniz çağırim diyor. Hoşuma gidiyor çünkü bahşiş kutusundan pay edilsin istemiyorum bu kez. Gülümseyerek geliyor. Sarıya yakın saçlarının üzerinde, tıpkı eski filmlerdeki gibi kumaş bir bant var; saçlarının renginden havasına kadar ki tüm detaylar ilk gördüğüm andan beri bende o yılları yaşatıyor. Ona uzatıyorum masanın üzerindeki parayı. Çok iyisin işinde, diyorum. Aferin sana diye ekliyorum. Biraz utangaç ama sevinçli ve pek hoş gülümsüyor.
Bu kez istasyona farklı bir yoldan gidiyorum ve oraya vardığımda uzağına düşeceğimi biliyorum. Eskinin ekim alanlarının üzerinde şimdi koca koca binalar var. Yepyeni bir şehir. O eski, tütün ekilen, sebze tarlaları ile şehri besleyen, içinden Çarşamba Treni geçen eski köyün esamesi yok, en azından merkezinde ama tüm bu görkemli binaların arasında tıpkı eskisi gibi ekilip biçilen, içinde tavuklar ve koyunlar olan ve bu değişime inatla direnen bir yer var. Önündeyken izin alıp bir fotoğraflarını çeksem diye aklımdan geçiriyorum. Çok meşgul bir anlarında oldukları için bunu da erteliyorum. Şehrin Kırıntısı'nın en ucunda olduğu yeni ve üzeri kafelerle dolu bulvara dönmekten vazgeçip, belediyenin yaptığı görkemli Osmanlı Hamamı'na doğru devam ediyorum.
Onu geçince de artık şehirlerarası yola varıyorum ve onun altından yürümeyi tercih ediyorum. Güneş çok hoş. Yeni stadımızın bulunduğum yerden görünüşü de... Artık tren raylarının kenarından yürümekteyim. İstasyonda bir tren var. Yetişme ihtimalim az gibi... Acele etmiyorum. O da kalkıyor zaten.
Kısmet!!!
İstasyona ağır adımlarla yürürken geliş yönünde bir tren fark ediyorum ve biraz hızlanıyorum. Yan yana geçişiyoruz ki o manevra noktasına gidiyor. İstasyonda oturuyorum. O yanaşıyor ve yine keyifli, bu kez daha uzun bir yolculuk başlıyor; bizim istasyona kadar aktarmasız yaklaşık 30 kilometrelik bir yol. Trene düşen akşamın rengini ve geçtiğimiz yolun gölgelerini seviyorum. Günün en güzel, ruhları dürtükleyen saatlerindeyiz. İstasyonları tek tek, dura dura devam ederken ve Mavi Işıklar İstasyonu'ndayken kafamı bir kaldırıyorum ki karşı koltuğumda o üç kız. Karşılıklı gülüşüyoruz. Kılıçdede'deki ânı ve düşüncemi anlatıyorum; gülüyorlar. İzin verir miydin peki diye soruyorum; önceki yazıda kullandığım fotoğrafı onlu çekmeyi düşündüğüm kıza.
Gülüyor...
*Gazi Kovan
Gar binalarına bayılırım ama yavaş yavaş yok olmaktalar maalesef. Bizim aile tren hastasıdır, dedem demiryolcu imiş, yıllarca istasyon lojmanlarında oturmuşlar. Ulukışla çok soğuk olur, kar yağar metrelerce kışın, tren kara saplanırmış. Dedem üşümesinler diye yolcuları toplar eve getirirmiş, zavallı babaannem ağırlayacağım diye helak olurmuş. Babam öyle severdi ki trenleri her ay mutlaka istasyona gidip rayların kenarında yürürdü. Bir de öyküsü var trenlerle ilgili kendi yazdığı, toparlayabilirsem blogda yayınlayacağım.
YanıtlaSilBence şahane bir macera olmuş, hem tren yolculuğu, hem mis pideler, afiyet ve sefanız olsun. Öyle özledim ki tren yolculuğunu. Bu yaz ortalık biraz toparlanırsa aklımda YHT ile Eskişehir var, belki onuncu olacak Eskişehir'e gidiş ama maksat trene binmek :)Çok sevgiler sonunda ayaz olsa da güneşe kavuşan Antalya'dan...
Yeni gar binalar kaçak inşaat yapan, inşaattan çalan mütahit kıvamında, üstelik boyalarıyla zevksizlik abideleri. Bizim gar muhteşemdi ki bilirsiniz nargile içilen çay bahçelerini ve tabii ki gar lokantalarını, onlardan da vardı bizimkinde de. Çok şükür ki gençliğin en tıfıl yıllarında ucundan yakalama ve keyfini çıkarma şansım oldu; o mekanların müdavimlerini gözleyerek de adap öğrendik, ben ve arkadaşlarım. Ne mutlu bana ki dedesi demiryolcu olan şanslı çocuklardan biri de benim. Yazıyı heyecanla bekliyeceğim ki şu an elimde son bir kaç sayfasında olduğum John Dos Passos'un Doğu Ekspresi var:)YHT'yi de seviyorum ben, keyifli bir hat üstelik. Çok teşekkür ederim. Antalya güneşini aşırmış olan Samsun'dan sevgiler:)
Silsalgın öncesi ankara-istanbul yolculuklarını trenle yapar olmuştum ve pek mutluydum, çayımla/kahvemin ve müziklerimin, kitaplarımın eşlik ettiği manzaralar eşliğinde yaptığım yolculuklardan. 2 yıldır ne treni, ne manzarası oysa...size imrenmemek elde değil o yüzden. güzel bir imrenme ama bu, merak etmeyin :) keyfiniz bol ve daim olsun :)
YanıtlaSilgar binasına da ayrıca bayıldım. ne yazık ki istanbul anadolu yakasındaki güzelim gar binaları bir süredir harap halde ve kapalı. oysa ne hoştur hepsi...neden hiç kıymet bilmiyoruz, bilmiyorum...
Çok güzel hattır o, severim. Bir kez de şu çakma hızlı trenle ilk seferlerinden birinde gitmiştim ki dededen tecrübeli bir demiryolcu olarak Allahım sen halkımızı koru demiştim. Aslında bizimki de her durakta durup yolcu indiren ve alan ama adı hızlı tramway değil de tren olan bir ulaşım aracı; en uzun mesafesi benim gittiğim nokta. Bu yazıdaki garın olduğu hat gerçek demiryollarının çalıştığı bir hattı ve çok güzel istasyon binaları vardı ve Çarşamba ilçesine ulaşırdı. Köylerden şehire, pazarlara sebze ve insan taşırdı. İptal edildi sonra ki büyük kayıp. Allahtan belediye çok iyi değerlendirdi, çok hoş bir kafeteryası var, bir de müzesi. Şu linkte o yıllardan kalan bir köy istasyonu binası var, ölümünü bekliyor. https://laparagas.blogspot.com/2021/05/ahsap-traversler-ve-dogu-leylekistan.html
Silenteresan bir şey oldu, yazmadan edemedim. istasyon binalarının güzelliği ama harap halde oluşu ile ilgili yazıştıktan sonra dün, kadıköy belediyesi bir paylaşım yaptı ve "bu istasyonlara talibiz" dedi. benim de çok hoşuma gitti :)
Silhttps://www.instagram.com/p/CYwM5pzJc02/
Teşekkür ederim:) O haberi ben de okudum, pek heyecan yaptım. Tetikleyici olabileceğini de düşündüm bu tip örneklerin, çünkü küçüklü büyüklü çok şahane istasyonlar var ve elden geçirilip işlevsel hale getirilenleri insanlar kullanıyor ve seviyorlar:)
SilBen yine pide de takılı kalanlardanım. Sabah okurum blogları kahvaltı öncesi ondan mı bilemiyorum:)
YanıtlaSilSamsun özel bir şehir ,anlatımlarınızla hayalimde şahane,sakin,güzel insanlı bir sahil şehri olarak canlanıyor.
Keşke her şehir birbirine trenlerle bağlı olsa, tren seyahati en güvenli ve en az yoran seyahat diye düşünürüm, şehir içinde bile banliyö trenlerini (şimdi ismi farklı tabi)kullanmayı tercih ederim.
Samsun dışarıdan ilk kez gelenlerin şehirlerine döndüklerinde ben bir Avrupa şehrinden geldim dedikleri bir şehir. Dört dönem çok iyi başkanlar tarafından yönetildi ve çok şey kattılar şehire. Son üç dönemki başkanımız iktidar partisnden ceçilmiş olsa da ufku geniş, öncekinin izinden giden ve sevilen bir başkandı, kredibilitesi partisin çok çok üzerindeydi. Son seçimde onu kızağa aldılar ve ilk olarak Opera durağının adı değişti:) Sonra önceki yazıda söz ettiğim cadde trafiğe açıldı, Kuş Cennetindeki hoş ve doğal ortamdaki kafeteryaları belediye işletirken ve köy kadınlarını istihdam ederken aynı yerleri bir özel kişiye verdiler ki bir tanesinde işletmeyi alan yaz düğünleri yapmaya başladı, sonra halktan gelen baskıyla düğün işi iptal oldu. Yani şu an gerileme devrindeyiz:)
SilMerhaba! Ben size nasıl rastlamamışım bunca zamandır! Bütün yazıları okuyacağım, güzel bir haftasonu sürprizi oldu :)
YanıtlaSilMerhaba,
SilSideways'i izlediniz mi bilmiyorum, orada çok hoşuma gitmiş ve kullanmaya bayıldığım bir söz vardır: "Bekler her şarap belli bir anı":)
Kısmet bugüneymiş, teşekkür ederim, hoş geldiniz:)
En baştan okuyup buralara geldim :)) O kadar çok şey yazacaktım ki o tatlı kıza bıraktığınız bahşiş hepsini solladı :) İşini güler yüzle yapan insanların kıymetini bilmeliyiz. Sık sık gittiğimiz bir kafe var ve daha oraya giderken mutlu hissettiğimi fark ediyorum. Çünkü oradaki çalışan genç bir garson işini o kadar iyi ve o kadar güler yüzle yapıyor ki... Arya ile sohbet ediyor, daha biz istemeden üşürsek diye şal getiriyor, lezzetli yiyecek/içecek tavsiyelerimde bulunuyor. Cafeye girer girmez gözümüz onu arıyor :) Ben de ger seferinde ayrılırken Cafe in sahibine o gencin ne kadar güler yüzlü ve ilgili olduğunu söylereke bahşiş bırakıyorum. Sanırım cebimden para çıkıp beni mutlu ettiği ender anlardan birisi o anlar :))))
YanıtlaSilİşini iyi yapan insanlara bayılırım, yaptığı iş ne olursa olsun. Bunu kesinlikle de söylerim yüzlerine. Bu konuda zamanın ünlü bir mekanında garson olan bir arkadaşımın hikayesini yazmıştım, belki rastlamışsındır, müthiş bir tecrübedir onun için bu. Linkini şuraya bırakim bir göz at, okuduysan daha önce mesele yok:)
Silhttps://laparagas.blogspot.com/2021/09/bahsis.html
"Ağlamak istiyorum sayın seyirciler!"
YanıtlaSilSöyleyeceklerim bu kadar Sevgili Okul Arkadaşım.
Not: Yazıyı iki kez (üç de olabilir evet dün de okumuştum) okuyup, fotoğraflara tekrar tekrar baktım.
O istasyon binasının kardeşi eski istasyon binaları ve yanlarındaki çay bahçeleri ve de ahh! çocukluğum der, artık susarım. :)
O istasyon binalarının yaşayanlarından bir tanesi, çay bahçesi ile birlikte Amasya'da Sevgili Okul Arkadaşım; uzun zamandır gidemediğim için son halini bilmemekle birlikte yakın zamanda gidip bakacağım. Korkum bu yeni tren hattı nedeniyle onun başına da bir şey gelmiş olması. Şehir zaten, rehberliğinden çok tat alacağım tur kapsamında:)
Sil