24 Mart 2023 Cuma

Şeytanın Bacağını Kırmak

Korona virüs terörü bütün dünyayı birden ve hızlı bir biçimde kucaklayınca ve bir anda ürküntü ile birlikte korunma çabaları başlayınca, hayatımıza giren maskeyle birlikte başka boyuta sıçrayıvermiştik. Sadece filmlerde, romanlarda görebildiğimiz bir tehdit ve onunla birlikte bilinmeze karşı oluşan kaygı ve korkular tam anlamıyla o tatta bir paniği, yepyeni ürküntüleri bünyelerimize katarak korunma güdülerimizi harekete geçirmiş, daha önce benzerini yaşamadığımız bir sürecin ve tedbirler silsilesinin göbeğine bırakıvermişti hepimizi.

Ve ilk kez bütün dünya ile ortaklaşmış, dünyanın tüm ve farklı uluslarından insanları bir olup sanki uzaydan gelen bir düşmana karşı aynı cephede saf tutmuş ve safları da bu ortak düşmana karşı sıklaştırmış, mücadeleyi de gittikçe yükseltmiştik.

Hayatla temasımız kesilmiş, tüm eski alışkanlıklarla birlikte özgürce sokaklarda dolaşabilme, mekânlara oturma, salonlarda film izleme, tiyatro, konser ve seyahat gibi doğal isteklerimiz; bu meçhul düşman tarafından kilit altına alınmıştı. İşte bu evrenin bana ödettiği bedellerden biri de, olan bitenden tümüyle ters orantılı bir hâl olarak, oturup da televizyon ekranından film falan izleyememek olmuştu. Bunu yapanlara fena halde özeniyordum ama televizyonla arama kara kedi girmişti.

Bu bir "militan" çocuğun dayatılana karşı koyduğu bir direnç ya da bir meydan okuma mıydı, bilinmez; çünkü normalleşme ile birlikte bu kez toplumun genelinden farklı olarak hayata tüm hücreleri ile dalmış, boş salonlarda çoğu zaman tek başına, filmleri -kaçırmaz derecede- izler olmuştu.

Üzerine düşünmeli, alt duyguların neler olduğunu da araştırmalı sanki.

Bu süreç, tehdit azaldıkça, hayat normalleşip salonlar, yeme içme ve eğlence mekânları yeniden açılınca ve spor müsabakaları falan başlayınca da değişmemiş, belki de bana özel bir sendromun etkisi ile spor karşılaşmaları dışında televizyon ya da bilgisayar ekranlarıyla bu manada kopan bağım geri dönmemiş ve ekranlardan film ve dizi izleyemez olmuştum; sanki dokunamadığım hayatımdan zaman çalınıyormuş gibi hissediyordum.

Uzun bir ıssızlık döneminden sonra normalleşme ile birlikte gişe önlerinde oluşan kuyruklar hoşuma gidiyordu; koridorlarda koşan, mısır almak için bekleyen çocukları izlemek, salonlardan gelen film seslerini fuayede işitmek keyifliydi ve her şey yolunda derken çok uzak olmayan, el uzatılsa dokunulacak yakınlıkta bir zamanda bu kez, tam anlamıyla ve durdurulamaz bir ekonomik terör baş gösteriyordu ve tahribatı da gün geçtikçe daha beter oluyordu. Çünkü salonlar bu kez de bu maliyetler nedeniyle boşalıyordu. Ve çok da kısa sürede, memleket uçuyor diyenlerin aksine bilet kuyrukları bomba düşmüşcesine yok oldu. Koşuşturan çocuklar, onlar koşarken ellerindeki kutulardan ortaya saçılan mısırlar, yüksek sesli konuşmalar ve gülüşleri de...

Artık 10'dan fazla salonlu sinemaya hem de akşam seanslarında bir gişe görevlisi bile yetiyor!

Ve geçenlerde, bir pazar sabahıydı sanırım, birdenbire yeni bir ruh hali oluştu bende, ya da eski bene döndüm diyelim. Beleş mal baldan tatlıdır durumunun bunda etkisi ne derece bilmiyorum. Posta kutumda bir mektup vardı, Amazon Prime bir aylık ücretsiz kullanım hakkı tanımlamıştı bana. O sıra yatağa uzanmış, blogları okuyordum, hayatımdan memnundum ve başkaca da bir isteğim yoktu. Birara bilgisayar hazır dizlerimdeyken bir bakayım diyerek giriverdim Amazon'un buyur ettiği kapıdan içeri. Şöyle bir göz atarken ne var ne yoka; zaten fikrimde olan Pinokyo ile karşılaşmak pek hoş oldu, kısa bir tereddütün ardından önce atlayıverdim üzerine, sonra da vazgeçtim...

Hâlâ bünyede bir direnç var, anladığım, pandemiyle gelen -saçma- duygu benimle olan ilişkisini sonlandırmaya pek niyetli değil.

Sonra geri döndüm, çünkü Pinokyo'yu başka türlü izleme şansım yok; sinemaya ya gelmedi ya da zaten fikrimde olmadığı için -ben- kaçırdım sanki...

Şu an itibariyle de durumun iyi olduğunu ve bir normalime daha  döndüğümü, muhteşem bir animasyon izlediğimi söyler ve eklerim:  Binlerce kez bildiğim bir öyküyü ilkmiş gibi, karakterleri sindirerek ve gerçeklik algısıyla izlemek şahaneydi; çok ama çok da keyifliydi!

Belki de beleş mal baldan tatlıdır gerçekliğinin eseriydi filmden aldığım keyif ki bu da bir olasılık!

Ancak aldığı ödüllerin anasının ak sütü gibi helâl olduğunu söylemekle birlikte altını da kalın kalın çizmeli ve Guillermo Del Toro üretimi Pinokyo'yu mutlaka ama mutlaka izlemelisiniz vurgusunu da yazıya eklemeliyim sanki!

Seveceksiniz!



*
Vaktim vardı, gün tatildi ve sabah gaz vermeye devam ediyordu. Komedi dizilerine göz atmam için bir engel yoktu.

Ve bingo!

Çünkü afiş beni fena çekti.

Kısa içerik bilgisi tamamdır dedirtti ve bu ispanyol, suç dizisine girişi yapıverdim.

Alt yazılar 16+ uyarısını verse de o kadar da korkulacak değilmiş diye düşündüm, sonrasında.

Çok güldüm, çok eğlendim, oyunculara, dolayısı ile karakterlere bayıldım. Aksiyon ve ötesi sahnelerde parayı kıyılmış olduğunu hissettim. Absürtlükler şahaneydi. Sımsıcak, tüm ilişki olağanlıklarını incelikli ve sevimli bir biçimde işleyen, özünde iyi kalpli, kara komik bu suç dizisi: "Aynı cinsler" arasında olsa da ve bu ilişki biçimini tanımlama için kullanılan ifadeyi sevimsiz ve ötekileştirici bulduğum için kullanmak istemediğimden sadece uyarı anlamında tırnakladığımı da ifade edersem; çok sevimli buldum ve hatta sıcaklığına, şefkatine ve aşk budur dedirten yaklaşımlarına bayıldım.

Öyle bayıldım ki bu dizinin geneline ve tüm olan bitene...

Ve o kadar eğlendim ki; zaten kısa olan bölümlerin tamamını bir oturuşta bitirdim.


Ancak sürekli sürprizler sunan, kovalamaca sahneleri heyecanlı, karakterleri kara komik, kutu kutu içinde entrikaları bitmeyen bu sıcacık ve sevimli dizinin son bölümü ise zaten bildiğimiz ve o âna kadar tanık olduğumuz sahnelerin ötesinde, muhteşem, bol sürprizli, absürtlüğün zirvesi denecek bir finalle biterek -şahsım için- çok keyifli ve bahse konu durumlarda çekimserlik yoksa da önerilir bir seyirlik oldu.



22 yorum:

  1. Neredeyse bütün izleme sitelerine üyeyim. Bizzat kendim ya da oğlum aracılığıyla ama bir sorun kaçından neyi izliyorsun diye. Sanırım elim en çok Netflix'e gidiyor alışkanlıkla. Ara versem de Mubi vazgeçilmezim. Blu TV'ye Levent'in dizileri için üye olmuştum, Bozkır'ın 2. sezonunu bile daha yeni izlemeye başladım. Gain'e 6 aydır bakmıyorum, vazgeçmek üzereyken otomatik yeniledi üyeliğimi. Amazon'a kargo ücreti ödememek için üye oldum, bir şey izlediğim yok. Disney'e oğlum üye olmuş şifre yolladı, iki film dışında onu da terk. Derdim ney ki para ödeyip duruyorum, zengin gösteriyor galiba :)))))) Pinokyo bu yıl izlediğim ilk Oscar adayı olmuştu, ben de çok sevdim. Bahsettiğiniz diziyi de not aldım, bari işe yarasın site izleyeyim de. Ben bu ara Hatay'ı eski haliyle bir kez daha göreyim diye daha önce izlemediğim "Asi" dizisine takıldım. 71 bölümmüş mubarek, başka şeye fırsat vermedi ama Hatay sokaklarını her gördüğümde ağladım, hele son sahne çok vurucu oldu. İzlemediyseniz TeVe2 den 71. bölümün son 5-6 dakikasını izleyin, çok etkileneceksiniz. Güzel bir hafta sonu dileğiyle...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hatay'a hâlâ yüreğim el vermez, dediğiniz kısmı kendimi iyi hissettiğim bir anda izleyeceğim, teşekkürler:) Bende bir tek Netflix var, o da kardeş kontenjanından, pek izlediğimi söyleyemem. Sadece New Amsterdam'ı izlemiştim:)

      Teşekkür ederim, size de güzel bir hafta sonu dilerim.

      Sil
  2. Selamlar, bir ara haftalık film yazılarıma dijital platformların yeni filmlerini eklemeye başlamıştım. O sıralar incelediğim MUBI'nin film kataloğu diğerlerine nazaran çok hoşuma gitmişti... Döngüyü kırmanıza sevindim ancak evdeki ekranların zaman hırsızı olduğunu ben de düşünmekteyim. Hele de o diziler, başlanılıp bırakılamayan... :)
    Pinokyo asıl konuyu bilenler için (bilmeyen yoktur tabi) yeni ufuklar açtı. Aldığı ödülleri sonuna kadar hak eden bir film yapmışlar...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Selam Film Gündemi, ben sizin blogunuzu açamıyorum. Defalarca denedim, tıkladığımda bir boşluk açılıyor. Sizce neden olabilir acaba?

      Sil
    2. Selamlar, yayınlara girmeye çalışınca 20 saniyeye yakın bekletiyor. Sorunun çözümünü bulamadım. Java Scrtipten şüpheleniyorum. Siteyi yapan arkadaşımı arayacağım bakalım o çözebilecek mi. Gerçi o da internetten elini çekti gibi...

      Sil
  3. Selamlar... Şu an nadastayım, aynı performansı gösterir miyim bir daha şimdilik emin değilim.:) Pinokyo muhteşemdi ki sinemada nasıl güzel olurdu:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Postacı kapıyı ikinci defa çalınca nadastan çıkma ihtimali var gibi :))

      Sil
    2. Yine de zor görünüyor şu sıralar:))

      Sil
  4. Filmgündemi fark etmedi sanırım, sitesinin bayağı geç açıldığını biliyorum ama... açılmasını sabırla beklemek gerek:)

    YanıtlaSil
  5. Guillermo Del Tor'nun filmi Pan'ın Labirenti, seyretmekten en az zevk aldığım etiketi yapıştırdığım bir türde, hayranlıkla seyrettiğim ender filmlerdendir.
    O nedenle Pinokyo aklımdaydı, ilk fırsatta seyredeceğim. Hem de Sevgili Okul arkadaşımın beğenisini almışken kaçırmak olmaz. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sevgili Okul Arkadaşım, teşekkür ederim, beğeneceğinizden çok eminim:)

      Sil
  6. biz de yârimle izleyip Pinokyo'yu çok beğenmiştik. benim çok sevdiğim bir türdür animasyon zaten.oğlumun büyümesi ile biraz kopmuş olsam da fırsat buldukça seyrederim. nitekim buz devrini, nemoyu ya da ratatuyu kezlerce izleyebilirim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hepsi güzel, izledim ama o sıralamadaki Ratatu'yu gönlüm ne yazık ki ayrı bir yere koymaktadır Sevgili Şule, bloga başladığımda ruhunuza detoks yapacak vurgusu ile ilk yazdığım filmlerden biridir:)

      Sil
  7. Çok teşekkür ederim. Muhtemelen Başka Sinema getirdiği -üstelik festival filmlerini- piyasanın yarı fiyatına izleme olanağı sağlamasa ben de gitmezdim ki onun filmleri burada yeni 55 TL oldu, diğer filmler iki katı...

    Filmi seversin muhtemelen:)

    YanıtlaSil
  8. Tam da sinemaya gidemeyen ben için biçilmiş kaftan bir öneri oldu Pinokyo, dur bakayım hatta yarın Çağan ile açıp birlikte seyretmeyi deneyeceğim Üstad :)

    YanıtlaSil
  9. Pazar günü için mükemmel bir seçim, mısır patlatsanız da fena olmaz sanki Üstad:)

    YanıtlaSil
  10. İzleneceklere eklendi! Teşekkürler. 😅

    YanıtlaSil
  11. Önerilerinizi inceleyeceğim,teşekkürler. Covid aşılarının da kişide yarattığı tahribatlar gündeme gelmeye başladı bu aralar. Covidin kendisi pek duyulmuyot artık ama bedenlerde ve zihinlerde izi kaldı...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Rice ederim. Şimdilik bende bir tahribatı yok, yine de toplu taşım araçlarında en azından, maskeye devam ediyorum:)

      Sil
  12. Geçen hafta kontrol için gittiğim doktorum maskeyi takmaya devam etmemi söyledi. Hastaneler doluymuş virüsten dolayı. Ben zaten bırakmadım da, tavsiye veren doktorumda yoktu maske. :)
    Yazınızı okuyunca şu son üç yıl içinde neler yaşamışız diyorum. Bu kadar olumsuzluğun yanında tek bir şey iyi oldu bizim için. Kapanma döneminde ailecek bir arada olduk. İskambil oyunu oynadık, kızımın seçtiği dizi ve filmleri izledik. Haa bir de birimiz hapşırsa virüs mü kapmış diye kuşku duyduk sessizce. :)
    Umarım her şey yoluna girer.
    Paylaşım için teşekkür ediyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Benim maskeler sürekli sırt çantamda, tren ve benzeri toplu taşım araçlarında kesin takıyorum. Bir de kapalı ama kalabalık alanlarda... İlk günler çok zor ve korkutucuydu, tecrübe kazanınca ne yapacağımızı da bilir hale gelebildik, aşıları aksatmıyorum ayrıca:) Ben de teşekkür ederim:)

      Sil

İLETİŞİM İÇİN

laparagas@gmail.com

KATKIDA BULUNANLAR

Blogdaki yazıların tüm hakları La Paragas yazarlarına aittir.
Yazıların izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur.

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP