10 Mart 2023 Cuma

Birilerinin Külliyesi Varsa Benim de Külliyatım Var

Bir gün bana dank ediyor ve sürekli kaybolur yazılarım ya da başına bir şey gelir endişesiyle; aralıklı olarak ve biraz da geç kalarak blogu yedeklesem de, bunun dokunulabilir bir şey olmadığını biliyor ve -benden sonra- yok olacağı kaygısını yaşıyorum. Yazdıklarımın kalıcı ve dokunulabilir olmasını istiyorum; çünkü yok olup gitmesini hiç arzulamıyorum. O anki duygularımı ve gerekçelerimi de bloga şu şekilde not düşüyorum.

Yıllar geçtikçe de geride bıraktığım yazıların bir anlamı olduğunu, geleceğe bırakıldığını ve bu anlamda da bir değer oluşturduğunu düşünmeye başladım. Bir de korktum, bunca emek bir gün silinip giderse, diye... Her yazıdan sonra dışa aktar ile blogu -her ne kadar bilgisayar kodları ile olsa da- belgelerime aktarmaya başladım, bununla yetinmedim, daha sonra bir kopya da flash belleğe attım. Sonra birden sayfaların fotokopisini almak geldi aklıma. Hakan'a gittim, çocuklar her sayfanın PDF'ini aldılar önce, sonra da, sondan başa doğru önlü arkalı olmak koşuluyla bastılar fotokopi makinasında. Tam üç cilt A4 boyutunda spiralli kitap oluştu. Dokunmak hoştu!



Yıl 2020 

Aradan bir zaman geçince, eylem kaldığı yerden devam ediyor, şu cümleler de sürece ilave oluyor.

Bu kez daha az olduğu için yazılar; üstelik işler bitmiş vaktim bollaşmış, çalışma alanı denize paralel masa olmuşken,  PDF'lerini ben aldım. Flash belleğime yükledim, Hakan'a gittim ve yeni bir ciltte 196 A4 kağıdını önlü arkalı dolduracak kadar, tam 392 sayfalık dördüncü spiralli ciltle eve döndüm. Yaklaşık 1500 A4 sayfalık bir geçmiş var artık. En fazla dört kopya, ciltli kitap hâline getirtmeyi düşünüyorum şimdilerde. Belki gelecek nesillerden de yazanlar çıkar, diyerek mesela, 200 yıl sonra onları okumanın nasıl bir şey olabileceğini hayal ediyorum...

Ve bir de ara sıcak tadında, diğerlerine göre ince bir cilt daha ilave oluyor külliyata pandemi öncesinde. Bu süreçte yoğun bir iş dönemi nedeniyle bir yılı sıfır, önündeki iki yılı da az sayıda yazı ile geçmenin ardından...



Ve Yıl 2023

Aylardan Mart



Yoğun iş sürecinin ve yavaş hayat planlamalarının ardından ve kısa son ciltten sonra yazılara hız veriyorum; biriken yazı sayısı epeyi gelişiyor; ve bundan iki hafta önceye varıyorum. İstikamet yeniden Hakan, çocuklar kaldığı yerden itibaren PDF'leri sayfa sayfa kopyalarak almaya başlıyorlar. Ve dün mutlu son. İki kocaman, öncekilerin üçüne bedel sayfa sayısı olan yeni ciltlerimi de kapı teslimi alıyorum.


Mutluyum, iyi ki geç de olsa bulaştım "sanal" aleme diye seviniyorum. Daha çok da bu sayede tanıdığım her yaştan nitelikli dostların varlığına... Sonra, 15 yılda yazdıklarımdan, bir anlamda da yaşadıklarımdan kaç cilt kitap çıkacağını hesaplıyorum ve bir tahmin yapıyorum. A4'leri kitap boyutuna indirip görselleri çıkardığımda en az 15 kitap yazmışım diye düşünüyorum.

Üstelik tümüyle gerçek hayat!

Eğer "sanal" aleme bulaşmasaydım, -acı gerçek şu ki- tek sayfalık bir "külliyatım" bile olmayacaktı!

Oysa şimdi...


Elbette durmak yok!

Yola devam...

38 yorum:

  1. Ya nasıl hayran olunası bir tablo üstadım <3 onca yılın emeği, satır satır örülen bir dantel bu; yazan parmaklarınıza sağlık, iyi ki kesişmiş yollarımız :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İyi ki keşisti üstad:) Son yazında döktürmüşsün yine, dün akşam bir göz attım da... Çok teşekkür ederim ve yazılarını mutlaka bilgisayara ve bir flash belleğe yedeklemeni öneririm, bu ara fotokopi de olsa -birikince- maliyeti bayağı yüksek:)

      Sil
  2. Ne kadar güzel düşünmüşsünüz harika bir fikir bence. Hemen kafamda ilerde bu külliyatın bir yerlerde keşfedilip çok meşhur olduğunu hayal ettim. Böyle meşhur olan bir fotoğrafçı var. Şu anda blogumun ekranındaki resimdeki kadın. Kendisi aslında bir dadıymış ve çokca resim çekmiş yıllar sonra bir şekilde kasetler ortaya çıkmış çok meşhur olmuş. Sizin eserleriniz içinde aynı duygu oluştu içimde

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim Nil.... Bilirsin ki benzer duyguları sıklıkla senin yazıların için de ederim, kıymetli bir külliyatın olacağı kesin... yazılarını iyi muhafaza et:) Fotoğrafçıyı biliyorum, ekranında resmi görünce farkındalığın ve seçimin gülümsetmişti beni.)

      Sil
  3. Tahtalara vurma sırası bende. Üç tık o zaman o ciltlere ve devamına. Ben sildiklerime üzülüyorum bazen. Bazı yazılar güzeldi. Nitelikliydi. Demek öyle olması gerekiyormuş. En azından 2018 ve sonrası duruyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkürler... Kaderleri öyleymiş diyelim sildiklerin için... ama bir daha silme bence, yayından çek sonra kendi hallerine bırak, bir gün belki kararın değişir ve yeniden yayına verirsin, sonuçta bir emek, bazen yaşanmışlık!

      Sil
    2. evet yayından çekmek daha iyi.

      Sil
  4. Vallahi bravo! Benim hep yarıda bıraktığım bir eylem.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben korktum da aslında, onca emek ve bir heves yazılmış yazı... mesela bir sabah kalkmışım ki blog yok ortada, tüm yazılar uçmuş. O nedenle bu işe kalkıştım, yazıyı yazdığım gibi dışa da aktarıyorum, hem bilgisayara hem flash belleğe. En kıymetli hazinem yazdıklarım:)

      Sil
  5. Ne güzel yapmışsınız:))) Yazdığımız yazılar çok değerli ve kaybolmasını istemiyoruz. Ben hiç yedekleme yapmadım ama yazınızı okuyunca yedeklesem iyi olur diye düşündüm:)))

    YanıtlaSil
  6. Külliyatınız, külliyat gerçekten; çoğu yazarın bu kadar yayımlanmış eseri yok. Devamı çokça olsun, uzun yıllar sürsün. :)
    Hiç söz etmiş miydim? Ekmekcikız yazılarımdan derlenmiş bir kitabım var; daha blogum 3 yaşındayken can arkadaşlarımdan birisi o zamana kadar yayımlanmış yazılarımdan on kadarını seçmiş, kitap formatına getirmiş, özenmiş bezenmiş, sınırlı sayıda -üç tane filandı sanırım- bastırmıştı.
    Şimdi elimde bir tanesi anı olarak duruyor. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler, Sevgili Okul Arkadaşım. Söz ettiniz mi hatırlayamadım, içimde sanki bahsettiniz gibi bir his de oluştu ama emin olamıyorum.:) Ben de niyetliydim yalnız şu an maliyetin çok yüksek olacağını tahmin ediyorum, son iki cildin fotokopi tutarına bakınca:) Şu seçimler bir geçsin önce, çünkü ülkenin ucuzlayacağı kesin eğer yönetimde bir değişiklik olursa ki bunun sinyalini adaylık açıklamasının ardından piyasalar sürekli zirve yaparak verdi!

      Fotokopiye dokunmak bile güzel ki kitaba dokunmanın güzelliğini de tahmin ediyorum:)

      Sil
  7. Yazılarınızın devamını dilerim:) Blogunuzu yeni görüyorum. Ben de 2 aydır blog dünyasındayım. Göz atmak isterseniz beklerim:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim. Okuyorum yazılarınızı, takipçinizim, okuma listeme düşüyor yazılarınız. Momentos bahsetmişti sizden diye hatırlıyorum, öyle haberdar olmuştum sanırım; eğer yanlış hatırlamıyorsam:)

      Sil
    2. Öylee mi:) ben yeni görüyorum sizi bundan sonra takipcinizim:) evet, çok güzel bir iş yapıyor momentos sağolsun:)

      Sil
  8. Ne kadar iyi yapmışsınız, hiç kaybolmayacaklar böylece. İnsan içinden geldiği anda çok şey yazar ama bir daha aynı cümleleri kuramaz, tekrar tekrar okumak için iyi olmuş.
    Ben de en çok yazdığım öykü ve romanlar kaybolursa diye korkuyorum. Telefondan yazıp mail olarak kendime atarım, bir de bilgisayara kaydederim. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aynı düşüncedeyim, üstelik bu kadar yazı biriktirmişken bir kazaya uğradıklarını düşünmek ve yeniden yazmak kâbus, o nedenle yedeklemek gerek, bir kaç yere hem de:)

      Sil
  9. Çok iyi yapmışsınız, şahane bir sonuç :) ben yedek bile almadım henüz, nasıl yapıldığını öğrenmem lazım sanırım :)

    YanıtlaSil
  10. Kolay aslında, kısaca şöyle: Ara yüzdeki "ayarlar"ı tıkladığınızda açılan yerden aşağı doğru gelince "Blogu Yönetin" yazılı bir ara başlık var, onun altında da " İçeriği yedekle" diye bir başlık, onu tıkladığınızda minicik bir sayfa açılacak ve orada da "içeriği yedekle" başlığı ile birlikte şu ifade var, "İçerik yedekleme, yayınları, sayfaları ve yorumları kapsar." onun altındaki indir'i tıkladığınızda bir dosyayı bilgisayarınıza çok kısa sürede indirecek, onu bir de flashbellek ya da cd yi kaydederseniz, iyi olur. Bunu ara ara, yazı girdikçe aynı işlemi yaparak yenileyebilirsiniz.

    YanıtlaSil
  11. İmzalı kopya alabiliyor muyuz? 😎

    YanıtlaSil
  12. Aynı düşünceleri yıllardır taşıyorum.Bunca yılın emeğinin bir anda uçup gitmesi her an olabilir. Eskiden blogları kapıyorlardı hatırlarsan. şimdi başka uğraşacakları mecralar var, blogları unuttular şükür. ama ben de senin gibi cilt cilt yapacağım, karar verdim!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hatırlamazmıyım. Gerçi o engeli vpn kullanarak aşmıştık:) Bence iyi bir karar, ancak zaman maliyeti epey artırdı, son iki cilt ciddi bir maliyettti. İyi ki önce başlamışım cilt işine diye şükrettim:) Karar verdiğinde fiyat al, gerekirse parça parça yaptır, okulda fotokopi makinesi vardır diye düşündüm şimdi, önlü arkalı çekebiliyorsa süper olur!

      Sil
  13. Çok teşekkür ederim. Kesinlikle o his çok değerli ki çok kere de bu "sanal" aleme bulaştığıma şükrediyorum. Hayatıma o kadar çok şey ve insan kattı ki anlatamam. Ve güzel olan tarafı gündelik hayatta bulmanın ve biraraya getirmenin çok zor olduğu çok keyifli bir süreci, gün boyu, üstelik işi gücü aksatmadan da yaşayabilme olanağı. Evet, yazılara bir de kağıt üzerinden dokununca gerçekten tat bir başka. İnsan ben de yazabiliyormuşum diye düşünüyor ve bu müthiş bir keyif:.)

    YanıtlaSil
  14. ne güzel, ne güzel :) ellerine sağlık sevgili Buraneros

    benim de bir önceki blogum oğlum içindi. 1 yaş-18 yaş arasını yazmıştım. sonra da bastırmıştım, yazılı hali bir başka oluyor zira...tabi benimki bir cilt sadece :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkürler sevgili Şule:) Çoğalacaklardır muhtemelen:)

      Sil
  15. Vuhuuu... süper! 👏👏 Artık külliyatlı yazarsın demek, tebrikler 😃🎉🎉 bunu kutlamak gerek.

    YanıtlaSil
  16. Çok teşekkür ederim, ortalık ve memleket bir yatışsın o kısım kolay:)

    YanıtlaSil
  17. Demek ki o kaygıyı yaşayan bir tek ben değilmişim. Kaygılanmakla çok haklısınız. Dile kolay, 15 kitaba eş değer yazı yazmak hiç kolay değil. Naçizane fikrim, madem çıktılarını almışsınız hali hazırda, derleyip kitap haline çevirmeniz. Eminim değerli, kendine özgü yazıların okuyucusu bol olacaktır.
    Dileğim, durmadan yazmalarınız olsun.

    YanıtlaSil
  18. Çok teşekkür ederim, fikriniz bir yol açtı zihnimde. 15. Yıl Özel Sayı diye başlattığım ve her yıldan bir yazıyı taşıdığım seri bittiğinde, ona başka bir kaç yazı daha ekleyerek bir kitap oluşturabilirim diye düşündüm, sayenizde. Belki sonrası da gelir kimbilir. Dileğinize hepimiz için diyerek yürekten katılıyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Estağfurullah...Siz zaten en önemli kısmı halletmişsiniz. Gerisinin kolay olacağına inanıyorum. O bir kitap, olsun 5-10 kitap.
      Ben de size soracaktım nasıl yedeklenir diye. Daha önce yorumları okumamıştım. Şimdi baktım, yukarıda yazmışsınız. Yalnız benim bilgisayarım yok. Her işimi telefonla hallediyorum. Nereye yedekleme yapacağımı bilemiyorum. Eşimin ve kızımın bilgisayarı var. Emrine amade diyorlar fakat teknoloji kusurlusu olduğumdan kullanma konusunda çekincelerim oluyor. :)

      Sil
    2. Bloğunuza onların bilgisayarlarından yararlanarak ve yardımlarıyla girip ve yukarıdaki tarifi uygulayarak dosyayı indirip kaydedebilir, onu da mail adresinize gönderip ya da bir bellekte saklayabilirsiniz. :)

      Sil
    3. Yukarıdaki tarifin ekran görüntüsünü aldım. Boş vakitleri olduğunda yardım isterim evdekilerden. Zaman ayırdığınız için teşekkür ediyorum.

      Sil

İLETİŞİM İÇİN

laparagas@gmail.com

KATKIDA BULUNANLAR

Blogdaki yazıların tüm hakları La Paragas yazarlarına aittir.
Yazıların izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur.

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP