26 Temmuz 2021 Pazartesi

Tanıştırıldığımıza Çok Memnun Oldum Adichie

Diyaloglar*


Yine akıp, tatlı tatlı gitti yazı, inceliklerin içinde bir ismi ucundan yakaladım ama!.. Nijeryalı yazarların hastasıyım ki tanımadığım biri, ilgileneceğim hemen.

Aa, hem Nijeryalı yazar seviyor hem de Adichie’yi denemediyseniz hemen ve ilk fırsatta!

....

Ben de Chimamanda Ngozi Adichie - Boynunun Etrafındaki Şey'i bitirmek üzereyim, öykü kitabı ve nispeten kısa olduğu için ne olur ne olmaz diye tanışmaya onunla başlamak istedim. İlk satırlarda kaptı ve bırakmadı beni ve biri Amerikana olmak üzere iki kitabını daha alacağım. Kesin.



Gece yağmurun sesine uyanıyorum. Uykuya dönemiyor, başucumdan son öyküsü kalan kitabı alıyorum. Bitirip kapatıyorum. Sonra zihnimden kitabı baştan sona geçiriyorum. Bir yazı kuruyorum. Cümleler akıyor ama dünyama bir türlü dönemiyorum. Yazar muhteşem! Tartışmasız. Ben yaşadım, her bir ânın tanığıyım. Biriyle otursam Nijerya konuşsam; sanır ki ben Nijerya'yı Nijerya'da yaşadım. Otursam Nijerya dışına hiç çıkmamış bir Nijeryalıyla konuşsam; sanır ki benim Amerika'da Nijeryalı kocaman bir çevrem var.

Aslında ikiyüzotuzbeş sayfalık kitaba başladığım andan itibaren Nijerya topraklarında geçen öyküleri daha çok seviyor, daha meraklı ve farklı bir tat alıyor, Sibel Sakacı'nın çevirisi sayesinde sanki oradaymış ve tanıklık halindeymişim gibi içinde yaşıyordum. 

Ben öyle düşünmeye devam ederken son sayfayı kapattığımda içimdeki tadın bütüncül bakmaya,  parça parça öyküleri bütünleyerek onu artık bir romana çevirdiğini fark ediyorum.

Dışarıdan tatlı bir serinlik odaya akıyor. Gün henüz yeterince ışımadı. Kitap kapalı şekliyle göğsümde. Dokunuyoruz birbirimize. Sanki parmaklarımla hissediyor ve bu bağlantı üzerinden kitap baştan alınmış bir film gibi akıyor zihnimde. Bu tada da bayılıyorum. Uykuya dönmeye fazlası ile ihtiyacım var... Ama bir türlü dönemiyorum!

Sonra gelip bilgisayarı açıyor, bu yazı için dün çektiklerim içinden bir fotoğraf seçiyorum. Onu yerleştirip, yazmaya başlarken ekranda 03.22 çıkışlı bir e-postanın geldiği mesajı beliriyor.  Kargo'dan geliyor, açıyorum: "D&R gönderinizi teslim aldık."** cümlesini de içeren detaylı bir mektup.

Beklediğim kitaplardan biri Amerikana, diğeriyse kitabın tekrarı, O'nun için. Amerikana'dan da söz etmiştim ama onda İngilizcesi varmış. Vardığında Amerikana'ya bir göz atacağım; bir tuğla!  Şimdi kısa bir kitabı aradan çıkarabilirim. Uykum da var ama, mesaim yaklaşıyor,  kahvaltımı hazırlamalıyım önce!

Gün içindeyse sızarım diye hayal ediyorum.

...

Şu an saat 19:36. 16:30 civarı uyku bastırınca, işi bırakıyorum. Odaya geçip uzanıyorum. Sızmışım; derin. Uyanıyorum. Komiğim. Çünkü sanıyorum ki ertesi gün sabah. Cep telefonunu alıyorum; saati 19:28'i gösteriyor. Cumartesi günü bir saat içinde ekranı değişen telefonun saatinin yanlış ayarlandığını düşünüyorum.

Sonra uyanıyorum!

Geliyor ve bu paragrafı ilave ediyorum.


*Burada


**Kitapçım aslında Eganba. D&R sıklıkla e-posta atıyordu, şu an bir kampanyaları var ve 50TL. üzeri kargo ücretsiz. Fiyat gözetmeksizin uzun yıllardır Eganba'dan alırım. Onlarda 150 TL. üzeri alışverişlerde kargo ücretsiz, o ölçekte bir alım olsaydı fiyat farkı gözetmezdim. Bilgi paylaşımı için söylersem fiyat olarak an itibariyle -genel olarak kitaplar- en ucuz D&R'da. Kitapyurdu'nda daha ucuz ama kargonuzu onların temsilciliklerinden gidip de alırsanız!

16 yorum:

  1. güzel bir kitabı okuyup bitirdiğinizdeki hazzı ne güzel anlatmışsınız, bayıldım!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim:) Ama yazar yazmış! Neredeyse bütün öykülerini okutmayıp dahil ederek yaşatıyor insana, o zaman yazana duygu kalıyor ki onu ifade etmek de çok zor değil:)

      Sil
  2. Kitabın kapağını görünce benim de ilgimi çekti. Boyunlarına dizi dizi taktıkları o halkaları gördüğümde, canlarını acıtıp acıtmadığını, terleyip terlemediklerini, orda minik bir yer kaşınsa nasıl kaşıyacakları gibi bir sürü soru geçerdi aklımdan. Belki okuyunca nasıl bir his olduğunu öğrenirim :) Teşekkürler tanıtıma.

    YanıtlaSil
  3. Amerikana muthistir ve akabinde Mor Amber lutfen...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Amerikana gelince ki muhtemel görünüşe göre yarın elimde olacak, direk ona başlıyorum:) Mor Amber sipariş listeme eklendi, teşekkür ederim:)

      Sil
  4. Her nedense Nijeryalı bir yazar okumak aklımdan bile geçmemişti, fakat karar vermem için ilk paragraflar yeterli geldi. Boyundaki o halkaların seneler süren hikayesini bir belgeselde öğrenmiştim. Sanırım kitap Nijerya'da kadının ikinci plana atılması ağırlıklı. Anadolu'daki dramların bir başka versiyonu. Okunmalı kesinlikle. Teşekkürler bu güzel tanıtım için:)

    * Akşam üzeri uyuklarken uykuya yenik düşmek ve uyandığında ertesi gün sabah oldu zannetmek benim de başıma gelmişti. Hatta okula gitmek üzere giyinmeye başlamışken uyarılmıştım:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Fazla ipucu vermek istemem:) Benim Nijeryalı yazarlarla tanışmam, 2017'de aldığım, Man Booker ödüllü Chinua Achabe'nin üçlemesinin ilk kitabı Parçalanma ile başladı. Farklı ülkelerden yazarlar okumak, keşfetmek ilginç geliyor bana, bir tür dünya seyahati gibi:) Ve sürprizli! Sonra Oyinkan Braithwaite'ın Kızkardeşim Seri Katil'iyle daha bir hoşuma gitti edebiyatları ve şimdi de Adichie ile zirve yaptı:) Rica ederim, asıl ben teşekkür ederim bu güzel sözler için:)

      Kızkardeşim Seri Katil üzerine yazmıştım, keyifli, mizahi durumu hoş ve ilginç bir polisiyedir bence ki yazarın adı daha sık duyulabilir. O Yazımın linkini şöylece bırakıyorum. https://laparagas.blogspot.com/2020/04/oyinkan-braithwaite.html

      Gündüz uykusundan uyanmak biraz da farkında olarak yeni doğmak gibi, şaşkınlık hali pek güzel:)

      Sil
    2. Şahaneymiş. Beğeneceğimden eminim. Bir de buradan teşekkürlerimi bırakayım:)

      Sil
  5. Rica ederim, Umarım Oyinkan yarattığım beklentinin karşılığını vermiş olur:)

    YanıtlaSil
  6. Beğenmenize sevindim. :) Madem sırada Amerikana var, zamanında üstüne yazdığım yazıyı da buraya bırakayım. Spoiler yok merak etmeyin. Sevgiler..
    https://mindmills.wordpress.com/2019/01/30/gunesine-saglik-jupiterim-amerikana/

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sevgili Mindmills çok teşekkür ederim:) Okudum o yazıyı da. Sevgiler...

      Sil
  7. Can yayınları çok güzeldir. Kitap merak uyandırdı açıkçası. Ve bende seveceğimi düşünüyorum doğrusu. :)
    İçerik güzel, kapak daha çok ilgimi çekti ama ne yalan söyleyeyim. :))
    Teşekkürler sevgili Buraneros.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Rica ederim Pek Değerli Yazarımız,

      Seversin diye umuyorum, fazlasıyla ufuk açıcı aynı zamanda da biraz feminst sanırım kendisi:)

      Sil

İLETİŞİM İÇİN

laparagas@gmail.com

KATKIDA BULUNANLAR

Blogdaki yazıların tüm hakları La Paragas yazarlarına aittir.
Yazıların izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur.

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP