4 Mayıs 2021 Salı

Kopyala Yapıştır

... Bahçe kapısını da elimdeki ıslak mendille açıp, sokağa çıkıyorum. Sanki sokağa çıkmanın yasaklandığı bir günde yasağa inat kendini sokağa atmış cesur ve başkaldıran çocuk tadındayım. Elimdeki ıslak mendili sorumluluk sahibi, kurallara uyan bir çocuk gururuyla çöpe atıyor, kendimi bir filmde, bütün insanları yok olmuş bir şehrin sokağında yalnız ve tek insan gibi hissediyor, neredeyse "Ne oldu bu insanlara yahu?" diyecek kadar bilimkurgunun içine dalıyorum.

Çocukluk işte!.. *



... En bayıldığımız, yazı sabırsızlıkla beklediğimiz, tam geliyorken ve tadını çıkarmaya hazırlanırken Covid-19'unun hışmına uğrayan restorana da özlemle bakıyor, işte buna üzülüyorum. Muhtemelen geçen yaz en keyifli işlerimden biri olan, mesai bittikten sonra İskele Kafe'de oturup kitap okumak ve okurken de denizin ortasında kitaba ara verip dört bir yandaki manzaraların tadını çıkararak bazen bir şeyler atıştırmak, çoğu zaman da kahve içmekti ki muhtemelen o da yok, bu yaz...*


Yukarıdaki satırlar 2020 Mayıs ayından. Tam bir yıl sonra dün aynı hattın bu kez batı yönüne doğru yürürken çok uzakta sohbet halinde birkaç bekçi, kumsaldaki bırakılıp gidilen çöpleri toplayan bir kaç belediye görevlisi dışında, beslenme noktasına karnını doyurmak için gelen, karnı doyunca da sohbete daldığımız köpek ve bir yaş daha almış ben dışında yeni bir şey yok; vakit aynı, farksa şimdi tam kapanma dönemi!


Yazı bu yıl da elimizden kaçırıp gelecek yıla mı bakacağız?

Yoksa...

Bir kaç kopyala yapıştır daha mı yapacağız?


 

*Cümleler Mayıs 2020'deki duruma dair yazıdan

26 yorum:

  1. Selam çok uzun sürdü sürüyor. Eski normalimize dönmek istiyoruz. Oda normal mi oda ayrı bir hikaye. Sıkıldık, bunaldık diye bir yandan düşünüyoruz. Ama diğer tarafta hasta olmadan ölmeden bu işi kotarırsak sevineceğim. Sevgiler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Selam:) Eski normale dönersek uyum sorunu yaşamayız diye düşünüyorum, o konuda becerikli bir halkız, kolay unuturuz her zaman dünü. Yeter ki o günü görebilelim:)

      Sil
  2. vallahi hele bu yaşta (90'ım da ben..) kaç baharımız yazımız kaldı moduna da giriyor insan.. bu kaçırılan iki seneyi toplam ömürden düşecekmiş japonlar diye duydum, doğru mudur?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Endişelenme, 18'le -oraya epey daha yol olduğu için kesin konuşmamakla birlikte- doksanın bir farkı yok, beden ve yaş büyüyor ama ruh güzel şeyler biriktirmişse inan hiç yaşlanmıyor. Eğer beden arzalar vermezse o arada, hayat hep 18'lik olabiliyor, üstelik buna biraz da tecrübe ile yontulmuşlukları eklersen, hayat 40'ın başlıyor:) Yolun başındasın yani:)

      Sil
  3. ''Şu restoranda, bu kafede'' hayalleri önlerinden geçerken bende de oluyor. Lebalep(sözcük de tam ıyyklık) doldurulmuş hallerini uzaktan görüp yaka silkmeme rağmen özlüyorum ben de bir an önce eski günlere dönmeyi. Uzak şehirlerde gezebilmeyi.. Eski fotoğraflardan yeni yazı oluşturmamayı hayal ediyorum. Bu yılın ve bu baharın sonuncu olmasını ümit ediyor ve diliyorum çokça...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Muhtemelen ve başarılabilirse, aşılanma da belli bir noktaya gelindikten sonra yollar açılabilir, uzak şehirlere de gidebiliriz sanırım. Bir hayalim yok şahsen, sadece yolda ve dolayısıyla başka bir şehirde olmayı özledim. Gelecek bahardan ve sonrasından ümitliyim:)

      Sil
  4. geçen yıl salgın başladığında yaza biter de bakalım nasıl geçecek bu 3 ay diyordum şuursuzca! şimdiyse 2022 yazında normale dönmüş olur muyuz ki acaba diye soruyorum kendi kendime! geçecek bitecek bir gün de dilerim hepimiz fiziksel ve ruhsal sağlığımızı korumuş olarak çıkarız bu süreçten :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ruh sağlığımız için bloglar var, bir tür terapi, aynı şikayetlere sahip bir grubuz sonuçta ve kalabalığız. Bu da yüzyüze iletişimin zorlaştığı dönemde kanımca bir şans, keyifli bir meşguliyet sanki:) Olmasa ne olurduk diye düşünmüyor değilim bazen:)

      Sil
  5. Bu yaz da böyle geçecek sanırım, henüz o kadar yakında umut ışığı göremiyorum. Yine de ben uslanmaz iyimser, gelecek yazdan umutluyum. :)
    Çok mu iyimserim yoksa?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sevgili Okul Arkadaşım, sizinle aynı düşünceleri paylaşıyorum, yukarılarda da dediğim gibi önümüzdeki bahar ve sonrası güzel gözüküyor. Bugün ikinci aşımı olurken konu biraz buydu; aşı iş görüyormuş ama yokmuş. Anlaşılan başka ülkelere göre geriyiz ama -mecburen de sabretmeyi öğrenmiş, kaderine razı da bir milletiz- geç olacak ama hiç olmamasından iyidir. Gelecek yaza hayallerimizi köpürtebiliriz, kanımca:)

      Sil
  6. bu yıl daha sıkı geçecek bu pandemi galiba...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aşı sorunu çözülebilirse önümüzdeki seneyi kurtarma ihtimalimiz var gibi gözüküyor, bize düşen tedbiri elden bırakmamak. Bir bakmışız ki bu yıl da bitmiş. Umudumuz diri olsun, yeter.:)

      Sil
  7. Şu anki sayılara bakınca geçen yıl hiç bir şey yokmuş , gibi geliyor.Ama geçen yıl daha tedbirliydik. Bir daha hiç bir şey eski tadında olmayacak, gibi geliyor.Ama eminim olacaktır.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Geçen yıl bilinmezlikler ürkütmüştü, ne alsak yıkıyorduk, çünkü bütün dünya aynıydı... sonra sonra bilgiler, açıklamalar gelince kısmen azldı telaşlarımız. Ben çabuk unutacağımızı düşünüyorum, şu aşılamalar düzgünce yapılabilseydi, bu sonbaharda büyük ölçüde normalleşilirdi diye düşünmüyor değilim; sanki çoğu gitti azı kaldı gibi hissediyorum... bir ama var işte yine de, çünkü yönetenlerimiz tarafından doğru bilgilendirilmiyoruz:) Malesef?

      Sil
  8. Korkarım ki 2022 ve 2023'ün bu dönemi de böyle geçecek bence ve maalesef sizler en az 2 defa daha kopyala yapıştır yapmak zorunda kalacaksınız. :(

    YanıtlaSil
  9. Ne güzel dile getirmişsiniz duygularınızı, duygularımızı.. Hayatı da kopyala yapıştır yaşamıyor muyuz zaten bir yıldır. Yazıları bilmem ama hayat için umarım yeni birkaç satır karalamak nasip olur her birimize..
    Kaleminize sağlık 🤗

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Biraz öyle, kopyala yapıştır ama bir yanıyla da bir korku filmi tadında, biraz da hayal ötesi günlerden geçiyoruz ki içinde başka keyifler de oluşturduk. Biraz çocuk oyunu gibi; oradan bakarsak, sanki bünyeye daha iyi geliyor. Kötü durumdan iyimserlik çıkaralım ki yaptığımız aslında bu... yapmazsak işimiz zor:) Çok teşekkür ederim:)

      Sil
  10. karnı doyunca sohbete daldığını köpeklerle ne muhabbet ettiniz merak ettim:) Fotograflarla gök ve yer öyle güzel birleşmiş ve mavi o kadar güzel bir tonundaki hangi deniz yahut göl yahut ırmak hangi su topluluğuysa artık merak ettim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. O yalnızlık dışında pek sıkıntı çekmiyor söylediğine göre, bir yanıyla da onu oraya buraya öteleyen insanların olmadığından memnun. Deniz pırıl pırıl, kumsal güzel diyor. Ayrıca belediye özelinde hayırseverler nedeniyle beslenme sıkıntısı çekmediğinden hatta arada sırada çok daha kaliteli lezzetler tattığından bahsetti. Hatta ıssız bir adaya düşmüş Robinson'dan bayağı halliceyim dedi. Hayaliymiş:)

      Bu deniz... Karadenizin güzel yanı bu, günün rengini almakta üzerine yok:)

      Sil
  11. Onu bunu bilmem. Tam kapanma hikaye, açılma desen ziyadesiyle namümkün. Küçük kaçamaklar, insansız doğa sahası, dronsuz da hava sahası bulduğum her yer bayram bana. Yavaş yavaş deliriyorum. Çok yavaş ama, karınca hızında. Anlayacağın karınca kararınca kopyalayıp karıştırıyorum. Balkonu bahçe, küveti deniz, salonu orman, arka odayı vadi olarak konumlandırıp günde 10000 adım atıyorum. İyiyim ben bence. İyiyim. Bir kaç yaş daha böyle büyürüm. Potansiyel görüyorum kendimce.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sen işi çözmüşsün... bundan iyisi Şam'da kayısı derler ya, sen aşmışsın onu da... Normal hayat sürererken de zaten ara sıra deliriyorduk de; bu durumun bugünlere ait olmadığı şeklinde bir idrak yarat... sonra durmak yok yola devam:) Sana yazabileceğim reçete bu.:)

      Sil
  12. Bizim bu civarda kapıdan çıkınca tam kapanma varmış gibi gelmiyor insana:) Paket servis yapan dükkanların önünde nedense hep birkaç kişi sohbette, karşımızdaki park dolu, markete ailecek gidenler vs.:) 15-20 dakika yürüme mesafesindeki arkadaşım "akşam yemeğe gelsenize" dedi:) Gerçekten aklımı kaçırmak üzereyim:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bizim buralarda muhtemelen insanlar biraz ürkmüş, listede üst sıralara çıkınca bir süre önce şehir...:) Terk edilmiş gibi sanki ve minübüsler, tren ve yollar bayağı boş, sadece yoğun kontrol noktalarında trafikde bir yığılma gözlemledim, onların dışı sakin. İş dönüşü saatler nasıldır göremedim ama genel durum iyi görünüyor.

      Sil
  13. Bizim burada durum aynı şekilde değil maalesef. İnsanlar dışarıya akın etmişler gibi özellikle marketlere... Daha çok çocuklar var anne ve babalar kafa dinlemek istemiş olmalılar ki "ayak altında dolaşma" havası vardı çocukların üzerinde :D Gelecek yazdan ben pek umutlu değilim ama dilerim yine kopyala yapıştır yapmak durumunda kalmazsınız. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Etrafa uymayıp kendimizi korumayı bilirsek, ağır aksak da olsa aşılanan insan sayısı bugünden fazla olacaktır, ayrıca aşı çeşitliliği oluşacağı için de hızlanacaktır, diye düşünüyorum. Genelde bugüne kadarki salgınlar üç yıla kalmadan bitiyor bildiğim kadarıyla. O yüzden kim ne yaparsa yapsın biz kurallara uyalım:)

      Sil

İLETİŞİM İÇİN

laparagas@gmail.com

KATKIDA BULUNANLAR

Blogdaki yazıların tüm hakları La Paragas yazarlarına aittir.
Yazıların izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur.

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP