12 Aralık 2011 Pazartesi

Ritüel

11.30' da başlayacağı haberi düşmüştü kulaklara... 
Ailenin şehirde olan fertleri bir araya geldi tam 11.30' da. 
Pideler  için gitmişti malzemeler fırına...
Saz arkadaşları, hazır olmalıydı masada...


Pide sofrası kalabalık kaldırmaz!
 Kapalı pidelerin üzerine sürmek için tereyağı, 
iki kenarından tutup içini açarak eklemek için karabiber, 
kırmızı pul biber... 
salatalık, domates, biber 
ve turşu yeterlidir.


Masadaki yerlerini almalarıyla birlikte ortaya saçılan kıyma, tereyağı, pastırma ve kavurma kokuları; 
gözlerde ve burunlarda nağme olur ki 
o esnada göze kestirmek gerekir,  
kapmak için en uygunu...


Açık pidelerle başlamak adettendir. 
Ucundan koparılır bir parça,  önce içindeki yağa batırılır, sonra arasına bir parça pastırma şıkıştırılır, yumurtaya şöyle bir değdirilip,

mest olunur.


Kavurmalı pay edilir tadımlık... 
Solist altı olmak yakışmasa da,
ağır gelir bol çeşitli sofraya...


Turşu olmadan asla!


 Kavrulmalıdır evde
soğan ile  kıyma;
tuz, karabiber 
ve bol tereyağıyla...


Buluşmalıdır mahalleli bir fırında;
odunun kokusuyla. 
 
Akarken usul usul yağ,
harman olmalıdır hamurla... 

Çıtır... çıtır... çıtır  
(yerken pidenin çıkardığı  ses)


Açık pidenin en güzel anı: 

Yarısına kadar kopartarak yedikten sonra, 
 aramoların kolektif bir tada ulaştığı o anda, 
iki yakasını bir araya getirerek 
 dinlemektir ondan,
beraber ve solo şarkılarını...


Sen Kendini Sadece Pide mi Sanmıştın

15 yorum:

  1. kötüsün demiştim ya... çokunu bu yazı için saklamışım meğerse :) eklemeden edemedim. ama ben bunun nedenini bildim. baştan çıkartmaksa niyetin, çoktan çıkmışım haber vereyim dedim...

    YanıtlaSil
  2. ah anılarım canlandı. kocaman bir aileyken böyle yapardık, tüm kuzenler, teyzeler, halalar, büyükanne-büyükdede toplanıp pide yer, ayran içer ve karnımız ağrıyana kadar kahkaha atardık. şimdi herkes dağıldı bir yerlere. bu arada resimler harika, işten çıkıp pide yemeye gideceğim :)

    YanıtlaSil
  3. Bafra'da yerdik pideleri, çok severek hem de. Ama böylesini ne yedim ne de gördüm. Çok kötüsünüz cidden, karnım tokken bile özendim. Bir de toplu suç kapsamına girer bu suç biliyor musunuz? Pide çetesi kurmuşsunuz, duysunlar da görün siz...
    Yarasın efendim,afiyet olsun.

    YanıtlaSil
  4. Aciktim gecenin bir yarisi.
    Bir de kalabalik aile sofralarini ozledim yazligin bahcesinde.

    Afiyet olsun.

    YanıtlaSil
  5. Coook eskiden, yillar once Samsun'dayken bir defacik yemistim o pidelerden.

    Eger ev yapimi degilse simdiden pidecinin adini ve adresini alabilirmiyim.

    Nasib olup Samsun'a gittigimde lazim olacak ta..

    Gokce

    YanıtlaSil
  6. neyse ki yemek sonrasına denk gelmiş bu yazıyı okumak o yüzden afiyet olsun diyerekten gayet sakinim. yok valla bak canım çekmedi :))

    YanıtlaSil
  7. Bir önceki yazıda daha da kötü olacağım demiştim Evren. Valla pidenin baştan çıkaramadığı birine henüz rastlamadım:)

    YanıtlaSil
  8. Modeller bu kadar fotojenik olunca fotoğraflarda kaçınılmaz olarak güzel oluyor Soluk. E sende bu ritüellerden çokca yaşamış biri olarak şanslısın. Özellikle evde ve kalabalıkla...

    YanıtlaSil
  9. Teşekkürler Aysema... Bafra'da da güzel yaparlar ki tahmin edebiliyorum nerede yemiş olabileceğinizi. Ancak en iyi yerde bile yense; evde hazırlanmış ve bir ekmek fırınında onların hazırladıkları hamur ile pişirilmişin yerini tutmuyor hiç biri.:)

    YanıtlaSil
  10. Teşekkürler La Loba, senin çorbaların kadar olmasa da, işte bunlarda idare ediyor:))

    YanıtlaSil
  11. Ev yapımı Sevgili Gökçe... İçler evde hazırlanıp fırına götürülüyor ve orada pişirtiliyor. Önerebileceğim bir iki yer var ama bu tür pidelerin yerini pek tutmuyor. Hatta CNN Türkte bir yemek programında şehirdeki bir mekandan övgüyle söz edildi. Oysa bizim gözümüzde pidesi hiç de güzel değil:)) Şu an için önerebileceğim bir iki yer var fakat zaman içinde değişiklikler oluyor. Ya el değiştiriyorlar ya da ustalar başka bir mekana transfer oluyor. O yüzden Samsuna gelmeyi düşündüğünüz bir zamanda aynı soruyu sorarsanız; vereceğim bilgi daha sağlıklı olur:)

    YanıtlaSil
  12. Bir önceki yazıda bağırdın ama sesin gitmedi galiba Beenmaya:)) Yaz ola hayrola yani:))

    YanıtlaSil
  13. Açım aç!

    Vee bu yazıyı şimdi görmüş olmak pek hoş olmadı buraneros :D

    YanıtlaSil
  14. Oldukça iştah açıcı bir yazı olmuş tebrik ederim :D Samsun'a gittiğimde hayal ettiğim gibi bir pideciyle karşılaşamadım maalesef, belki de iyi pidecileri bilmediğimdendir. Bir daha yolum düşerse tavsiyenizi almak isterim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim:)

      Çok "pideci" var ama çok iyi ve her birinin kendine has dokunuşları olan pideciler de var; malzemeleri görünüşde aynı olsa da... Bir kaç yer yazabilirdim şu an ama yolunuz düştüğünde güncel duruma göre tavsiye etsem, daha iyi olur diye düşündüm:)

      Sil

İLETİŞİM İÇİN

laparagas@gmail.com

KATKIDA BULUNANLAR

Blogdaki yazıların tüm hakları La Paragas yazarlarına aittir.
Yazıların izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur.

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP