11.30' da başlayacağı haberi düşmüştü kulaklara...
Ailenin şehirde olan fertleri bir araya geldi tam 11.30' da.
Pideler için gitmişti malzemeler fırına...
Saz arkadaşları, hazır olmalıydı masada...
Pide sofrası kalabalık kaldırmaz!
Kapalı pidelerin üzerine sürmek için tereyağı,
iki kenarından tutup içini açarak eklemek için karabiber,
kırmızı pul biber...
salatalık, domates, biber
ve turşu yeterlidir.
Masadaki yerlerini almalarıyla birlikte ortaya saçılan kıyma, tereyağı, pastırma ve kavurma kokuları;
gözlerde ve burunlarda nağme olur ki
o esnada göze kestirmek gerekir,
kapmak için en uygunu...
Açık pidelerle başlamak adettendir.
Ucundan koparılır bir parça, önce içindeki yağa batırılır, sonra arasına bir parça pastırma şıkıştırılır, yumurtaya şöyle bir değdirilip,
mest olunur.
Kavurmalı pay edilir tadımlık...
Solist altı olmak yakışmasa da,
ağır gelir bol çeşitli sofraya...
ağır gelir bol çeşitli sofraya...
Turşu olmadan asla!
Kavrulmalıdır evde
soğan ile kıyma;
tuz, karabiber
soğan ile kıyma;
tuz, karabiber
ve bol tereyağıyla...
Buluşmalıdır mahalleli bir fırında;
odunun kokusuyla.
odunun kokusuyla.
Akarken usul usul yağ,
harman olmalıdır hamurla...
harman olmalıdır hamurla...
Çıtır... çıtır... çıtır
(yerken pidenin çıkardığı ses)
Açık pidenin en güzel anı:
Yarısına kadar kopartarak yedikten sonra,
aramoların kolektif bir tada ulaştığı o anda,
iki yakasını bir araya getirerek
dinlemektir ondan,
kötüsün demiştim ya... çokunu bu yazı için saklamışım meğerse :) eklemeden edemedim. ama ben bunun nedenini bildim. baştan çıkartmaksa niyetin, çoktan çıkmışım haber vereyim dedim...
YanıtlaSilah anılarım canlandı. kocaman bir aileyken böyle yapardık, tüm kuzenler, teyzeler, halalar, büyükanne-büyükdede toplanıp pide yer, ayran içer ve karnımız ağrıyana kadar kahkaha atardık. şimdi herkes dağıldı bir yerlere. bu arada resimler harika, işten çıkıp pide yemeye gideceğim :)
YanıtlaSilBafra'da yerdik pideleri, çok severek hem de. Ama böylesini ne yedim ne de gördüm. Çok kötüsünüz cidden, karnım tokken bile özendim. Bir de toplu suç kapsamına girer bu suç biliyor musunuz? Pide çetesi kurmuşsunuz, duysunlar da görün siz...
YanıtlaSilYarasın efendim,afiyet olsun.
Aciktim gecenin bir yarisi.
YanıtlaSilBir de kalabalik aile sofralarini ozledim yazligin bahcesinde.
Afiyet olsun.
Coook eskiden, yillar once Samsun'dayken bir defacik yemistim o pidelerden.
YanıtlaSilEger ev yapimi degilse simdiden pidecinin adini ve adresini alabilirmiyim.
Nasib olup Samsun'a gittigimde lazim olacak ta..
Gokce
neyse ki yemek sonrasına denk gelmiş bu yazıyı okumak o yüzden afiyet olsun diyerekten gayet sakinim. yok valla bak canım çekmedi :))
YanıtlaSilBir önceki yazıda daha da kötü olacağım demiştim Evren. Valla pidenin baştan çıkaramadığı birine henüz rastlamadım:)
YanıtlaSilModeller bu kadar fotojenik olunca fotoğraflarda kaçınılmaz olarak güzel oluyor Soluk. E sende bu ritüellerden çokca yaşamış biri olarak şanslısın. Özellikle evde ve kalabalıkla...
YanıtlaSilTeşekkürler Aysema... Bafra'da da güzel yaparlar ki tahmin edebiliyorum nerede yemiş olabileceğinizi. Ancak en iyi yerde bile yense; evde hazırlanmış ve bir ekmek fırınında onların hazırladıkları hamur ile pişirilmişin yerini tutmuyor hiç biri.:)
YanıtlaSilTeşekkürler La Loba, senin çorbaların kadar olmasa da, işte bunlarda idare ediyor:))
YanıtlaSilEv yapımı Sevgili Gökçe... İçler evde hazırlanıp fırına götürülüyor ve orada pişirtiliyor. Önerebileceğim bir iki yer var ama bu tür pidelerin yerini pek tutmuyor. Hatta CNN Türkte bir yemek programında şehirdeki bir mekandan övgüyle söz edildi. Oysa bizim gözümüzde pidesi hiç de güzel değil:)) Şu an için önerebileceğim bir iki yer var fakat zaman içinde değişiklikler oluyor. Ya el değiştiriyorlar ya da ustalar başka bir mekana transfer oluyor. O yüzden Samsuna gelmeyi düşündüğünüz bir zamanda aynı soruyu sorarsanız; vereceğim bilgi daha sağlıklı olur:)
YanıtlaSilBir önceki yazıda bağırdın ama sesin gitmedi galiba Beenmaya:)) Yaz ola hayrola yani:))
YanıtlaSilAçım aç!
YanıtlaSilVee bu yazıyı şimdi görmüş olmak pek hoş olmadı buraneros :D
Oldukça iştah açıcı bir yazı olmuş tebrik ederim :D Samsun'a gittiğimde hayal ettiğim gibi bir pideciyle karşılaşamadım maalesef, belki de iyi pidecileri bilmediğimdendir. Bir daha yolum düşerse tavsiyenizi almak isterim :)
YanıtlaSilTeşekkür ederim:)
SilÇok "pideci" var ama çok iyi ve her birinin kendine has dokunuşları olan pideciler de var; malzemeleri görünüşde aynı olsa da... Bir kaç yer yazabilirdim şu an ama yolunuz düştüğünde güncel duruma göre tavsiye etsem, daha iyi olur diye düşündüm:)