17 Şubat 2010 Çarşamba

Aşk'ın Tarifi


Masanın karşı tarafındaki genç kadına anlatıyordu yaşlı teyze... Gözlerindeki ışık, ağzından çıkan cümleleri çoğaltıyor, hikayesi, ana tanıklık edeni teslim alıyordu. Öyle anlı şanlı cümleler değildi kurdukları, hatta dikkati çekmeyecek kadar sıradandı belki anlattıkları... Masanın öteki tarafındaki genç kadın damarından yakalamıştı ki öyküyü, size ulaşmasına aracılık etmemi sağladı.

R..... Teyze 1942 doğumlu. 50 yıldır N..... Amca ile aynı yastığa baş koymuşlar. N..... Amca 11 yıl önce beyin kanaması geçirmiş ama bunu atlatmış. Ama geçen sene geçirdiği beyin kanamasından sonra yatalak kalmış. Önceden boğazına çok düşkün ama çok yemek seçen de bir adammış. R..... Teyze diyor ki; " evde yemek hazırlardım, erim gelince o yemeği beğenmez başka yemek isterdi, ben de pişirdiğimi dolaba kaldırıp onun istediği yemeği hazırlardım." Ve şimdi R..... Teyze niçin gözyaşı döküyor biliyor musun Ustam? Gözyaşlarını tutamayarak anlatıyor: " Şimdi önüne ne koyarsak sesini çıkarmadan yiyor. Nasıl endamlıydı, dağ gibi adamdı biliyor musun gadasını aldığım kızım! Nasıl içim acıyor beğenmediğini söyleyemediği için; bir kenara çekilip ağlıyorum. Allahıma hergün dua ediyorum. Allahım bana güç kuvvet versin diye. Erimi benden sonraya koymasın! Çocuklarım da elbet bakar ama benim gibi bakamazlar. O benim erim, ben onun altını temizlerken hiç yüksünmem de tiksinmem de. Ama evlatlarım belki tiksinir!.."

R..... Teyze Adana Ceyhan'lı... Ağzından gadasını aldığım lafı hiç eksik olmuyor Ustam. Ama nasıl candan ve içten çıkıyor o "gadasını aldığım" lafı bir görsen... Ve neden korkuyor anlatabildim mi? O ölmekten korkmuyor, O kocasından önce ölür de kocası (eri) rezil olur diye korkuyor... Nasıl bir sevgidir bu Ustam?

Sevgili Ophelia'ya, paylaştığı ve yayınlamama izin verdiği için teşekkürler...

Fotoğraf: La Loba

6 yorum:

  1. çok eskide kalmış, özenilesi bir sevgi bu saırım... benzerine çok az rastlanır, belki de nesli tükenmiştir haberimiz olmadan... Paylaşımın için çok teşekkürler. sevgiyle...

    YanıtlaSil
  2. öykü; hissesi çok fakat az rastlanılanlardan...
    fotoğraf süper... tam da öyküyü tamamlayan cinsinden...
    ve ophelia sağladığı katkı ile kendinin özlendiğini fark ettirdi...
    sevgiler ve selamlar kendisine...
    kaleminden dökülenleri de paylaşması dileğiyle...

    YanıtlaSil
  3. Oyy oy! insanın o güzel dilleri o güzel gönlü sarası geliyor doğrusu.Aşk işte budur dedirtiyor. sevgilerimle.

    YanıtlaSil
  4. Benim anneannem ile dedem severek evlenmişler, ama dedem öldüğünde anneannem bütün çocuklarına kurtuldum dercesine bilezik takmıştı!

    Şimdi böle bir sevgi, bağlılık, emek, vefa elbette başlı başına çok güzel. ama bunu göremeyen bir toruna kapak resmi gibi oldu.

    YanıtlaSil
  5. Eskiden di demek geldi bende okuyunca şimdilerde kaldımı böyle düşünen insanlar çok zor ..

    Ayrıca Ben kendimden biliyorum Adananalılar hiç değilse hala içten Gadasını aldığım diye biliyor :)))

    YanıtlaSil
  6. BeD@rDeM; konukluğun için ben teşekkür ederim, sevgiler.

    Evren; fotoğraf için övgüler La Loba'ya...

    Sevgili Sufi; kocaman sevgiler de bizden...

    Küçük kardeş; göremesen de duymuş oldun kapağa başka örnekler koyabilirsin di mi:))

    Ben de biliyorum Ateş Böceği, Adana'dan değil ama:)) Oradan öte pekçok diyarın da sözüdür kendileri, çoook duymuşluğum vardır ana baba memleketinde...

    YanıtlaSil

İLETİŞİM İÇİN

laparagas@gmail.com

KATKIDA BULUNANLAR

Blogdaki yazıların tüm hakları La Paragas yazarlarına aittir.
Yazıların izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur.

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP