20 Şubat 2022 Pazar

Bu Da Şöylece Bir Köşede Dursun

 

"Ben o İstanbul leydileriyle kaynaşamam vallahi billahi. Bana esnaf lokantası lazım “hanım ablam sen mi yapıyon bu gözlemeleri ya sırrı ne” “sağol abim ya turşu iyiymiş” minvalinde açılan sohbetler daha samimi geliyor ezelden beri."

louder than metaphors




*İşin özü budur, der ve devam eder, La Paragas.

Mevzudan bağımsız olarak yazının lezzetine ve mizahına bayıldığımı beyan etmek isterim, devlet okulunda okuduk da boynumuz mu eğri kaldı bizim. Hayat okulu derler ya, o ne ararsan onu verir, sen ondan alır işine gelenleri bünyeye ekler, yanlış aldıklarının farkına varıp onları da tanıyarak ve gerekirse atarak büyürsün ya, ne şahane bir kazanımdır aslında o. Ben, robotik, "steril" bir özel okulcu asla olamayanlardanım. Çekirdekten yetişmenin, seçmece, yürekli, mert ve savaşçı bir yaşam kültürü edinmenin yolunun devlet okullarından geçtiğine inanırım Nokta!


*louder than metaphors adlı blogdaki ÖZEL Mİ DEVLET Mİ? başlıklı yazıya fikrimin ince gülü.

16 yorum:

  1. Selamlar, özel okul yüzü görmediğim için nelerden eksik kaldığımı bilememe rağmen halimden memnunum. Amaç öğrenciyi üniversiteye iyi hazırlamaksa ebeveynler ek programlarla bunu sağlayabilirler diye düşünüyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Selamlar, muhtemelen çok iyileri vardır ama sonuçta her biri ticari işletme ve kâr etmek zorunda. Tıpkı özel hastaneler gibi... Dolayısı ile işler iyi gitmediğinde patronlar için maliyet düşürücü unsurlar önem arz ediyor ve malesef bizim ülkemiz gibi denetimin hoşgörü içerdiği ülkelerde yüksek maliyetler kaliteden ödün verilerek hallediliyor.

      Sil
  2. merhaba laparagas a mail attım...

    YanıtlaSil
  3. Süpriiiizz! Çok teşekkür ederim! Biraz olsun kendimi ifade edebildiysem ve o duyguyu geçirebildiysem ne mutlu bana!:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Fazlasıyla geçti ki buralara taşıdım, enfes bir anlatımdı:)

      Sil
  4. ooo zor bir ikilem bu. devlet okullarında okudum hep. oğluma gelince sıra, benim çalıştığım üniversitenin çatısı altındaki okul %50 indirim de uygulayınca, birlikte gelip birlikte gelme lüksü bana çok cazip geldi, memnun da kaldık ama lisede yine devlete döndük. cumhuriyetin en büyük kazanımıdır devlet okulları bence ama son yıllarda eğitim toptan bir şekilde o kadar kötüleşti ki hem devlet hem özel nasibini aldı bundan. belki "her renk aynı hızla kirleniyordu, birinciliği beyaza verdiler" dizesindeki beyaz, devlet okulları oldu, bilemiyorum...ama özel okul velisi olarak nitelendirilebilecek bir anne-baba profili var ki (herkes değil tabii ki büyük kısmı), allah aynı ortama düşmekten korusun demek lazım :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Son yılların süpürüldüğü gün gelecektir elbette, sistem günceleşecek ve pırıl pırıl öğretmenler sayesinde yine eğitimin kalitesi yükselecektir devlet okullarında ve bu sayede de belki özel okullarda bir ticari işletme olmaktan çıkıp denetimler ve yeni modellemelerle devlet okulları ile yarışır hale gelecektir diye umuyorum.

      Sil
  5. Bence tıp eğitimi sadece devlet üniversitelerinde olmalı. Hülya

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Demek ki eğitimde top yekün bir ıslaha ihtiyaç var, bir gevşeme olduğu kesin çünkü bazı çocuklarla karşılaştığımda diyorum ki bizim ilkokulu bitirdiğimizde edindiğimiz bilgi yok bunlarda, o bitirme sınavları şimdi olsa nasıl facialar olur mesela:)

      Sil
  6. özel eğitim hangi ülkenin saçmalığı zaten :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İsteyen için olsun ama iyi denetlensin ve her köşe başında bir tane olmasınlar. Bakkala döndüler ki geçen gün kendi şehrimde hiç akla gelmeyecek bir sokakta hiç adını duymadığım bir taneyle karşılaştım şaşırdım. Eskinin video kiralayan dükkânlarından daha çabuk ve daha çok ürüyorlar kanımca:)

      Sil
  7. Eğitim deyince içim acıyor, beynim zonkluyor. Bir öğretmen olarak neyi, neresinden tutacağımı bilememek beni delirtiyor. Kesinlikle öğrenciler eskiden olduğu gibi dolu dolu mezun olmuyor. Eskinin yarısı olsa ona da razıyım ama... Hem özelde hem devlette çalıştım. Özelde öğrenci ve veli aynı zamanda müşteri olduğu için durum daha başka maalesef. Devlette ise her şey daha gerçekçi. Tercihim devletten yana.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İnşallah ülkenin genel durumu tez zamanda düzelir, aklı başında birileri milli eğitime el atar, işi para kazanmak olan farklı mesleklerden tüccarlar okul açmaz. Olan özel okullara ve genel eğitime aklı başında dokunuşlar olur ve bizim de geleceğe dair umutlarımız yeniden yeşerir dileyelim şimdilik. Yorumun içeriden biri ve iki tarafı da deneyimlemiş biri olman dolayısıyla bence tarihe güzel bir not oldu:)

      Sil
    2. Keşke içeriden biri olarak daha fazlasını yapabilsem ama eğitim kavramına en tepeden başlayacak köklü bir değişim gerekli.

      Sil
    3. O günü umut ederek bekliyoruz hepimiz:)

      Sil

İLETİŞİM İÇİN

laparagas@gmail.com

KATKIDA BULUNANLAR

Blogdaki yazıların tüm hakları La Paragas yazarlarına aittir.
Yazıların izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur.

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP