20 Ocak 2021 Çarşamba

Sevilmeyen Müzikle Kazan-Kazan İlişkisi

Gençtim. Hızlıydım. 16 yaşındaydım. Ona tahammülsüzdüm. Bir gün öyle güzel bir senaryonun içinde kaldım ki ertesinde bir kitap aldım.

"Bir an yaşayıp  bir kitap aldım hayatım değişti," diyen kişilerden oldum. Yükseldim. Yükseldikçe hayatım güzelleşti.

Gün geldi konserlerin hiçbirini kaçırmaz oldum.

Bir saniyesine bile tahammül edemezken üzerine yazılar yazmaya başladım.

Beni daha mutlu eden, o mutluluğu gittikçe katmerleyen sevinçler yaşadım.

Okudukça çoğaldım.

Çoğaldıkça dinledim.

Dinledikçe, sevdiklerimle sevmediklerimi ayırdım ama hiçbirini küçümsemedim.

Yazılarım değer gördü, sosyal medya hesaplarında yayınlandı. Teşekkür e-postalı davetler aldım.

Ülkemizin en kıymetli sanatçılarından biri internet sayfasının basından bölümünde yıllar önce, hâlâ sayfasında duran konser yazımı paylaştı...

Öğretmenimiz hep derdi, bilmemek ayıp değil, öğrenmemek ayıp!

Aşk Tesadüfleri Sever güzel şarkıdır; Artakalan belki daha güzel şarkıdır; süpervizörlüğünü Murathan Mungan'ın yaptığı o albümlerdeki Müslüm Babayı dinlemeye bayılırım...

Yıllar önce o anı yaşamasam, o an beni bu kitaba sürüklemese ve o kitap beni yükseltmese konserlere ve gösterilere gitmeyecek, dolayısıyla yazmayacak, paylaşmayacak ve hayatın bana enn büyük ikramiyesi olan Enn Sevdiğim Kadın'la rastlaşmayacak, şahane mektuplaşmaların merak yükselten tadını duyumsamayacak ve  ardındaki,  yaza dönen baharın en güzel günlerinden birinde, bir vapur güvertesindeki buz gibi biralı, saatler nereye aktınız dediğim, olağanüstü güzel, heyecan verici yüz yüzeliğin o ilk akşamını yaşayamayacaktım.

Demem o ki; özellikle gençler, orta uzun yazılar sıkmıyorsa sizi, kendinize bir iyilik yapın!

Ve Bir Konser Teması Üzerine Çeşitlemeler* başlıklı yazıya bir göz atın.

Severseniz kitaplasınız... Zaten seviyorsanız da çok şanslısınız.


*Yazı için buradan lütfen.

 


14 yorum:

  1. Benim klasik müzikle bağlantım büyük dayımın klasik müzik sevgisi, plakları ve bizi götürdüğü konserlerle oldukça erken yaşlarımda başladı.
    Üniversitenin son sınıflarında ve devamında bir kaç sene her hafta AKM'de kuyruk bekleyip, İDSO'nun haftalık konserlerine bilet alıp, arkadaşları peşime takıp götürmüşlüğüm halen anlatılır.:)

    Müslüm Gürses, başka bir başlıkta incelenmeli belki.
    "Neredesin Firuze" filminde Bülent Ortaçgil'in şarkısı "Sensiz Olmaz"ı Müslüm Gürses'ten dinlediğim an vayyy! dedim ve onun sesi, yorumu benim için başka bir boyuta taşındı.
    "Müslüm" filmini seyrettikten sonra bir süre tüm şarkılarını döne döne dinlemiştim. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sevgili Okul Arkadaşım, Bizim Opera Bale açılana kadar ne yazık ki öyle bir imkanımız olmadı, pazar konserleri ve hava açık olduğu zamanlarda da Rus televizyonu:) Opera Bale açıldıktan sonra yoğun iş dönemine kadarsa boş yok:)

      Müslüm Gürses muhteşem ama bir de onun kopyası var, dinlediniz mi bilmiyorum ve her ihtimale karşılık bir şarkılık düetinin linkini şuraya bırakıyorum: https://www.youtube.com/watch?v=SamvqlEHgfc

      Sil
    2. Melike Şahin'i İş Şanat Konseri'nde ilk kez dinlemiştim.
      Yenilerde ne güzel sesler çıkıyor değil mi?
      Kastınız Hakan Taşıyan ise, duymuştum, ancak dinlememiştim. :)

      Sil
    3. Kesinlikle çıkıyor, kastım da özellikle ağır abi edasıyla yakışmış ama:)

      Sil
  2. Giriş kısmı gibi hızlı bir yazı olmuş. Farkına varmadan hızlı bir şekilde okudum. :) Hayatınızda baya bir, birbirini tetikleyen zincirleme faktörler gelişmiş.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. O tetiklemeler olmasa, daha ötesi de onları fark edebilmenin tadı, hayat neye benzerdi diye düşünür ve fazlası ile şükrederim:)

      Sil
  3. Buram buram başarı, mücadele, gurur kokuyor bu yazı! Tebrik ederim!!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim, bloguna göz attım şimdi, şöyle bir okudum, dedim bu gençte de iş var, blogunu talan edeceğimden emin olabilirsin:)

      Sil
  4. nasıl keyifle okudum! nasıl güzel!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Nasıl sevindim, nasıl keyiflendim ben de:)

      Sil
  5. "Gün geldi konserlerin hiçbirini kaçırmaz oldum" Dilerim bu günler çok yakındır :)

    Müziğe dair güzel bir yazı daha. Sadece C'nin yazısıyla birlikte keyifle okudum. Müzik hepimizin hayatını değiştiriyor. Ama öyle ama böyle. Müzik günler..

    YanıtlaSil
  6. Çok uzak olmadığını düşünüyorum:) Teşekkür ederim, müzik hepimizin hayatını değiştiriyor, katıyor ve sanırım onunla beslenmiş olanlar -hayatın müziğini de farkederek- daha farklı ve daha güzel yaşıyorlar onu:)

    YanıtlaSil
  7. Klasik müziği lisedeki müzik hocam sevdirmişti bana. Haftada bir saatlik dersinde ünlü bestecilerden birinin hayatını anlatır, besteyi yaparken içinde bulunduğu durumdan bahseder ve daha sonra pikaba plağı koyar ve bize huşu içinde dinletirdi. Üniversite yıllarında her cuma CSO nun müdavimiydim. Daha sonra hayat mücadelesi, şantiye hayatı bu zevkten mahrum bıraktı beni. Yazılarınız yine içimdeki ateşi yakmış oldu. Pandemi sonrası hakkını vereceğim. Müslüm'ün bazı şarkılarından etkileniyorum, bana arabesk gibi gelmiyor. Teşekkürler:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Rica ederim:) Bazı hocaların bazı ufak dokunuşları ne güzel ki hayata anlam katıyor ve yükseltiyorlar insanı. Müslüm başka, bahsettiğim albümü dinlediniz mi bilmiyorum, aslında batı müziğinin popüler şarkıları üzerine Türkçe sözlerin yazıldığı ve alt yapısı batı olan farklı bir deneme ki sanatçının asıl gücünü de açığa çıkarıyor:)

      Sil

İLETİŞİM İÇİN

laparagas@gmail.com

KATKIDA BULUNANLAR

Blogdaki yazıların tüm hakları La Paragas yazarlarına aittir.
Yazıların izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur.

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP