3 Haziran 2024 Pazartesi

Dondurma Virtüözü

Bebeliğini bilirim denir ya, hah işte Bekir biz için o kategoriden bir çocuktur. Ele avuca sığmaz, şapkadan tavşan çıkarır, neşeli, yardımsever şahane bir adamdır. Komşu evin torunu, bizim de canımız ciğerimizdi ki hâlâ da öyledir. Misal ben işe yemek arası verdiğimde mutlaka ona uğrar, o sırada laf lafı açar, ben epey epey sonra çalışma masama döner, vakit tamam olunca işi kapatırım.

Çoğu zaman da yeniden rotayı Bekir'e doğru çizerim.

On parmağında on marifet sanırım onu en güzel ifade eden sözcük dizisidir. Bir udidir, Samsun Konservatuar Orkestrası'nda çalar, öğrenci yetiştirir; sonra kafasına bir eser, konservatuarın tadı kaçmıştır mesela, kayırmacılık girmiştir işin içine, anında eyvallahı çeker, gider gemilerde çalışır.

Tanımak şanstır ve iyi ki vardır.


Şu dolaptaki dondurmaların hepsini tek başına yapar, kimseyi istemez yanına. Müzikal etki altındaki ve renk renk dondurmaları bir yiyen bir daha yer.

Emeğinin karşılığını alıyor mu bilmem, sormam da çünkü bu umurunda bile değildir. O bir sanatçıdır. Bana yürüme mesafesinde olması şanstır. Öylesine bir uğrarım, saati falan unutur, berduşluğun tadını çıkarır, ohh be hayat ne güzelsin naraları atarım.

Çocuk haşarılıklarına bir girsem çıkamam, anlatsam dinleyenin karnına ağrılar girer. O benim askerlik anılarıma, tank kullanmış olmama, 12 Eylül döneminin perde arkasını anlatmama, gönül hikâyelerine bayılır; ben onun dağ başındaki nöbetlerine hikâyeler yazarım.

Bekir az bulunur, kalbi yardımsever, çok özel bir adamdır.

Ve bu yazı ve kullanılan fotoğraf ona da sürpriz olacaktır!

31 yorum:

  1. On parmağında on marifete sahip Bekir Bey gibilerini tanımak şanstır, size katılıyorum. Sanatçı ruhlu olması da cabası...Umarım emeklerinin karşılığını fazlasıyla alır. Renk cümbüşüne bürünmüş dondurmalardan da alası gelir insanın. Enfes görünüyorlar. :)
    Paylaşım için teşekkür ediyorum size. Eminim Bekir Bey'e sürpriz olmuştur. :)

    YanıtlaSil
  2. Çok tatlı :) Hem dondurmalar hem de sayende tanıdığımız Bekir kardeş.

    YanıtlaSil
  3. Böyle esnaf zor bulunur artık. Hülya

    YanıtlaSil
  4. Bazı insanlar ve bazı karakterler, kişilikler için "tanımak da, tanışmış olmak da, bu tanışıklığı sürdürebilmek de" bir şanstır, bir beceri ve ustalık işidir.
    "Müzikal etki altındaki dondurmaları" rengarenk yapan, maharetle sunan bir dondurma virtüözü'nü de onu çok iyi tanıyan bir eski dostundan dinlemek inandırıcı ve yönlendirici olacaktır elbette.

    YanıtlaSil
  5. Dondurmacı bir arkadaşa sahipsen şanlısın:)) Esas dondurma, sıcak, makinaya girmemiş dondurmadır. Tavsiye ederim bir tat:)) Ben de bir zamanlar böyle bir arkadaşa sahiptim, onun sayesinde içtim dondurmanın o halini, acayip te kilo aldırır.

    YanıtlaSil
  6. yaaa ne güzel biriymiş Bekir, biz de uzaktan uzağa sevdik kendisini sayende Buraneroscuğum :)

    YanıtlaSil
  7. bu bloga gelip de canımın tatlı, yemek, dondurma, bir içecek çekmediği olmadı ya :))

    YanıtlaSil
  8. Selam olsun bizden Bekir Beye, iyi ki böyle insanlar da var!

    YanıtlaSil
  9. Öncelikle hepinize çok teşekkür ederim Sevgili Arkadaşlarım. Dün yazıdan epey sonra uğradığımda ve blogumu bakar mısın dediğimde ve telefonundan girdiği ve yazıyı gördüğü andaki ifadeyi görmek lazımdı. O kadar sevindiki anlatamam, sarıldı yanaklarımdan öptü elbette... Daha sonra yorumlar geldikten sonraki halini de görmenizi çok isterdim. O kadar mutluydu ki.... Hepinize saygılarını sunuyor ve çok teşekkür ediyor:)

    Elbette yolarınız bu tarafa düştüğünde dondurmalar sınırsız!:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bak ben bu sözü unutmam:) Hele de sıcaklar bastırdı ya... Hele de sen böyle allı ballı anlattın ya... Hele de usta da aşkla ve özenle üretiyor ya... Hımmmm olsa da yesek :)

      Sil
    2. Üretim tarzı İtalyan yalnız, şimdiden belirteyim de sonra sürpriz olmasın:)

      Sil
  10. İnsanın bir şeyler için çabalaması, elinden her iş gelmesi ne iyi. Ne güzel anlatmışsınız, kim görse sevinirdi. :))

    YanıtlaSil
  11. Selamlar Bekir kardeş :)
    Dondurmaları çok merak ettim, belki yemek nasip olur bir gün :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sanki nasip olacakmış gibi bir his var içimde:)

      Sil
  12. Hayatımızı daha anlamlı kılan insanlar iyi ki varlar.. Dondurmaların renkleri de çok güzel, yaz gibi :) Ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
  13. Herkesin hayatında Bekir Bey gibi insanlar lazım; ne güzel bir renk, ne huzurlu bir hikaye... Bu arada elbette sizin de gören gözlerinizin ve güzel yüreğinizin hakkını da yemeyelim 🥰

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkürler... Bekir odun kömürü eşliğinde kızartılmış mısır, tezgahını da açtı, sahilimizde dondurmalarla birlikte nostaljik yaz başlamıştır:)

      Sil
  14. Ne iş yaparsak yapalım; gönülden, severek, benimseyerek yapılan her şey, yapanı yüceltiyor, işe değer kazandırıyor.
    Aziz Nesin'in "Çocuklarıma" adlı çok anlamlı bir şiiri vardır. Onu hatırladım. İlk dizeleri şöyle başlar:
    "Diyelim ıslık çalacaksın ıslık / Sen ıslık çalınca/ Ne ıslık çalıyor diye şaşacak herkes/ Kimse çalmamalı senin gibi güzel /"
    Bekir Usta'ya selam olsun.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkürler Makbule Öğretmenim, selamınızı ileteceğim:)

      Sil
  15. Yetenekli, işini titizlikle yapan ve yaratıcılığını sanatçı ruhuyla buluşturan böylesine güzel insanlar iyi ki var. Tabi ki kadir kıymet bilmek de çok önemlidir. Ne yazık ki bu güzel değerler herkeste bulunmuyor. İnce düşünceli, zarif bir yürek bizi Bekir Ustayla tanıştırdı. Elbette yolumuz o taraflara düştüğünde Bekir Usta'nın renk cümbüşüne bürünmüş dondurmalarının tadına bakmadan geçmek olmayacak. Bu harika paylaşım için teşekkürler buraneros. Sağlıkla, esenlikle ve hep dostlukla kal...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkürler Esin, nadide örneklerden birini bebeliğinden beri tanıyor olmak benim için de bir şans ki dün limonlu dondurma yapımına denk geldim, elbette sonuç harikaydı:) Sonra çocukluktan bir kare geldi gözüme, babamın işyerine yakın bir dondurmacı vardı, taksicilerin olduğu bir meydanın köşesindeydi. Yaz sıcaklarında müşteri bekleyen şöförler soğuk limonatların içine bir kaç top da limonlu dondurma attırırlardı. Yorumun beni bu anlamda tetikledi, ilk fırsatta deneyeceğim:) Sağlıkla esenlikle ve dostlukla...

      Sil
  16. renkli kişilikli esnafları dinlemek çok keyifli oluyor sahiden de :) gelato güzel ama zararlı gıdalardan yani kilo aldırır :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Benim kilo sorunum olmadığı için bol bol yiyebilirim yani:)

      Sil
  17. Ah bir insanın işini severek yapması, daha doğrusu sevdiği bir işi yapabilmesi ne güzel bir şey!

    YanıtlaSil
  18. Kesinlikle öyle, bizim dondurmacı bu bakımdan da şanslı:)

    YanıtlaSil
  19. Dondurmalı yazınız tam mevsiminde yayınlanmış Sevgili Okul Arkadaşım, reyting rekoru kırmış gibi duruyor. ;)
    İşini seven insanları izlemek, tanımak başka bir keyif; ne mutlu onlara. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dondurmalar o kadar kışkırtıcıydı ki Sevgili Okul Arkadaşım beni de yazma konusunda kışkırttılar, bir yanıyla da iyi yapmışlar çünkü imalat aşamalarını da yakından gördüm. Ayrıca tarzlar arasındaki farkı da öğrenmiş oldum. O güne kadar dondurma mı, dondurma işte idi durum benim için:))

      Sil
  20. Süper hem arkadaşınız hem de dondurmalar:) Artık her yerde fabrikasyon dondurmalar var böyle el yapımını bulmak nimet, afiyet olsun.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim, evet dondurma sever biri olarak şanslıyım:)

      Sil

İLETİŞİM İÇİN

laparagas@gmail.com

KATKIDA BULUNANLAR

Blogdaki yazıların tüm hakları La Paragas yazarlarına aittir.
Yazıların izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur.

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP