19 Ocak 2023 Perşembe

DİYALOG

Tam bir Momentos'dan al haberi durumu benim için ve şahane bir andayım. Parça müthiş. Yaşım geri sardı, ilk Queen plağımdan bugüne doğru geliyorum şarkıyı dinlerken, şarkı bittiğinde hangi yaşa varacağımı merak ettim, işime gelmeyen bir yaş dönemi olursa hile yapıp bir daha dinlerim, sonra bir daha... bir daha... bir daha... Şu an net 15-16'yım ve plakçıdan Bohemian Rapsody'yi alıyorum. Arka yüzü ise Sweet Lady.* Sanırım bugün sayende Queen ile takılacağım. Teşekkürler Sevgili Dostum.



Ne harika bir hediye oldu değil mi Queen severlere, çok etkilendim, heyecanlandım. Bir şarkı prova kaydına ya da dostlarının arasındayken söylediği nağmelere razıydım... ondan yeni bir ses duymak için. Sesi, bildiğim tüm hisleri ezerek öne çıkıyor ama onun ne olduğunu bulamıyorum, bu yüzden hep taze, hep merak edilesi oluyor.



Bohemian Rhapsody'yi ilk dinlediğimde olduğum yere çakılı kalmış, 'ne dinliyorum ben' diye düşünmüş, büyülenmiştim. Bence onun üstüne çıkan beste pek az bu türde. Bugün istediğimiz yaşta olalım gün boyu Sevgili Buraneros. Eşlik ettiğin için teşekkürler.

Zaten hep 17 değil miyiz Sevgili Momentos.




Haklısın Sevgili Dostum ama nazar değmesin diye pek telâffuz etmiyorum.




Bu yazı Sevgili Momentos'un  Pazar Günü Müziği'ndeki Queen paylaşımından kaynaklı olarak, onun bloğundaki yorumlaşmamızdan oluşturulmuştur. Ve orada arka yüz şarkısı olarak -ezberden- söz ettiğim These are the days of our live yanlıştır, doğrusu fotoğraflarda da görüleceği üzere bu metindeki Sweet Lady'dir ve plak 1976'dan beri benimledir..


32 yorum:

  1. Bohemian Thapsody efsanelerimizden biri, ne yazık ki plaklardan dinleme şansı bulamayan nesildenim...Sizin için çok etkileyici bir anımsama hali olmuş, keyifli anılara...

    YanıtlaSil
  2. Bir nesil için plaksız hayat kayıp bir durum:) Çünkü o yıllar muhteşemdi, pastanelerde bile tuşlarında şarkı adları yazılı olan müzik kutuları vardı; içine para atılır, istenen plak tuşlanır ve dinlenirdi; hayat ucuz, sinema ve tiyatrolar dolu, konserlere ekonomik güçler yeterli, yaşam kaliteli, insanlar mutlu, biz de çocuktuk:)

    YanıtlaSil
  3. gerçekten de bu nasıl bir bestedir/şarkıdır...düşündüm ne var üzerine çıkan diye. üzerine çıkan değil de yarışan bir iki tane olabilir belki.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dediğin gibi Şule, sonrasında türü taklit eden, deneyen gruplar çıktı ama hepsi silindi ve hatırlanmaz... Queen'se dünya efsaneleri katında..

      Sil
  4. Queen efsane, şarkı efsane...Tee radyoda çaldığı zamanlara gittim. I want to Break Free şarkısının tınılarını da hâlâ hatırlarım. Freddie Mercury'nin sesi de efsanedir.
    Hem eskiyi tekrar yaşattığınız hem de paylaşım için teşekkür ediyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de size teşekkür ederim, hem katkınız hem de Freddie Mercury'nin altını çizdiğiniz için... Ve neredeyse bebelikten itibaren içinde olduğum otomotiv sektöründen bir not düşeyim buraya: Bu soyad efsane şarkıcının olmakla birlikte aynı zamanda o daha dünyada yokken Amerikan Ford markasının ürettiği efsane bir aracın, Mercury'nin de adıdır.

      Sil
    2. Rica ederim, ne demek...Freddie Mercury'nin 1940'lı yıllarda doğduğunu biliyorum. Demek ki Ford'un o modeli daha eski tarihte üretilmiş oluyor. Bilmiyordum. Bilgi için teşekkür ediyorum.

      Sil
    3. Rica ederim. 30'lu yılların ikinci yarısında üretilmeye başlayan bir Ford markası Mercury , Freddie'den az büyük :)

      Sil
  5. Gün karanlık başlıyor ama bu yayına geldiğimde sanki "işte şimdi!!" diyerek güneş hüzmeleri ok gibi odanın belli yerlerine dağılıyor. Queen bu, tarzını ortaya her daim koyar :) Bu sefer sweet lady' i açtım, onun eşliğinde yazıyorum ve B.Rhapsody hakkıyla ezmiş bu şarkıyı.
    Biliyor musun Sevgili Dostum, yorum yazışmalarını okurken büyülü olduklarını fark ettim :) Müthiş bir atmosfer yarattıkları kesin, Queen etrafında dönen her şeyin.
    Günümüzü güzel eyleyen ellerine sağlık. :)
    Sevgiler,

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Burada da pırıl pırıl bir güneş var, gençler yazı çoktan getirmiş durumdalar, bahar çiçekleri gibi açılıp saçılmış olmaları ve hayata "Yettin be!" diyerek karşı duruşları heyecan verici. Acaba onlara da mı Queen bulaştı diye bir manasız espri dilimin ucuna gelmişken koyveriyor ve yazmadan duramıyorum Sevgili Dostum. Çok haklısın, büyülü olduklarının altını ben de çizerek sana katılıyorum. Çok teşekkür ederim, sürecin kahramanı sensin, yazmasan, paylaşmasan o plakla birlikte bir sürü şey gün ışığına çıkmayacaktı, kimbilir belki de hiç Queen tadı yaşamamış nesillere de ulaşacak ettiğimiz bu keyifli sözler. Merak edip tüm şarkılarını dinleyecekler belki de... Senin de ellerine sağlık:)

      Sevgiler...

      Sil
  6. Buyrun bakalım, Bohemian Rhapsody'i kaç yüz kere dinlemiş olan ben, Sweet Lady'i muhtemelen ilk kez dinliyorum. :))
    Plağınız tam koleksiyonluk olmuş, ne güzel. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bohemian Rapsody bünyelerde o kadar baskın ki Sevgili Okul Arkadaşım, plak yıllardır bende olmasına rağmen Momentos'un paylaştığı şarkıya yorum yazarken Sweet Lady yerine başka şarkıyı yazmışım:) Gidip de gelmeyen plaklarımı düşününce bunun koleksiyonluk olmasına ben de şaşırıyorum:)

      Sil
  7. Bohemian Rhapsody'nin yakın zamanda filmi çıkmış oyuncusu Oscar almıştı. Filmde bu şarkının yapım / çıkış hikâyesi de var... Şarkıyı dinlerken bir yandan da filmin o sahnelerine gitti aklım. Gençliğimde radyoda çıksa da dinlesem modundaydım hep. Şarkı efsanevi.
    Plakların fotoğrafları da koleksiyonluk olmuş bence. Nadirdir diye tahmin ediyorum :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yorumu okuyunca bir bakim dedim, sahaflarda bir kaç tane gördüm ama benim elimdeki baskı değillerdi ki daha yakın tarihli olduklarını düşünüyorum onların, arka yüzdeki şarkı da farklı, benim Momentos'un yazısına yazdığım yorumdaki. Filmden haberim olmuştu ama buraya geldi mi bilmiyorum, gelse de gitmezdim muhtemelen:)

      Sil
    2. Aa neden gitmezdin? Bir önyargı mı? Oysa yemin ederim enfes bir filmdi. :)

      Sil
    3. O tür filmler, özel ilgim olan şahısların biyografileri üzerine filmler ilgimi çekmiyor üzgünüm ki, hayalimdeki gibi kalsınlar istiyorum, sonuçta film başka birinin elinden çıkıyor ve duygu ve önceliklerimiz farklı olabiliyor. Gördüğüm ve hayalimdeki haller başka birinin bakış açısıyla bozulma riski içerdiği için istemiyorum:)

      Sil
    4. % 100 garanti veririm sana bir gram hayalimden sapma olmadı. Bilakis daha da hayranlık duydum başardıklarına. :)

      Sil
    5. Çok haklısın, çok da keyif aldığını anlıyorum ancak ben şarkıları, söyleyenlerden ayrı düşünüp daha çok seviyorum belki... mesela koşa koşa gidip şunu görim, imza alim gibi heyecanlarım da yoktu. Plaklarını, kasetlerini alır, dinler, kendilerini sever, konserlerine giderdim o kadar... Düşündüm de posterini astığım kimler vardı diye, pek hatırlayamadım:)

      Sil
    6. Heyy 17 lik! 17 liğin hakkını ver yahuuu :)) poster asılmaz mı hiç, Suzi Quatro mesela, deri pantolonlar içinde, elinde boynuna asılı elektro gitarı, yüzünde sıfır makyaj, aslan başı saç kesimi :))))
      o hooo çok şey kaçırmışsın o zaman...

      Sil
  8. Yanıtlar
    1. hahahah hariçliği falan yok işte.. yakaladım valla :))))

      Sil
  9. Ama normal saçları ile...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. O kıza oldum olası yakışır aslan başı kesimi.. :)

      Sil
    2. Ben yanlış anladım heyecandan:)) Bir an punk kafası gibi algıladım..

      Sil
    3. Aaa yok değil.. :) Neyse konu uzadı, demem o ki, bu biyografi iyiydi. :) İyi geceler...

      Sil
  10. 1976’dan kalma bir plak… Kıymet verilesi eşyalardan biri olsa gerek.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kesinlikle öyle, eşi sahaflar da bile yok, daha yeni bir baskısı var.

      Sil
  11. Merhabalar. Blogumda deneme yazılarımı ve öykülerimi paylaşıyorum. Ziyaret etmek isterseniz beklerim:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dün sanırım ya da daha önce bir tanıtımda ya da bir yazıya yapılmış yorumda raslamıştım ve bakmıştım bloga, yazıları beğenmiştim:)

      Sil
  12. eski plaklar özel, hayatımın bir döneminde fazlaca dinlemiştim Queen, severim:)

    YanıtlaSil
  13. Queen'i kim sevmez ki, plak yılları özel ve güzeldi, tadını çıkaranlara ne mutlu:)

    YanıtlaSil

İLETİŞİM İÇİN

laparagas@gmail.com

KATKIDA BULUNANLAR

Blogdaki yazıların tüm hakları La Paragas yazarlarına aittir.
Yazıların izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur.

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP