4 Ekim 2008 Cumartesi

Kadın Ne İster? Mim Mam Mom Çatlasın Düşmanlar Benimde Artık Bir Mim Yazım Var



Sonunda bu da oldu... Bloglar aleminin çok toy bir ferdi olarak sağ şeritte seyir halindeyken; bir gün ben de mimlenirsem kabusları yaşamaya başlamıştım usul usul... Kalabalık bir sınıfta öğretmenin sorularından -olmayan- köşe bucaklara saklanan öğrenci hallerinde mutlu mesut yaşıyordum. Meselem çalışmadığım yerden gelir korkusu değildi bu kez. Çünkü; biliyorum ki genelde yuvarlanan top hayatın içinden olacak, ki bu da en sevdiğim ders. Korkumsa sadece kameralardan....

Bir de şu var tabii: Konu hassas, mimleyen de bir kadın...

Pası aldığımda kafası çakır, mutlu mesut, bir kadının yarattığı kavgalardan tümüyle uzak, yatmaya hazırlanan bir adamdım. Şeytan dürttü bir kere! (ki ben buna asla inanmam ama onun da kadın olduğu söylenmekte)  Şöyle bir nete bakim ne var ne yok, dedim.

Bakmamla nur topu gibi bir mimim olduğunu fark ettim. O andan itibaren de kâbuslara uyanmaktayım. Şimdi mimin cinsiyeti erkek olsa umurumda olmayacak, mimleyenin de olmayacak zaten. Hayatın tozlu raflarına atıp canımın istediği zamanı bekleyeceğim. Ama topu yuvarlayan bir kadın, üstelik isterseniz bırakın gitsin demiş! Hadi gel de bırak.

Bu yaşa geldim öğrendiğim en iyi şey: Rica eden, rica ederken seni özgür bırakan kadınsa, hatta bunu dillendirmeyip sadece aklından geçirmiş de olsa yapmaman gerekeni anla, sakın ola ki zamanın unutkanlığına bırakma... ve en kısa zamanda da beyin okumayı öğren. 

İnsan neler ister olsaydı soru, o kadar kolaydı ki yanıtları; ama kadın bir derya, üstelik kullandığı dille anlatmak istediğinin tercümesi birbirinden farklı...

Onlu yaşların ikinci yarısıyla yirmili yaşların ilk yarısında meraklarla başlayan ve devam eden, ilişkilerdeki önceliklerin duygularla tatlanmaya başladığı bir yükselme döneminde; bir bedeni sevmekle bir ruhu sevmek arasındaki farkı fark etme yolculuğundaki ruhum, güzel olanın onunla uyanmak olduğunu hissettirene kadar işim ne kadar kolaydı. Ne zaman ki bu evreye geldim, aklım da başımdan gitti. Ben ben olmaktan çıkıp, ben öteki oldum. Ötekinin kullandığı dilin tercümesini öğrenene kadar da, derdimi anlatabilmek konusunda başıma gelmedik şey kalmadı.

Aslında istenilenin ne olduğunu bilmek yetmiyor, siz istediğiniz kadar gayrette olun, kadının takıldığı noktanın sizin fark ettiğiniz ya da sandığınızdan başka bir ücrada olduğunu öğrenene kadar yıllar geçmesi gerekiyor. Ve işin kötüsü bütün bu karmaşayı aslında o umurunuzda olduğu için yaşıyorsunuz. Ve işin daha kötüsü bunu o da fark ediyor. O zaman, zorun ne be kadının yanıtlarını arayıp duruyorsunuz.

Şimdi oldum mu? Yüksek lisansa hazırlanan bir adam hallerindeyim, ama nasıl? Kuramsal olarak.

Kadın ne isteri iki bölüme ayırmak gerek. Biri bildiğimiz arkadaş olarak ilişkide, diğeri de sevgililik, eşlik halinde...

Konu derya, aslında derya olan kadın. Dolayısıyla tam da bu mimi başıma saran Kırmızı Gün(lük)'ün vurguladığı gibi her bir kadına, her bir ilişkiye göre derinleşecek; farklı düşünüşlere, yaşanmışlıklara göre farklı değerlendirmeler yapılacak uzun ve hoş bir konu; içinde kadın olan her hoşluk gibi.

O yüzden, ben yaşadığım ve yazdığım üç farklı anla ilgili notlarımı kopyalayıp yanıtları okuyucuya bırakarak, kendi heybemden bu engin konuya katkılar yapıp, ilk mimlenme halimin yarattığı bu baskıdan usulca sıvışayım.

Olay 1: Çok eski bir arkadaşımla bir yemek yedik, bir yıl kadar önce; lise yıllarında birbirine ilgi duyan ama toplumsal sorumlulukları sırtlanıp kendine sorumlulukları bacılık muhabettlerine yükleyen bir arkadaşlık. İkimizin de hayatında yeni bir evreye başladığı sürecin sorularından ve çözümlerinden kurtulamadığı bir zamanda bir araya gelinmiş çok keyifli bir akşamdı. Yemek yemiş, sonra bara çıkmış, orada şarkılara eşlik etmiş, ordan inip masada kalan şarabımızı alarak gecenin ayazında okuduğumuz okulun bahçesine gitmiş, bir sürü eylem, konuşma yaptığımız kantin camlarından içeri bakmış, sonra da basketbol sahasının kenarındaki merdivene oturup kalan şarabı içmiştik. Çok sohbetli, çok keyifli bir geceydi. İşin garibi içinden çıktığımız uzun (evlilik) ilişkilerimiz konusunda hem birbirimizi hem de kendi ilişkilerimizin ötekilerini anlayıp hak vermiştik.

Olay 2: Yaklaşık iki yıl önce bir merhabayla başlayan, bu denklik ne hoş cümlelerinin tekrarlarıyla devam eden; çok keyifli, içinde bulunduğum ruh durumunun, karmaşanın bütün çıplaklığıyla anlatılmış halinin hiç sorunlar yaratmadığı tatlı bir flörtöz halindeyken bir anda Fall in Love'ımsı bir hal alan, hatta öyle olan ilişki; o ana kadar hiç sorun olmayan soruları sorun eder hale gelmişti. Uygarca koparttığımız bağ, sancıları geçene kadar sonlanmışken ilişkinin a hali; şimdi yeniden tatlı bir dostluk halinde devam ediyor. Ben onun canımsınıyım hâlâ... Değişen ne idi?

Olay 3: Nette tanıştığım bir arkadaşım var; karakter özelliklerimizin çok iyi örtüştüğü, çok keyifli sohbetler ettiğimiz... Bazen kameraları açarız. Bunlardan birinde saçlarının uçlarından alındığını, biçimlendirildiğini farketmiş, sesimi çıkarmamıştım. Konuşmalarımızda ağırlık da zaten geçmiş evliliklerdeki haller üzerinden kadın erkek ilişkilerine, kendi yaşanmışlıklarımıza göz atmak... O gün, yine aynı konularda sohbet ederken demiştim ki ''Beni çok seviyorsun di mi? Bu güne kadar farklı şeyler de düşünsek aynı konular üzerinde, hiç tartışmadık. Birbirimize kırılacak en ufak bir şeyimiz olmadı. Mesela bu gün saçlarını fark ettiğim halde özellikle ses çıkarmadım. Ve bu bir sorun yaratmadı. Ama sevgili olsaydık, çoktan suratını asmış, oraya takılmış, bütün akşamın keyfinden mahrum kalmıştın/kalmıştık. Ve ben ne yapsam da tamir edemezdim bu durumu, çünkü kepenkleri kapatıp duvara konuşur hale getirmiştin beni çoktan,'' demiş, gülüşmüştük.

Mesele bu sanırım. Hayatım boyunca kadınlarla çok iyi anlaştım. Çok iyi arkadaş oldum. Ama sevgili olunca ilişkiye yüklenen anlam ve beklenenler farklılaşıyor. Oysa sen değişmiyorsun. Yine sevgili olma halinin öncesindeki, onların gözündeki ince, duygulu, saygılı, esprili zarif adamsın... Ama mülkiyet duygusu ve kadın algısına yerleşmiş duygusal beklentiler, normalde gülünen esprilerde bile farklı anlamlar bulabiliyor. Sanırım, sanırım demim bence, en çok istenen umursanmak, fark edilmek ve sevdiği adamın en'i olmak; o adamın tüm yaşamındakilerden bile en! Tüm bu hallerin bir sürü alt başlığı sıralanabilir, ama bence hepsinin çıktığı ana arter sözünü ettiğim iki nokta... Ama kadının tüm bunları kendi beyninde okeylemiş olması gerekiyor; çünkü erkeğin dili kadının algısına yetemiyor. Sorun her ikisinde de değil; yetişme sürecindeki mahalle baskısında, ve genele eşitlenen sanmalarda... Öğrenmeyi geciktiriyor çünkü!..

Olay birdeki yaşananları sersenişsiz tamamlamak, bu soğukta mı, gecenin bu vaktinde mi'lerden kurtararak yaşamak bazen çok zor; eğer evli ve sevgililik halinde iseniz...

Sakın bunları şikayetler olarak almasın okuyucu, bunlar hayatın anlamı ve keyfi... Gülü seven dikenine katlanacak. Dertsiz baş arasaydım, şunları yazmamış olurdum bir mektubun dip köşesine:

...bi de böyle yağmurlu soğuk pazar günlerinde; evde bir parfüm kokusu yayılmışken hazırladığım kahvaltı masasına esneye esneye, elini hafif sıyrılmış üst pijamasının içinden sokmuş bebekler gibi kaşınan, haftanın yorgunluğundan uyanmış gözleri mahmur, gözleri bebek kokulu, gözleri şımarık, gözleri kedicik bir bedenle mutfakta karşılaşıp, onun sıcağına sarılıp, saçlarının kokusuna yapışmış dudaklarımdan kulaklarına sevgi sözcükleri söyleyip, o yumuşak öpüşlerin lezzetini özlerim. Ve birlikte biraları açıp, öğlenin bir vaktinde kanapeye çekilmiş dizlerin sarmaş dolaş film izleyen hallerini...

Varsın istekler, çelişkiler, kavgalar, dövüşler olsun... Zaten stabil, sorunsuz, karmaşasız bir de isteksiz ve beklentisiz olsaydı ilişkiler, keyfi de olmazdı. Konformizmin uyuşukluğunda neye benzerdi ki?

Topu boş alanlarda gezdirerek işin içinden sıyrılan görmemişin bir mimi oldu; biri klavyeye dur desin artık

Hakkatten kadınlar ne ister?;)



Görsel: Marina Zobova'nın jessica adlı çalışması.

17 yorum:

  1. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  2. o kısım direk senle ilgili değil:))genel bir kadın tavrının esprisi...bu şöyle oluyor: mesela,ilişkinin kadın tarafı diyelimki o akşam için senin haberin olmadan iki kişilik bir şey planlamış,sende 364 gün onunla olmana rağmen ,hayat bu ya 365. güne kendine bir plan yapmışsın,söz gelimi arkadaşlarınla buluşacaksın...Bunu söylediğinde gidebilirsin tabiki denir,ama tercümesi şudur gitte gör:))ya onlar ya ben testidir bu an:))hafta boyu kollanan ilk fırsatta görmek istersen, gidersin:))daha önce gördüysen gitmezsin:))

    ne demek sen dersinde ben yazmazmıyım:)

    YanıtlaSil
  3. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  4. Kadınlar ne ister? Bir film değil miydi ? :))
    Mel Gibson'un banyo küvetine düştükten sonra kadınların düşüncelerini okuduğu bir filmdi. Eminim hatırlamışsınızdır.

    YanıtlaSil
  5. zaten bir insanın canını en çok umursanmamak yakmazmı? Kadın olsun erkek olsun her kişi bir birey olarak görülmek ister.
    yazın çok güzeldi...

    YanıtlaSil
  6. vili doğru hoş bir filmdi;ama o türden bir düşünce okumayı istemezdim açıkcası...merak ettiren ve insanı geren bir yanı yok çünkü:))

    efsa çok haklısın; kadına dönük bir yazı olduğu için ve kadının duygusal yapısı daha kırılgan ve derin olduğundan özellikle o nüansa vurgu yapmak istedim:))..Övgün için teşekkür ederim.Senin yazılarında çok güzel;)

    YanıtlaSil
  7. Ben bazen erkek olsaydım napardım diye düşünüyorum, kadın olarak bir kadınla anlaşmakta zorlanırken,erkek olsaydım napardım kimbilir:))Bu konuda şöyle bir esprim de var ;erkek olsam herhalde gay olurdum:))Kolaylıklar dilerim sana:))

    YanıtlaSil
  8. Ya o değil de çok doğru konuşmuşsun:))
    İnsan kendine bakıp "hıh evet bak ben de yaparım bunu!" deyiveriyor.Ama bu pek durdurulabilen bir şey değil sanki bazen:)Ama fazlası da zarar elbet, abartmamak lazım...

    YanıtlaSil
  9. Of o kadar güzel tespitler var ki!!! Okumaya kıyamıyorum, es verip bu yorumu yazdım. Dönüp devam edeyim :)

    YanıtlaSil
  10. Ya her paragraf için ayrı ayrı yorum yapmak istedim :D Yılların "Kadın ne ister?" analizinin kompetanı olmuşsun(uz) diyesim geldim :)) Yalnız azcık tehlikeli sularda yüzmüşsün -yüzüyorsun- :) Yazım tarzın ve kadınları bu kadar tanıyor oluşun riskli :))))) Arada çıkıp gelen eski kırıklar pardon, arkadaşlar var. Bir de halihazırda arkadaş olup çok iyi anlaştıkların var ki hafiften flört havası sezilebilir. Ya da ben hafiften(?!) fesatım :)))) Kadınlarla ilgili çok iyi bildiğin ama bir sebeple görmezden geldiğin bir detayı hatırlatasım geldi: Kıskanç olurlar :D Sevdikleri adam sadece onlarla flört etsin isterler. Hani şu "en" olmanın yanında "tek" olmak hali :D

    "Sanırım, sanırım demim bence, en çok istenen umursanmak, fark edilmek ve sevdiği adamın en'i olmak; o adamın tüm yaşamındakilerden bile en!"

    Bu kısım can alıcı. Kendi kendine yeten ya da öyle olmayı hedefleyen kadınlar buna karşı çıkacak belki ama boşuna. Maalesef gerçek bu :) İlişki varsa umursanmak, merkeze konulmak, "en" olmak istiyor kadın. Flört aşamasında atılan oltalarla su kontrol ediliyor, sıcaksa yola devam :) Ama iş flörtten bir tık öteye geçince erkek kadına çantada keklik gözüyle bakmaya başlayınca ipler kopuyor. Bu yüzden evlilik aşkı öldürüyor.

    Aşk, ayrı evlerdeyken nefes alıp yaşıyor, tek eve hapsolunca yavaş yavaş soluyor. Kadın her defasında baştan çıkarılmak, tekrar tekrar tavlanmak, her defasında özel olduğunu hissetmek istiyor. "E erkeğin canı, can değil mi?" diyeceklere - sen demezsin eminim - cevabım hazır: Kadın her defasında baştan çıkarmaya hazır zaten. Giysisiyle, saçıyla, yemeğiyle, göz süzmesiyle, kimisi utangaç gülümsemesiyle, kimisi en şuh kahkahasıyla... Bekliyor. Ama bu potansiyeli görüp değerlendiren erkek yok desem başım ağrımaz.

    Yazsam daha çok yazacağım da nafile :) Bilene anlatmaya gerek yok, bilmeyene öğretecek vakit yok :))))

    YanıtlaSil
  11. "Aşk, ayrı evlerdeyken nefes alıp yaşıyor, tek eve hapsolunca yavaş yavaş soluyor."

    Hiç uzatmaya gerek yok, olay budur, diyorum ancak aynı evdeyken ve çocuklar varken de onları arada, mesela hafta sonları bırakacak yerler olmalı ki kafalar uyuşmuşsa bu da kendine özel ve keyfi çok olan bir durum. Hatta şahane! Bu manada çocuklarımın annelerinin de hakkını yiyemem.

    Ya hayat enteresan bazen bilmeyen diye düşünülen bilenden çok daha seviyor olabilir ki bu da ötekinden çok daha kıymetlidir bazen.

    Yok ben hayatımdan çokk ama çokkk memnunum ve son kalemdeyim, Enn Sevdiğim Kadın var ve o çokk kıymetli benim için, çok ama! Eğer okumadıysan o da şurada https://laparagas.blogspot.com/2021/05/tefrika-bolum-1.htm

    Merly Streep'in The Bridges of Madison County'sini izlemiş miydin? O filmi izlerken kadın olsam ne yapardım diye düşünmüştüm. Bazı haller farklı kazançlar sağlıyabiliyor. Hayat belki de bu ikilemleri fark edebilenler için daha keyiflidir, kimbilir. Daha çok genç olduğunun altını da bir çizeyim ve duygularının farkında insanların da yaşlanmadığını, nereye varırsa varsın yaşları, hep olgun ama 20'ler en fazla 40'larda yaşadığını belirteyim:) Çok keyifliydi sohbet, teşekkür ederim:) Arada yazılarınla paralel linkler atarım belki, konuya bağlı olarak:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yok, çok iyi biliyorum "Enn Sevdiğin Kadın" var :) Son kalenizde sonsuz mutluluk diliyorum size :) Benimki 13 yıl önceki bir yazıya geç kalmış bir yorumdu. -di'li geçmiş zamanla aram pek iyi değil, o yüzden yanlış anlaşılma olabilir :) Ben de kendi son kalemde huzurla nefes almak istiyorum fırtınalar sona erdiğinde :) Bir de şu siz/biz konusunda içim pek rahat değil, sanki böyle saygısızlık yapıyormuşum gibi geliyor her yazışta, hatam varsa affola :)

      Sil
    2. Hiçbir şeyi yanlış anlamıyorum, tereddüt etsem sorarım:)

      İçin rahat olsun hem de çok rahat, sevimli buluyorum üstelik ve sen çok güzel bence:)

      Sil
  12. Çoooook uzun yazmışsın ama çok basit iki kelimeyle söyleyeyim; kadınlar “dinlenilmek” ve “oldukları gibi kabul edilmek” isterler ;)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Öyle diyorsun yani, tek tiptirler ve bu kadar kısacıktır her biri:)

      Sil
  13. sevgili buraneros, zor bir konu olmuş bu "kadınlar ne ister" mimi. kendi adıma her kadının aynı şeyi istemeyeceğini biliyorum ama yazıyı okuyunca "buraneros iyi toparlamış" dedim içimden, tebrikler :P

    kadınlar (ya aslında kadınlar değil ki sadece, tüm canlılar) sevildiklerini hissetmek isterler sanırım. sorun da tam burada başlıyor bence: sevdiğimize onu sevdiğimizi nasıl hissettireceğiz? bu derin bir konu. yazdım sildim, yazdım sildim, belki bir gün karşılıklı oturursak rahat ve geniş zamanlarda, konuşuruz, ne güzel olur :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sevgili Şule, çok teşekkür ederim, farklılıkların altını çizmiştim zaten yazıda:) Daha ortalama kısımları almaya çalışmıştım. Yoksa konu zorlu ve belki de alanı en geniş mevzulardan biri, herhalde bu kadar çok nüansı olan başka bir alan yoktur hayatta ama bir o kadar da zevkli mevzu işte.

      Olur elbette:)

      Sil

İLETİŞİM İÇİN

laparagas@gmail.com

KATKIDA BULUNANLAR

Blogdaki yazıların tüm hakları La Paragas yazarlarına aittir.
Yazıların izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur.

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP