25 Ağustos 2024 Pazar

Bak Nasıl Da Eğleniyorlar

Enfes bir sabah, deniz pencereden salona doluyor. Çiçekler, ağaçlar ve yağmur; yaşama katılmam için fena halde tahrik ediyorlar.

Elimde bir kitap, filtre kahvem hazırlanırken bahçeye ve denize paralel kanepeye uzanıyorum. Doğa nefes veriyor, dalgalar kulağıma çeşit çeşit notalar üflüyor.

Suphi Varım, polisiyelerin enn nahif yazarı.

Sanki bir amatör.

Pek çok okura dudak büktürebilir, lakin ben çocuk hevesli üslubunu seviyorum.

Yağmur şiddetleniyor. Şekersiz kahve kokusu denizin dalgaları ile birlikte hızla eve ve hayata dolmaya devam ediyor. Denize ve yeşilliklere bakan Fransızın iki kanadı da açık. Kahvem ses veriyor ve her zamanki yerini alıyor ve kitabın dünyasına iyice dalıyorum.

Yudumlarım usulca, yağmur kıvamında ve tüm çiçekler, ağaçlar ve yapraklar zevkten dört köşe. Uzun soluklu kahve içimi devam ediyor. Okuma eylemi ki çoktan kitapla birlikte Fransızın önüne konuşlanmış durumdayız. Uzun yeşillikler ve uçsuz bucaksız denizle aramızda artık kimse yok. Enn Sevdiğim Kadın'ı merak ediyorum. Enn can arkadaşı ile birlikte bir üzümün ve şarabın peşine, Merzifon'a gidecekler... di!

Hımmmm... Merzifon Karası!

Yağmur ona engel olmaz biliyorum, üstelik bayılır ve ne güzel ki kafasına koyduğunun peşini asla bırakmaz.

Enfes bir cumartesi.

Enfes bir sabah.

Aramıyorum, bir ihtimal gitmemişler de olabilir diye düşünüyorum, ona dair enstantanelere gülümsüyorum.

Kahvem sabrıma hayran, ben de usul yudumlarımla birlikte ona. Kitap sevimliliğini koruyor. Ve artık ıslaklığın üzerine güneş usul usul sıcaklığını serpiştiriyor. Muhteşem bir coşku ve cümbüş var doğada.


Enn Sevdiğim Kadın'ın ve enn can arkadaşının gitmemiş olabileceklerini düşünüyorum. Aramıyor makul bir saati bekliyorum. Kitapla ilişkimiz güzelliğini koruyor. Pencere önü kahvem hâlâ sıcak olmasa da farklı bir aromaya erişmiş durumda. Onunla birlikte kanepeye dönüyorum. Televizyon açılabilir. Gönlüm film izleyelim diyor. Hava hâlâ serin ve güneş ıslak. Yaşam hoş, deniz sakin.


Kitaba bir süre daha devam ediyorum. Sonra birden kendime sinemadaymışım rolü biçiyorum ve portalda film aramaya başlıyorum. İşte bu, dedim. Tek referansım afiş. Sonra tıklayıp açıyorum afişi. İçimden sevinçli bir ooooooo yükseliyor. İçgüdülerime şükürlerimi sunuyorum, çünkü beni yanıltmayacaklarını biliyorum.


jenerikle birlikte film kapıyor beni.

Kahveyi tazelesem mi diye düşünüyorum.

Son bir kaç soğuk yudum var.


Film gittikçe sarıyor. Adrien Brody'i var, ilginç bir karakter, absürt ki filmin geneline bir tatlandırıcı. Saorise Ronan'a bayılmış durumdayım, kadın titizliğinde notlar alan disiplinli ve de sevimli bir polis memuru, henüz taze. Sam Rockwell bir komiser, komik ve şaşkoloz. Mark Chappell tarafından yazılmış enfes bir senaryodan yönetmen Tom George önderliğinde hayat kazandırılmış, Amerikan-İngiliz ortak yapımı enfes bir "kara" komedi. Tam bir sinemasever filmi, Agatha Christie'ye bir saygı selâmı.

Üstelik ritmini bir saniye bile düşürmeyen bir görsel şölen.

Lakin altını çizmek istediğim bir durum da söz konusu: Ben bayıldım eyvallah, fakat çoğunluk tarafından sevilmeme olasılığı da var! Ki bana uyarak filmi izlemek isteyip, izleyip, o esnada bu da ne şimdi denilme olasılığı da var. O nedenle şiddetle önermiyorum! Şahsıma sayılsın istemem de açıkcası.

Fakat emin olduğum bir şey var; sinemasever bir karaktere yönelik. Film boyunca bunu O kesin sever deyip durdum.

Sevgili Okul Arkadaşım, sonunda yanılır mıyım bilmiyorum.

Yanılsam da ne gam!

Sanki siz bu filmi -eğer izlemediyseniz- seversiniz diye düşünüyorum.

Ve günün beslenme finalini ise olmazsa olmaz mekânlarımdan Afiyet'de yapıyorum ki ona varmadan öncesinde enfes bir kaşarlı açık pideyi götürüyorum, Barış Pide'de; elbette en tatlı garsonumla sohbeti eksik bırakmadan...

14 yorum:

  1. sakin ve huzurlu ne güzel bir gün. daim olsun :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkürler, hepimiz için daim olsun:)

      Sil
  2. Sabahberi kulaklarım çınlıyordu, meğer bir film bana doğru geliyormuş. :))
    Filmi izlememiştim Sevgili Okul Arkadaşım, benim platformlarda yokmuş, internetten altyazılı bir seçenek sonunda buldum, şimdi film keyfine gidiyorum. Sonuçtan haberdar edeceğim. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sabah haberlerimde okudum Sevgili Okul Arkadaşım, şimdi haberdar edildiğim kısma geçiyorum:))

      Sil
  3. Ooo bu bir ilk sanırım, evde film izleme keyfi :)) Filme bakacağım. Teşekkürler,

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet, çooooooookkkkkkk uzun zaman sonra ilk.:)) Rica ederim, seversin diye umuyorum:)

      Sil
  4. Şiir gibi bir giriş olmuş, ne güzel. :) Filmi hiç bilmiyordum, sevdiyseniz ne güzel. En son bir yerli korkuya gidesim geldi fiyatlar aklıma gelince vazgeçtim. 😅

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkürler:)) Sinema dışında film izlemeyen ben çok çok uzun zaman sonra sinema dışında evde film izledim, önümüzdeki günler ne gösterir bilmiyorum :)

      Sil
  5. Filmi böyle dediğin için daha çok merak ettim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. O zaman izlemelisin, bence bu filmin ortası yok. Ya çok seversin ya da hiç sevmezsin:)

      Sil
  6. sezgilere kulak vermek bazen iyi oluyor, ortam yine muazzam aktarıldı:) Adrien Brody çok severimm

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Adrien Brody ana karakter değil ancak filmin kurgusundaki pozisyonu hoş ve ilginç. Ortamla ilişkimiz genelde iyidir, onun hoş katkılarını yazıya aktarmak da keyifli bir eylem oluyor şahsım için, tabii ki kalemi güçlü bir yazardan övgü almak da sevindirici. Teşekkürler:)

      Sil
  7. Film için diyeceğim yok ama kitap bir hayli ilgimi çekti. Bilmediğim bir yazar. Polisiye sever olarak kesin bakacağım kitaba.
    Şimdi baktım Google'da, amanın ne çok kitabı varmış. Sizin okuduğunuz da seriymiş. Şart oldu yazarın eserlerini alıp okumak. :)
    Kupanın çekimi tam bir sanatsal olmuş. Enfes ötesi...Afiyet olsun size. Değerli anlatım ve paylaşımınıza teşekkür ediyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yazar yazmayı çok seven bir karakter, İzmirli. Öykülerinin çoğu da İzmir'de geçiyor. Kendine has bir tarzı var ve kullandığı dil samimi, sevimli. Beklentiyi yine de çok yüksek tutmamak gerek, önce tek bir kitabını alın, sonra severseniz devam edersiniz:)

      Çok teşekkür ederim, o an hava durumu da kupa açısından şans olmuştu, ortamın katkısını da görmezden gelmeyelim:)

      Sil

İLETİŞİM İÇİN

laparagas@gmail.com

KATKIDA BULUNANLAR

Blogdaki yazıların tüm hakları La Paragas yazarlarına aittir.
Yazıların izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur.

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP