22 Eylül 2022 Perşembe

Üç Bin Yıllık Bekleyiş, Büyükler İçin Bir Masal

Sevgili Momentos'a teşekkürlerimle...



O bahsetmese, altını çizerek önermese, hayatımın enn keyifli akşamlarından birini, ondan alacağım hazzı bilemeyecek ve hep bir eksik kalacaktım. Kesin.

Olağanüstü keyifli bir seyirdi.

Onunla yetinilmeyip ayrıca taçlandırılarak çoğaltılmayı da hak ediyordu.

Sinemanın sayfasına girdiğim andan itibaren nedense 16 seansı ilgimi çekmişti. Büyülenmiştim sanki. İradem dışı bir gücün çekim alanındaydım ve henüz bunun farkında değildim. Seçeceğim koltuk belliydi. 6. salon, D sırası ve 3 numaralı koltuk. Bir konuda daha dikkatim çekilmişti ki o da filmin müzikleriydi. Elbette bilgileri veren kişi müzik anlamında seçiciydi ve güvenilirdi lakin yine de gerçek olan yaşanan an ve o andaki ruh haliydi. O nedenle müzik kısmını çok önemsemedim. Tilda Swinton vardı ama film Başka Sinema'nın değildi ve normal koşullarda kesinlikle gitmezdim çünkü yakın durduğum bir tarz değildi fantastik filmler. Önce afişine baktım fakat hakkında hiç bir yazı okumadım ve bu kez karar vermemdeki etken içgdülerim değildi.

Geçen akşam eksik bıraktığım üzere, gerçi daha sonra başka bir mekanda olsa da keyifle yemiştim ama sinema keyfi üzeri olmadığı için sayılmayacağından- Mado'da dondurma yemekti.

Üzerimi değişip, işi erken kapatıp çıkıyorum evden. İstasyondayım ve bir iki dakika içinde geliyor tren. Hava kapalı, serin, yağmur geldi gelecek. Tedbirliyim. AVM'ye varınca ve epey süre olunca sanayiye geçsem eski bir arkadaşımla iki lafın belini kırsak diye düşünüyorum. Yoksa Migros'un şirin lokantasında bir şeyler mi atıştırsam? Sonuçta Migros'tan geçen filmde aldığım mini torbada ve minik ölçüdeki tam buğdaylı bisküvilerden alıyor, yanına mini mini, çıtır çıtır, tuzlu ve susamlı simitçiklerden mini bir paket ekliyor, bir de çikolata ve Pepsi Max ile alışverişi sonlandırıyorum. Şimdi en üst katta ve gişenin önündeyim.

"D-3 lütfen"

Bilet fiyatı ufakça bir sıçratıyor. Filmin Başka Sinema'nın olmadığını anlıyorum. Ve sonra da 6 numaralı salonda değil de salon 1'de olduğunu ki bu bir ilk... Ülke bu günleri de gördü diyerek de bilet fiyatını şuraya not düşüyorum: 44 TL.


Şimdi terastayım. 1 numaralı salon an itibariyle bana en yakın olan. Açıkta bir sürü tanker var fakat benim yanımda fotoğraf makinesi yok. Trende çantaya atmadığımı fark etmiştim. Elime zorla tıkıştırılmış cep telefonu ben varım ya diye dürtüyor. Ona hep soğuk davranmış olmama toz kondurmayarak yine de istekli davranmıyorum, lakin o benim farkımda ve daha olgun bir tutum içinde; üstelik fotoğrafları istediğimi fark etti. İlk adımı hiç gurur yapmadan o atıyor. Bu yakınlaşma çabası da sanki buzları çözecek. Çekiyorum bir kaç poz. Teras keyfim şahane, trenler, limandaki gemiler, önümdeki sıra sıra gemiler, kapalı hava, kısmen soğuk ve Pepsi Max'im ve atıştırmalıklarımla şahane bir an.


Ve salondayım. Büyük sürpriz çünkü 6 numaralı salondan daha büyük bir alan, koltuklarda hoş bir kırmızı, arkaya doğru diklik daha az ve daha geniş ve ruh ısıtıcı bir salon. Ve benim için kapatılmış. Havalanıyorum elbette, sonuçta blogger aleminin bir ferdiyim, özel bir muameleyi -içinde olduğum topluluk adına- hak ediyorum. Reklamlar, fragmanlar falan derken film başlıyor. Açılış sahnesindeki uçağın iniş anı çok görkemli, kamera yerleştirmeleri ve açılarından etkileniyorum. Salonun akustiği ise olağanüstü. Asıl Adı Tom Holkenborg olan Junkie XL ya da JXL takma adını kullanan Hollandalı elektronik müzik sanatçısı ile de film sayesinde tanışmış oluyorum ki bir kazancım da O. Müziklerse ölüp bitmelik ki sonda söyleyeceğimi baştan söylersem; perdede filmin son yazısı kaybolana kadar koltuğumda çakılı vaziyette ve müziğin büyüsünde yok olarak kalıyorum. Temizlik için salona giren abla bile bu ne iş diye şaşkın şaşkın koltuğuna çakılmış vaziyetteki bana bakıyor.

Film büyüleyici ve kulak kesilesi çünkü çok hoş, entelektüel besin düzeyinde felsefi sohbetler içeriyor. Görsel efektleri şaşırtıcı ve enfes. İçinde İstanbul var. Elbette tanıdık mekânlar. Zerrin Tekindor bence olmuş. Kösem Sultan. Film fantastik bir yetişkin masalı lakin besleyici. Harem var ki bayağı bayağı ters köşe bir zevk. Cenk yapıyoruz. Saraylarımızın muhteşem entrikaları var ve tüm bunlara ince bir kara mizahla dokunuşlar da... Lakin masalımsı, rüya tadında, bazen meraklandıran, bazen çocukluk masallarından izlerin içine yollayan, aşkı kutsayan, vesaire vesaire güzelliklerle insanı şaşırtan, içine alıp hiç bir saniyede dışına kaçma fırsatı vermeyen, rengarenk, duygulu, şahane ve ötesi bir filmle enfes bir sinema keyfini ve nadir bir eğlenceyi (bana) yaşatan, seyirlik bir filmdi der ve noktayı koyarım.


Üç Bin Yıllık Bekleyiş, çeşm-i bülbül içine hapsedilen bir Cin (Idris Elba) ile pozitif bilimle uğraşan bir akademisyenin (Tilda) rastlaşması. Kesişen yollar ve zaman sıçramalı anlatılarla ortaya çıkan bir şenlik. Özgürlüğüne kavuşmak isteyen Cin ve ikna çabaları. Aşk. Üç dileğin yerine getirilmesi noktasında -bence pek tatlı bir neden ve rüşvet teklifi. Zamana yayılmış gerçekleşmeler. Ve bu süreçlerin tamamında bir masalı yaşarmışçasına kendini dev perdedeki öykünün içinde hisseden bir seyirci.

Vee salonun enfes ses düzeninde, insanı içine çekip bırakmayan, filmin akışı ile senkronize enfes müzikler!

Avustralyalı yönetmen George Miller'dan oyunbaz, bazen kafa karıştırıcı, çarpıcı, gerçekliği sorgulatmayan, bizim tarihimizden masallar, belki biraz ürkütücü sahneler ve karakterler... Ece Yüksel ve Burcu Gölgedar'dan iz bırakan, Türkçe konuşmalı akılda kalıcı hoş performanslar... Muhteşem kostümler ve isimler perdede akarken kendini enfes müziğe kaptırmış, salonu terk edemeyen, bu tavrıyla ışıklar yanmışken salona temizlik için girmiş ablayı da şaşırtan bir izleyici. Üstelik ve tekrar edersem kader salonu onun için kapatmış, tek.


Kapıdan çıkıyorum ama filmden henüz çıkabilmiş değilim, son kare müthiş. Dijital efektlerin sahicilik hissi veren ve bildiği halde insanı gerçeklikten soyutlamayan başarısını düşünüyorum. Ve çok keyifli bu film akşamını taçlandırmak istiyorum lakin isteksiz bir yanım da var. Ah filmi konuşacak biri olsaydı diyorum. Buz gibi bir beyaz açtırıp ya da bira ve eşlikçileri ile şişenin ve kelimelerin dibini bulmak vardı ve kesindi. Kendime döner ısmarlıyor, keyfini çıkarıyor ve eve geliyorum. Enn Sevdiğim Kadın telefonda, filmi ona ballandırıyorum.



Ve sonuç itibariyle bu tür filmlere uzak duran bu kul der ki: Eğer masalları seviyorsanız, fantastik filmler sizin için sorun değilse; bu şahıs sevdi ki filmi... siz kesin seversiniz.

30 yorum:

  1. e hayatta gitmeyeceğim bir filmi o kadar leziz anlattın ki buraneroscum, aklım kaldı çok fena :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İnternete düşmüş film, bir göz at istersen Sevgili Şule:)

      Sil
    2. Düştüyse hemen bakıyorum o zaman

      Sil
    3. Bulamazsan Momentos'dan yardım alabilirsin:)

      Sil
    4. az önce izledim. müthişti. ben ki bu türün hayranı değilimdir ama bitmesin istedim :)

      Sil
    5. Sevindim. Acaba bu filmden bulaşan lezzet bizi bu türe sürükler mı diye endişe eder oldum Sevgili Şule:) Bir film yazısı daha geliyor, bu akşam izledim filmi, tabii ki sinemada, yarın yazmayı umuyorum:)

      Sil
  2. Cümlelerin filmin içinde gezinmeme neden oldu. :) Zaten günlerdir filmin müziği evin içinde geziniyor. Kimbilir belki filmin cini gelir :) Harika anlatmışsın, hem buna, hem filmi izleyişin için teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kimbilir:) Ben teşekkür ederim, sen olmasan ne izlemiş ne de senin deyiminle harika anlatmış olacaktım:)

      Sil
  3. biliyorum bu filmi! biliyorum derken, afişini kısaca Paris'te yaşayan bir okul arkadaşımın facebook'unda görmüştüm. Demek Türkiye'de gösterimde. Çok merak etmiştim. Kaliteli bir yapım izlenimi bırakmıştı bende. Hemen google'lıyorum Anadolu yakasında nerede gösterimde diye. Hem çoktandır sinemaya gitmedim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İyi seyirler, bakalım sevecek misin. Ben baktım Anadolu yakasında Cinemaximum Tepe Nauilus'da önümüzdeki hafta da devam ediyor.

      Sil
    2. evet tepe nautilus benim için tek vesayetle gidebildiğim bir yer. ya yarın ya cumartesi akşamı gidiyorum bir aksilik çıkmazsa.

      Sil
    3. Bir aksilik çıkmazsa, iyi seyirler o halde:)

      Sil
    4. araya bir sürü zaman girmiş, ve filmin vizyonunu kaçırmışım. bugün internetten izledim. çok beğendim ve hatta yazarını kıskandım. zor kıskanırım ha! çok büyük hayalgücü.

      Sil
    5. Sevindim, beğenmene daha çok. Kimbilir gün gelir birileri de seni kıskanır:)

      Sil
  4. Film ilk kez Cannes festivali devam ederken dikkatimi çekmişti. Vizyon günü belli olunca da ithal edildiği için şükrettim :) Junkie XL genelde büyük bütçeli stüdyo filmlerinin müziklerinde karşıma çıkar. Filmlerin künyelerini yazarken fark ediyorum. Ama şimdiye kadar favorim şu diyebileceğim bir parçasını aklıma yazmış değilim. Filmi izlerken müziklere özellikle dikkat edeceğim :) Yaklaşık olarak ilk 20 dakikasına baktım. Erdil Yaşaroğlu'na dikkat ettim, ne rahat oynamış. Seyithan Özdemir'i görünce (konferans sırasında Tilda'yı şaşırtan hayalet rolündeydi) onun da filmde rol alması birazcık gururlandırdı beni... Devamını merak etmekle birlikte keyfine varmak için evin sakin olduğu bir zamanı kolluyorum. Uyarlandığı kitaptaki hikayeler arasında oryantal izler taşıyan başka hikayelerde varmış. Şimdi düşünüyorum da bu hikaye bizim yönetmenlerin hiç mi dikkatini çekmemiş. Bu noktayı ilginç buldum...
    Yine mi salon kapattınız :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Junkie XL ile bu filmde tanıştım ki çoğu zaman müzikleri kim yapmış diye bakmam. Bu kez uyarılınca dikkat kesildim, sanki bir klasik müzik konserindeydim ki bu tarzı açısından sürpriz ve şaşırtıcı oldu benim için. Türk oyuncuların performansları bence çok iyi idi, onları sürpriz olsun diye çok öne çıkarmadım. Yönetmeni Mad Max'den hatırlıyordum lakin bu filmde bence aşmıştı. Daha fazla spoiler sahasına da girmek istemiyorum ki son söz: beni bile filmin içinden biri haline getirebildiyse, türü sevenleri ne hale getirir film hayal bile edemiyorum. Şimdiden iyi seyirler dilerim:) Evet bir kez daha kapattım ve sanırım koşullar bana daha çoook salon kapattıracak gibi:)

      Sil
  5. En az film kadar sizin bu yazınız da mükemmel sevgili buraneros :) Hislerinizi o kadar güzel yazmışsınız ki okurken çok keyif aldım, hatta izleme isteği bile uyandırdınız. Ardından film müziklerini dinledim ve Junkie XL ile tanıştım. Daha önceden izlediğim birkaç filmin de müziklerinde onun olduğunu gördüm.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim Sevgili Taha:) Valla flmin başarısı o, hissetirmese ben hiçtim:) Junkie XL enterasan muhtemelen daha önce rastlaşmışımdır ama bu kadar vurucu gelmediği için kimdir diye önemsememişimdir, bu sefer kazıdı ismini resmen:)

      Sil
  6. Önce Zülal'ın bloğunda görmüştüm ve ilgimi çekmişti ama sinemada değil evde izlemeyi düşünmüştüm. Şimdi de sinemaya gidesim geldi iyi mi. :D

    YanıtlaSil
  7. Ben de görmüştüm blogda ama fantastikçi olmadığım için, Tilda'yı çok sevmeme rağmen boş vermiştim. Momentos altını çizince gittim ve filme bittim:) Evde sinema keyfi de yapılabilir, gerekli sinema yiyecekleri ile:)

    YanıtlaSil
  8. Yazınızı tatlı bir keyifle okudum, çok güzel yazmışsınız:))) Sizin filmler hakkında yazdığınız yazıları okuyunca hemen sinema salonuna ışınlanmak istiyorum:))) Filmden haberim yoktu, gerçi son zamanlarda uzak kaldım bazı şeylerden, netten bakacağım:))))

    YanıtlaSil
  9. Çok teşekkür ederim, ben de yorumunu keyifle okudum.:)) Dilerim filmden de keyif alırsın:))

    YanıtlaSil
  10. Filmi duymuştum ama izlemedim. İlginç görünüyor. Beğenerek bir filmden çıkmak güzel, o yüzden beğeneceğimden emin olmadan gitmem bir filme. :)) Teras manzarası da harikaymış.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Manzaramız harika, ben de Momentos'un beğenisine güvendiğim için onun önerisiyle gittim, normal şartlarda tarzım değildi ama yazıdan anlaşıldığı üzere önyargılarım parça parça oldu:)

      Sil
  11. Biz de dün gece izledik Evrim'le birlikte :) Bugün önce Momentos'un yazısını gördüm, şimdi de senin yazını Sevgili Buraneros :) Biz de beğendik filmi ve dünden beri 3 dilek hakkımız olsa diye konuşup duruyoruz Evrim'le :D

    YanıtlaSil
  12. Okudum sabah yazını, yalnız bu devirde o kadar nakiti cepte taşımak ve cepten çıkarmak tehlikeli, uyarıver bence Evrim'i:)

    YanıtlaSil
  13. Benim de hoşlanacağım bir tür değil aslında. Buna rağmen internetten izledim ve beğendim. Yazınız gibi filmin müziği de muhteşemdi.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Arada bir tarzımız olmayan filmleri de -inceleyip- izlemeliyiz sanırım; yazıda da vurguladığım gibi Momentos olmasa kaçırmış olacaktık. Çok teşekkür ederim:)

      Sil
  14. Sevgili Momentos bir müzik paylaşımında bu yazınızdan bahsetmişti, o günden beri filmi izleyeyim de bir an önce okuyayım diye bekliyordum. Sonunda o gün geldi :) İyi ki beklemişim, filme dair hislerim tam doruk noktasındayken bu yazı bana apayrı bir keyif verdi. Okudukça tüm satırları zihnimde kendim de yaşadım sanki. Büyükler için masal tanımlaması tam yerinde olmuş :)

    Son olarak 44 TL en azından İstanbul'da "uygun" bir bilet fiyatı haline geldi maalesef. Ben öğrencilik indirimleriyle, halk günüyle şununla bununla 30 bandına çekiyorum genelde vizyon filmlerini. Seçki filmleri genelde çok daha uygun fiyatlardan satılıyor neyse ki de zamanında kaçırdıklarımı biraz daha rahat izleyebiliyorum.

    YanıtlaSil
  15. Sevgili Momentos bir melek, o olmasa bu film en azından bende olmayacaktı. Kesinlikle gitmezdim ve an itibariyle o keyiften mahrumdum ve çok keyifle yazdığım bu yazı da olmayacaktı:) Bizim şehir ölçeğinde yüksek, onu sıkı bir Başka Sinema izleyicisi olarak onun filmlerinin alışkın olduğum fiyatları ile kıyasladım ben. Biletimi alırken ve salonların katına çıktığımda benden başka kimse yoktu ki farklı salonlarda altı film vardı. İnsanlar temel ihtiyaçları da gözettiğimizde ve İstanbul'la kıyasladığımızda ortalama gelirin ve nüfusun az olduğu şehirlerde sinemaya gelemiyorlar gördüğüm kadarıyla :)

    YanıtlaSil

İLETİŞİM İÇİN

laparagas@gmail.com

KATKIDA BULUNANLAR

Blogdaki yazıların tüm hakları La Paragas yazarlarına aittir.
Yazıların izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur.

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP