19 Mart 2020 Perşembe

Korona Günlerine İlaç Gibi Bir Kanal

Ona hayranlığım, uyduda kanal kurcaladığım bir sırada, göz göze geldiğimiz ilk anda başlamıştı. Olağanüstü şaşırtıcı bir durumdu. Gözlerim faltaşı gibi açılmıştı. Yine bayıldığımız, karşısında güzel masalar kurduğumuz Polonya kanalı TVP Kultura'nın  cumartesi geceleri, rock konserlerini geride bırakacak kadar şenlikli, popstarlara taş çıkartan soprana ve tenorları ile esprili, olağanüstü eğlenceli klasik müzik konserleri gözdemizken; Arte de geniş içeriği ile buna eklenmişti. Poptan caza, klasik müzik konserlerinden opera ve baleye kadarki yelpazede muhteşem konserleri ve çok çok başarılı çekimleri ile gözlerimiz iki kanaldan başkasına neredeyse kapanmıştı.


Sonraları ne yazık ki TVP Kultura şifreli yayına geçti. Fakat Arte, üstelik de program sponsorları dışında hiç reklam almayan Arte, açık kanal olarak yayınına devam etti. Ve ediyor... Konserlerin yanısıra olağanüstü belgeselleri, haber programları ve elbette çok güzel filmleri olduğunun da altını çizmeliyim. Eğer Hotbird ya da Astra uydunuz varsa, iki dilde yayın yapan ve dil seçme şansınız olan bu kanalı, mutlaka arayıp bulun; şu eve kapanılmış günlere ilaç olacağına kefilim. Kurak ve birbirinin benzeri kanalların deryasında ne demek istediğimi izleyince daha iyi anlayacaksınız; ve de emin olun -bilmiyorsanız ve daha önce izlemediyseniz- bayılacaksınız. Üstelik o anki yayın sizi ilgilendirmiyorsa, ya da istediğiniz zaman arşivine girebilir, istediğiniz sanat dalından istediğiniz gösteriyi, konseri ya da belgeseli, seyahat ya da yemek konusundaki lezzetli programlarını izleyebilirsiniz. Eğer uydunuz yoksa ve bahse konu sanatlar ilgilendiriyorsa sizi, yazının sonundaki linki tıkladığınızda ulaşacağınız, Türkçe hariç, altı farklı dile çevirebileceğiniz sitesini sık kullanılanlarınıza eklemenizi şiddetle öneririm. İçiniz sıkıldığında, ruhum çiçek açsa dediğinizde, Arte'den yapacağınız herhangi bir seçim mutlaka güneşi doğuracaktır.


Almanca ve Fransızca yayın yapan kanaldaki iki dilden birine hakimseniz, onu seçerek keyfinize keyif katabilirsiniz. Bende ikisi de olmadığı için kulağıma daha hoş gelen Fransızca tercihim. Yine film yayınlarında alt yazı dilini, film farklı bir dildeyse İngilizce, Fransızca veya Almanca olarak seçebiliyorsunuz. Arte, gördüğüm en güzel açık kültür-sanat kanalı ki gerçekten insanın eleştirecek bir nokta bulamayacağı kadar nitelikli yayınları... Beni asla mahçup etmeyeceğinden adım gibi emin olduğumun da altını bir kez daha çizerim:)

Ve uydunuz yoksa da üzülmeyin, sonuçta bilgisayar görüntüsü televizyon ekranına aktarılabiliyor!

İyi seyirler...

ARTE TV

14 yorum:

  1. Gözleri, gönülleri, kulakları açan tavsiyelere her zaman varız:) Not edildi.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Helsinki Opera-Bale'nin Pippi Longstocking'i ile başlamak güzel olabilir:)

      Sil
  2. Baktım şimdi, biraz inceledim, ilgi çekici yayın çok.
    İyi oldu bu, teşekkürler. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Rica ederim, ki kimseyle bugüne kadar paylaşmadığım bir kanaldı, günlerin dayanışma günleri olmasına binaen bir paylaşım oldu:) Sonuçta bloggerları ve blog dünyasını ayrı tutan biriyim, Sevgili Okul Aarkadaşlarımı daha ayrı:) Pipi Longstocking'i muhtemelen farketmişsinizdir ama yine de altını bir kez daha çizeyim:)

      Sil
    2. Sevgili Okul Arkadaşım,
      Tahmininiz için 1. çinko diyorum. :))
      Artık bilgisayara oturup blog sayfası açmadan önce ARTE'yi açıyorum. Şimdi Dee Dee Bridgewater & Memphis Soulphone konserini dinliyorum.
      Hazine bulmuş gibiyim, tekrar teşekkürler. :)

      Sil
  3. Benim vaktim yok izlemeye ama müsait zamanımda bakayım var mı? Zaten çalışmaya devam ediyoruz. Evde kalınca da çocuk, ev ve özellikle temizlik kafayı yemiş durumdayım. Allah sonumuzu hayretsin.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. "Lütfen kafamızı sakin tutmaya çalışalım," diyeceğim, özellikle şu günlerde zorluğunu kabul etsemde. Hepimiz aslında farklı durumda değiliz ama hayat da sorumlulukları ile birlikte devam ediyor. O nedenle ruhumuz için de biraz gayret gerek sanki, bunun ve kafayı dağıtmanın yollarından biri de ilgi alanlarını bu günlerin sıkıntılı haline teslim etmemek. O zaman belki sonumuz daha hayırlı olur:)

      Sil
  4. Sevgili Okul Arkadaşım,

    Aslında önermek istediğim bir opera vardı; bundan 4 ya da 5 yıl önce izlediğimiz. Bir havaalanında sergileniyordu ve oyuncular kaptan pilot, uçak ve havaalanı personeli kıyafetleri giymişlerdi ki en hoş tarafı uçaklarından inen ve alana gelen yolcuların yüzlerindeki şaşkın, bu şaşkınlığın ardındaki coşkun alkış ve gülümsemeleriydi.:) Yer yer izleyenleri de oyuna kattıkları çok eğlenceli bu gösteriyi linki için aradım, ama bulamadım:) Fakat 10 dakikalık bir kayıtla rastlaştım:) Belki, -sevilirse- biraz daha uğraşla tamamı bulunabilir.:)

    https://www.youtube.com/watch?v=LMHX-7NP-Ko

    Tekrar rica ederim, iyi seyirler.:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Eklediğiniz bölümü izledim, nefisti.
      Üstelik şahane bir teknoloji kullanmışlar ve 360 derece çevirerek izlemek çok hoşuma gitti.
      Muhtemelen tümünü belirli süreli yayınladıkları için bulamamışsınızdır. Bazı videolarda tarih notu görüyorum, çünkü.

      Sil
    2. O 360'ı görmüştüm ama anlamamış, hatta 360 diye başka bir programla ilişkilendirmiştim:)) Siz yazınca izledim ve sonra başka videolara da baktım youtube'da, hatta kaptan pilot koltuğundan bir yolcu uçağı ile kalkış bile yaptım:))

      Teşekkürler:)

      Sil
  5. Şu sıkıntılı süreçlerde harika bir öneri olmuş ARTETV, hemen pc.ye ekledim. Teşekkürler buraneros.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Rica ederim, iyi seyirler:) Sitesi, TV'deki arşivine göre sınırlı olsa da gezginlerin işine yarayacak belgeselleri de pek güzeldir, altını çizerim:)

      Sil
  6. Melody Gardot' un konserini açtım hemen dinlerken de yazınızı okudum. Ne harika bir öneri olmuş bu. Geç de olsa tanıştım sayenizde, teşekkürler.
    Yazının başındaki fotoğrafta bir şarap şişesi görünce eklemeden edemedim. Bayram esnasında migrosa gittiğimde şaraplara göz gezdirip 2 tane şarap beğendim ama senesi 2018 olanda karar kıldım. Artık şansa bu iyi çıkmazsa -ki içimde kuvvetli bir olumlu hissiyat vardı- ötekini almaya gidecektim. Sonuç, mükemmel!!!! tavsiye ederim. Doluca Hayal/ Cabernet Sauvignon-Shiraz. Ben şimdi 2016 yı da bulup hemen rafta yan yatırdım :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Rica ederim bir kez daha:) Mutlu oluyorum ne kadar çok insan kanala ulaşırsa. Öneri için teşekkürler, deneyeceğim:)

      Sil

İLETİŞİM İÇİN

laparagas@gmail.com

KATKIDA BULUNANLAR

Blogdaki yazıların tüm hakları La Paragas yazarlarına aittir.
Yazıların izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur.

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP