7 Temmuz 2022 Perşembe

Ekonomi Tıkırında*

1 ağustos 2021

İskele'den çıkınca rotam belli olmuştu: Kahve Dünyası. Madem niyetim dondurmaydı ve geçen gün onların da dondurma yaptıklarını görmüş, bir an endüstriyel tadından ürkmüş olsam da şimdilerde hep endüstriyeliz zaten rızası göstermiş, sonra da demiştim ki: "O halde kitabımı orada okuyabilirim." Girdim. "Dondurma lütfen," dedim. "Topu 6 TL." dedi genç kız. Bir an bir top için 6 TL. fazla geldi ama kısmen de olsa zeki adamım; büyük mü küçük mü toplar, diye sordum ki büyükmüş. Hayalimde çocukluk dondurmaları var; vişne, limon ve vanilyalı sipariş ettim, porselen kasede hazırlandı ki toplar gerçekten büyük. Masaya döndüm, kitabımı açtım, okuma gözlüğümü çıkardım ve yazı için fotoğrafı çektim. Sonra vişnelinin tadına baktım ve gittim. Nerelere?..


5 Mayıs 2022

Hamdolsun dondurma sezonunu açtım. Bayramdan önce, turlarken bir gün, kahve fikriyle girip Kahve Dünyası'na, dondurma keyfiyle çıktım. Üç top dondurmaya ödediğim para* el yaksa da içimi yine de serin tuttum. Hakkaten yakıcı gelmiş olmalı ki, sonraki günlerde ayaklarım pek gitmiyor. Şu an bile sıcak değilim ama yaz bastırınca ne olur, bu protest tavır evrilir mi, bekleyip görelim?! Tabii ki dondurma keyifliydi... ama memleket hali sanki âna yine limonu sıktı.

Bugün, bir saat falan önce canım ısrarla hamburger istedi. Uzun zaman olmuştu ki güzel bir hamburger yememiştim. Düştüm yola. Daha önce hep telefonla istediğim mekâna bu kez yürüdüm; çünkü açık alanı pek hoştu. Caddeyi de görebileceğim masalardan birine oturdum. Yalnız oraya varana kadar aklım alternatiflere sürekli resmi geçit yaptırıyordu. Daha çok da fiyat kıyaslamaları sundu bana. Dinlemedim, şöyle keyifle bir çizburger yiyeyim dedim ki hakkını teslim edersem kesinlikle coğrafyadaki en iyi mekân ve hamburgerleri muhteşem.

Tatlı bir genç kız geldi masama. "Bir çizburger menü, lütfen," dedim. İçeceğimi sordu, onu da "Şekersiz bir kola lütfen," diye yanıtladım.


Fotoğrafta görüldüğü üzere hoş bir çizburger masadaki yerini aldı. Köftesi şahane, peynir uyumlu, köftenin üzerindeki çıtır çıtır incecik patateslerle sepete koyulmuş iri kıyımlar keyifliydi.

Tatlı tatlı, aheste aheste yedim.

Sonra doğal olarak kasaya gittim ve şok oldum. Hesap 99 liraydı. Hamburger ne kadar dedim. 82 TL dedi kasadaki genç adam. Oysa geçen yıl menü 35 TL idi. Bir enflasyon hesabı yapmıştım gelirken; devletimizin ve reisimizin verileri üzerinden... Sonuç 60 TL civarı çıkmıştı. Şimdilik hamburger defterini kapattım. Tam fiyatlara alışmışken bir sonrasında ansızın şoklanmak fena mı henüz kendime gelip de anlayabilmiş değilim!..




*Üç top 36 TL.
*Timur Selçuk'un 1980'deki albümünde yer alan Ekonomi Bilmecesi adlı şarkısından bir ifade.

33 yorum:

  1. Geçenlerde biz de bir hamburger yiyelim dedik. Beklerken yanımıza dersaneden çıktıkları belli 3 genç kız geldi oturdu. Menü isteyip incelediler. Paralarını çıkarıp birleştirdiler hesapladılar. Sonra sessizce kalkıp çıktılar. Valla o yediğim hamburger boğazıma dizildi. Aşırı pahalı..Lükse girecek bir köfte ekmek.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kısa süre önce 60 liraydı aslında insanlar daha alışamadan yeni fiyatlar dikiliyor hemen karşımıza.... Yakında saatlik değişirse şaşırmayacağız sanırım.

      Sil
  2. her gün ne alıyorsak dünden pahalı, yarından ucuz oluyor ne yazık ki. Ben fiyatlara şaşırmaktan sıkıldım inan!
    ve evet, timur selçuk bugünler için yazmış, orası net!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Zuhal Olcay'ın şarkısı geldi birden aklıma, açtım dinliyorum Sevgili Şule, dinliyorum ve uyarlıyorum dinlerken. Dünden Sonra Yarından Önce, tavsiye ederim iyi geliyor:) Sanırım saatlik değişimlere alışacağız yakında, en iyisi önden fiyat sormak.)

      Sil
  3. Üç sene öncesinde çok daha fazla dışarıda yer içerdik, şimdilerde onca aradan sonra tek tük yemek nedeniyle de olsa gerek, fiyatlar durup durup bi tane çakıyor gibime geliyor. :((
    Timur Selçuk'un 80'lerdeki protest şarkılarını her gün dinlesek yeridir, hiç bitmeyen krizler ülkesinin ileri görüşlü büyük sanatçısı. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aynen halimiz öyle Sevgili Okul Arkadaşım, geçende bir kutlama yemeği yazmıştım, -tarihe bir not olsun düşüncesiyle- ödediğimiz parayı yazmaya utandım ki güncel duruma bakınca ve genel olarak coğrafyanın en iyi esnaflarından biridir ve mekân mülkiyeti de kendilerine aittir. Diğer yerleri tasavvur bile edemiyorum. Beterin beteri var derler ya, bugünler o günleri fena aştı ve önümüz sanırım daha fena:)

      Sil
  4. Euroya çevirdim Hamburger 5 euro, tamam burada da öyle. Dondurma 3 topla buradaki bir top aynı fiyat ama burada herkes tek ya da iki yer demek ki porsiyonlar küçük tamam o da aşağı yukarı aynı. Şimdi asgari ücrete bakalım: Türkiye’de aylık 5500 yani 313 euro, Almanya’da bakalım neymiş aylık 1750 euro.
    Sözün bittiği nokta budur.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Geçende benzer bir hesaplama yapılmıştı, arabanı burada sattığında Almanya'da aynısından üç tane alabiliyorsun diye... O kadar çok -dolaylı- vergi ödüyoruz ki aslında her gün, bir de böyle bir kazık var hayatımızda:)

      Sil
  5. bir tavuklu salata ve ayran 78 tl....

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Suç tavuğun:) Malesef fena haldeyiz, fiyat sormadan oturmamak lazım, çünkü yemeğe başlarken başka fiyat kalkarken- o arada gelen zamlarla- başka fiyat ödeme ihtimalimiz var. Büyüklerimiz öngörmüşler ama, ne demişler, "Evdeki hesap çarşıya uymaz":)

      Sil
  6. Selam pazarda fiyatlar 20 inin üzerinde minik bir yumurta 2.5 her gün fiyatlarda şokla karşılaşıyorum. Şarkı çok güzel ama hayat pahalı. Sevgiler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Selam... valla görünen o ki bugünlere şükredeceğiz önümüzdeki günlerde, her gün bir öncekini aratacak gibi... sevgiler

      Sil
  7. Hayatın tadı tuzu kalmadı. Bir depo yakıt 1.800 TL. Sığacık'ta 50 TL ödediğim berbat gözlemeden sonra dışarıda yeme işine ara verdim. Market, pazar da aynı. Bakalım bu işin sonu nereye varacak. Bu arada Timur Selçuk'un sevdiğim şarkısını hatırlattığınız için teşekkür ederim. Yıllar geçmiş ama değişen bir şey yok:(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Araba kullanmakla -yavaş hayata geçerek- bir kaç yıl önce vedalaştığım için epey tasarruf ediyorum o kısımla:) İşin sonu biraz ekonomi, piyasa bilenler için malum, başımızdaki büyük ekonomist gitmeden halimiz gittikçe daha harap... net:) Rica ederim, sanırım önümüzdeki süreçte daha çok başvuracağız Timur Selçuk şarkılarına:)

      Sil
  8. Çeşme'de de bir tabak tavuklu makarna 100 TL civarıydı...Bu işin sonu yok bence, hani sonu nereye varacak diyenler olmuş ya...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sonu başımızdakinin durumuna bağlı, kaldığı sürece yukarıda yazdığım gibi halimiz bir gün önceki güne şükredip özlem duymakla geçecek sanırım..

      Sil
  9. Onca zamanlar yaşa, en güzelinden yerlere git, gez, gör, eğlen, ye, iç ve sonunda gelinen noktaya bak! Pes diyorum.. benden bir ve iki önceki neslime döndüm resmen.. Kendime, onların ağzından iç sesimin söylediklerini yakalıyorum her gün: "Boşver harcama paranı, otur evinde ye, gitme oraya buraya. Tut paranı!" :/

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İyi ki gezdik, gördük, eğlendik diyelim o halde Sevgili Momentos:) Yaz yine de güzel fakat kış gelince asıl mesele, hadi bir kış geçti, bu yazın tadının ardından gelecek kış görünüşe göre yine kapanmalı olacak gibi. Tedbirimizi alalım, kendimizi çok dağıtmadan Şenay'ın şarkısını söyleyelim biz yine de . Bir kere geliyoruz sonuçta:)

      Sil
  10. ekonomiden dem vurmayacağım sevgili buraneros, İstanbul'a uğradığında çok sevdiğim dondurmadan sana denetme şansım olsa keşke.

    YanıtlaSil
  11. Hamburgere bende bayılırım.Hatta hamburger foto arşivim bile var. Ama fiyatlar cidden çok uçtu.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hamburger foto arşivi... müthiş. Ben o derece değil ama severim, eğlenceli gelir bana:)

      Sil
  12. Çeşme'ye bekleriz. Topu 20, yok ben fıstıklı isterim dersen 35. Geçen 4 kişilik pastaya 225 tl verdim ki, kalbim yerinden çıktı dönmedi.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sonuçta karar verdim ki biz ucuz bir şehirde yaşıyoruz, farklı şehirlerdeki arkadaşlarla bayramlaşma konuşmaları sonucunda:) İyi bayramlar tüm aileye:)

      Sil
  13. 1 ay önce 2 yarım ekmek kokoreç ve 2 ayran Hopa'da 90 TL.

    10 gün önce 2 porsiyon İzmir usulü kokoreç, 1porsiyon midye tava, 4 adt midye dolma, 1 ayran ve 1 soda İstanbul'da 270 TL.

    Bu akşam Çandarlı'da içtiğim bir bira ve yanındaki bir avuç fıstık 115 TL.

    Gündüz gittiğimiz pazardan bir pazar arabasını bile doldurmayan sebze-meyve alışverişi 250 TL.

    Her şey tıkırında!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet, bir üst yoruma da yazdığım üzere şehrimizin hakkını yememeliyim... yakında yazdığım 50'lik rakı ve mezeli masanın fiyatını yazmamıştım. Senin kokoreçli midyeli ve sodalı masaya göre, üstelik mekan ve yiyecek kalitesini ve porsiyonları da göz önünü alınca şehrimin yanaklarından öptüm az önce. Tarihe ve tarihçilere, bugünlere dair bir not olarak yazıyorum: 635 TL.

      İyi bayramlar:)

      Sil
    2. İyi bayramlar Sevgili Buraneros :)

      Sil
  14. Dondurmayı da hamburgeri de çok severim:) Fiyatlar gerçekten aşırı arttı. Yani hiç evden çıkmalıyım, bir şey yemeyelim ve gezmeyelim istiyorlar galiba. Gerçekten geldiğimiz nokta üzücü. Geçen ay İstanbul'a gittiğimde kuzenimle bir şeyler yemek için oturduk bir cafeye, bira tabağı ve içecek olarak bira istedik, gelen hesap 275 TL. Dışarı çıkıp keyifli vakit geçirmek ve bir şeyler yemek için iki kere düşünmek gerekiyor artık sanırım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de seviyorum ancak, el yaktıkları için tüketim sayıları gittikçe azalıyor:) Bir yandan da yorumlar geldikçe teselli buluyor, şehrimi daha da seviyorum, son anda değişiklik olmadıysa 50'lik yerli biralar hem de sahil bandındaki mekânlarda 50 TL idi. Elbette burada böyle olması bir teselli değil, eski yazılarıma göz attıkça, yeni fiyatlara sürekli şok oluyorum çünkü.:)

      Sil
  15. Çıkan fiyatlar inse yine tamam diyeceğiz belki ama ivme hep yukarı doğru.. Ve gerçekten ciddi sıkıntılar var :( Yazdıklarınız yeme içme üzerine ve temel ihtiyaçlar aslında.. Geçen gün bir siteden oturduğum yerdeki ev fiyatlarına baktım ve inanamadım :)

    YanıtlaSil
  16. Sanırım ileriki günlerde bugünkülere razı bir duruma geleceğiz, gidişat ve görünen o. Sadece ev değil aslında sinemadan başlamak kaydıyla tüm sektörlerde durum inanılmaz ve sonu gelecek gibi de görünmüyor. Cümlemize kolay gelsin, Rabbim beterinden korusun:)

    YanıtlaSil
  17. Hala bu iktidarın oy potansiyeli var ya ben asıl ona şaşıyorum. Ülkeyi uçuracağız benzeri bir şey demişlerdi kast ettikleri fiyatlarmış. Kolay gelsin hepimize.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kesinlikle kolay gelsin... Oy potansiyeli her zaman oluyor popülistlerin lakin bu seferki belamız aslında 1980'de konan %10 barajlı anti- demokratik seçim sitemi, baraj altı kalanlar nedeniyle %36 civarı oyla bile tek başına iktidar yapmakla kalmıyor yıllarca da başımıza musallat ediyor. Umutlarımızı yitirmiyoruz ama her iktidarın mutlaka bir sonu da var:)

      Sil

İLETİŞİM İÇİN

laparagas@gmail.com

KATKIDA BULUNANLAR

Blogdaki yazıların tüm hakları La Paragas yazarlarına aittir.
Yazıların izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur.

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP