18 Kasım 2011 Cuma

D Tipi Vize Meselesi

Bilgilerin geçen zaman içinde her ülkeye göre değişmiş olma ihtimali vardır; o nedenle okuduktan sonra özellikle elçiliklerden kontrol edin!

Forumlarda en çok tartışılan, bazı yorumlarla yanlış yönlendirmelere ve korkulara sebep olan önemli konulardan biri D tipi vize olayıdır. Bu vizeyle ilgili olarak iki tez çarpışmaktadır. Bunlardan biri; D tipi vize ile elde edilen 90 günü başka Schengen ülkelerinde geçirme hakkının başladığı tarih ile ilgilidir. Bu 3 aylık hakkın gidilen ülkeye giriş yaptıktan sonra başladığı iddiasıdır. Bu düşünceyi savunan, okuduklarını yorumlamaktan aciz ve çok bilmiş kişiler derler ki (Erasmus yapacağınız ülkeye girişte, Schengen dışı bir ülkeden geldiğiniz için pasaportunuz doğal olarak giriş damgası yediğinden) her 180 günlük vize için verilen 90 günlük kullanım hakkı o an başlar. O günden itibaren ilk 3 ay içinde bir başka ülkeye gittin gittin yoksa sonraki 3 ayda bu hakkın yok. Bu yorum tamamıyla yanlıştır!

Oysa D tipi vize 2010 Nisan'da alınan bir kararla oluşturulmuş, Erasmusları hem külfetten kurtaran hem de Erasmusun temel amacına hizmet eden özel ve yeni bir vize türüdür. Eğer D tipi vizeniz varsa, bu vizenin sizi yönlendirdiği ilk ülkeye giriş yaptıktan sonra (diyelim Polonya); 90 günlük hakkınız şu gün başlar diye bir kuralı yoktur. 180 günlük vizenizin başladığı günden bitişine kadarki süreçte canınızın istediği zaman dilimlerinde kullanacağınız bir haktır bu. Oturma izni gibi vurgusu da aslında vizenin değerini ortaya koyan önemli bir noktadır. Yani Erasmus için gittiğiniz herhangi bir Schengen ülkesinde karakola falan gidip, daha önceki yıllarda olduğu gibi (yani D tipi vize öncesi) bir sürü bürokratik işlemi yapmanıza, bunun sonunda izin beklemenize "Ben geldim, burada da şu kadar ay kalacağım, oturma izni verir misiniz?" demenize gerek yoktur. Bu oturma müsaadesini D tipi vize size başlangıç gününden itibaren verir. Siz sadece ve en fazla "Ben geldim haberiniz olsun" dersiniz, ki hiçbir Erasmus öğrencisinin de gezmek dışında bir başka ülkede bir, iki ya da üç ay kalmak gibi bir fikri ve zamanı yoktur zaten. Ben de gitmeden önce bu konuyu uzun uzun incelemiştim, ki karar henüz taze idi. Olur da gittiğim yerlerde henüz bu tip vizenin ve kararın farkında olmayan ya da anlamını bilmeyen görevlilerle karşılaşırım diye kararın bir çıktısını yanıma almıştım. Gerek oldu mu? Tabii ki hayır.

Ben 180 günlük vize süremin başında, ortasında, sonunda değişik zamanlarda sıklıkla Polonya dışına çıktım geri döndüm. Hiçbir sorun yaşamadım. Çünkü vizede yazılı olan çok girişlinin anlamı da budur. Yani kardeşim der sana, korkma gez ama her 180 günlük vize için verilen 90 günlük hakkını aşma...

İşin ilginç tarafı Erasmus yaptığınızın dışındaki bir ülkeye yaptığınız ilk çıkışı kimin, nasıl bileceği... Siz gittiğiniz ilk Schengen ülkesinden sonra elinizdeki D tipi vizenin size sağladığı avantajla, zaten pratikte tıpkı Avrupa Birliği ülkesi vatandaşı gibi oluyorsunuz. Herhangi bir ülkeden diğerine geçerken herhangi bir sınır kapısında durup da işlem yapmıyorsunuz. Tabelalarda değişen dili fark etmeseniz bir başka ülke sınırını geçtiğiniz anlamıyorsunuz. Çünkü herhangi bir bürokratik işlem gerekmiyor.

Yine kendimden bir örnek vermem gerekirse; değişik zamanlarda onca yere gittik, kiraladığımız Polonya plakalı arabayla bile (ki Erasmusumun bitmesine 40 gün kalmıştı) Almanya, Çek Cumhuriyeti, Avusturya, Macaristan sınırlarından geçtik, tüm bu süreçte herhangi bir sınır kapısı görmedim, benzeri herhangi bir yerde de durmadık, durdurulmadık, dolayısıyla da kimse ne pasaport ne de başka bir şey sormadı. Tüm Erasmusum boyunca pasaportuma bir Polonya'ya ilk girdiğimde bir de Türkiye'ye dönerken çıkışta damga vurdular. Ben Polonya dışına ilk Schengen çıkışımı hangi tarihte yaptım diye kendime sorsam? Pasaportumun sahibi olarak ben dahi bilmiyorum. Çünkü, pasaportumun hiç bir sayfasında böyle bir iz yok...

Ayrıca gittiğiniz yerde karakola gidip ben geldim deme noktasında da, iki farklı şehirde kalmama rağmen herhangi bir başvuru yapmadım ve bir sorun da yaşamadım, arkadaşlarım da yaşamadı. Ancak 2 ayımı geçirdiğim, yine herhangi bir bildirimde bulunmadığım Olsztyn'de Erasmus yapan arkadaşların böyle bir başvuru yaptıklarını biliyorum. Bunu da şöyle düşünün: Nasıl ki ülkemizde ev değiştiğinizde gittiğiniz yeni mahalle ile ilgili bir bildirimde bulunuyorsanız; Polonya'da da yerinizi bildirmek adına böyle bir işlem yapıyorsunuz, ki ben dediğim gibi böyle bir işleme dahi gerek duymadım. Üstelik bir kırmızı ışık ihlali sanısıyla bana haksız yere ceza yazmak isteyen bir polisle tartışmama, onun pasaportumu incelemesine rağmen bu bildirimle ilgili olarak başıma herhangi bir şey gelmedi.

D tipi vizenin değerinin altını çizerek tekrar edersem; siz D tipi vize öncesinde olduğu gibi, gittiğiniz Erasmus ülkesinde oturum izni başvurusu yapmıyorsunuz, bir sürü evrak teslim ederek oturum izni çıkmasını beklemiyorsunuz, 90 günlük başka ülkelerde bulunma hakkınızı da dilediğinizce ve özgürce kullanabiliyorsunuz.. Çünkü elinizdeki vize bu hakkı size baştan veriyor. Siz sadece, vizeyle zaten elde etmiş olduğunuz bu hakkınızı kullanıyor ve ben geldim diye haberdar etmek için -isterseniz- ya da okulunuz mecbur tutarsa ilgili kuruma başvuruyorsunuz.

Bilmem anlatabildim mi? Artık şu vize meselesini silin zihinlerinizden, muhtemelen de Polonya dışına ya gittiğiniz okulun ESN'i ya da bir tur şirketinin sayesinde çıkacaksınız. Bir sorun yaşayacak olunsa onlar alırlar mı bu sorumluluğu bir düşünün, en basit mantıkla uyarırlar ve götürmezler sizi, ama yok böyle bir şey.

Polonya Büyük Elçiliğinin sitesinde D Tipi Vize ile ilgili olarak yapılan açıklama aşağıdadır ve anlamı nettir. Mesele yorum farkından ibarettir.



Yeşil Pasaport'u olanlar da vizesiz çıkma olanağına sahip olmalarına rağmen, ellerindeki yeşil pasaport 90 gün yurt dışında (turistik amaçla) bulunma hakkı verdiği için ve oturma hakkını kapsamadığından, normal öğrenci pasaportu ile işlem yapanlar gibi, gerekli belgelerle konsolosluklara baş vurarak, özellikle 90 günde bir Türkiyeye giriş çıkış yapma sorununu yaşamamak için D tipi vize almalıdırlar.

Tüm D tipi vizeler, her altı aylık dönemde Schengen ülkelerinde de 90 günlük kalış hakkı vermektedir - aynı oturma müsaadesi gibi. Bu kural, 5 Nisan 2010 tarihinden önce verilen D ve D+C vize sahiplerini de kapsamaktadır. Üye ülkeler, azami 1 yıllık D tipi vizesi verebilir.


D+C tipi vize kaldırılmaktadır

86 yorum:

  1. Keşke daha çok kişiye ulaşsa, oldukça yararlı bilgiler.

    YanıtlaSil
  2. Ulaşıyor Sevgili Aysema, hatta bazı yazıları bazı üniversiteler sayfalarına koyuyorlar. Ayrıca erasmus öğrencilerinin takip ettiği bir forum var, orada da linkleri yayınlanıyor. Hassasiyetinizi anlıyorum, öğretmen olmak tam da böyle bir şey sanırım:)

    YanıtlaSil
  3. Oldukça yararlı bilgiler. mussano gerçekten insanları bilgilendirmek için uğraşıyor. Tanrı sizden razı olsun, mussano.

    YanıtlaSil
  4. tanrı tüm Erasmusları korusun. Amin :)

    YanıtlaSil
  5. Merhaba soruma çok acil cevap verirseniz sevinirim,

    Bende 6 aylık d tipi ispanya vizesi multi var. Ancak ben ilk girişimi madrid yerine viyana'ya yapmak istiyorum. Bu mümkünmüdür ayrıca viyana- madrid uçak rezervasyonumda yanımda olacak?

    şimdiden teşekkürler

    YanıtlaSil
  6. Finaller yüzünden mussano bakamayacağı için bloga Durumun aciliyetini göz önüne alarak soruyu ben yanıtlıyayım ))

    Elindeki vize transit geçiş hakkı da veriyor. Eğer havaalanından çıkmayıp diğer uçağa bineceksen hiç bir sorun yok. Ama Viyanada bir kaç gün kalıp devam edeceğim dersen sorun olur. Çünkü diğer şengen ülkelerinde her 180 gün için 90 günlük kalma hakkın vize aldığın ülkeye giriş yaptıktan sonra başlar. Eğer yeşil pasaport sahibi değil isen!

    Yeşil pasaportun varsa hiç bir sorun yok Viyanada kalabilir, sonra İspanya'ya geçebilirsin.

    YanıtlaSil
  7. başka bir erasmus sitesinde çek vizesiyle viyanadan prag a geçtiğini ve sorun çıkmadığını söyleyenler var :S ben de böyle yapmayı düşünüyorum. yasal değil mi bu yani?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba bende çek cumh vizem var D tipi çalışma izni ile tek giriş hakkım var ama Viyana ya uçak bileti aldım Viyana da sorun yaşarmiyim lütfen cvp verin ACiL

      Sil
  8. Transit geçiş için Viyana'yı kullanacaksan (ki muhtemelen böyledir) hiç bir sorun yok, yasal hakkın bu. Ama Viyanada bir kaç gün kalıp gezeceğim dersen ve yeşil pasaport sahibi değilsen; herhangi bir kontrolde sorun yaşarsın, sorarlar çek vizen varken neden buraya geldin diye. Bu da riskli bir durum.

    YanıtlaSil
  9. hayır hayır gezip dolaşmadan sadece uçaktan inip havaalanı dışına çıkarak havaalanının önünden kalkan student agecy otobüsleriyle geçmekten bahsediyorum. bu şekilde geçişte sorun yaşayan olmamış.

    YanıtlaSil
  10. Bu yasal hakkın, transit geçiş kapasamında bir eylem. Sorun yok yani:))

    YanıtlaSil
  11. Merhaba arkadaslar bir soruda benden bu d tipi vize sadece ogrencilere değil aynı zamanda iş icin veriliyor yani bir firmada 180 günden fazla calışma daveti alırsanız aynı vize veriliyor sorum su erasmus yada işçi her ikiside aynı sekilde mı değerlendiriliyor ? Vize aldığınız ülkeden ince transit geçiş yapacaksanız ilk giriş yaptığınız ülkede pasaport damgalaniyor bu ülkeden sonra sınır olmadıgı icin tekrar damga olayı yok dolayısıyla transit yaptığınız ülkede kalsanız polis kontrolünde oraya gidip gitmediğiniz ancak firma beyanıyla anlaşılır başka türlü gitmediniz diye sorun çıkaramazlar diye düşünüyorum acaba dogrumudur

    YanıtlaSil
  12. Merhaba,
    aynı soruyu bende sormak istiyorum
    D tipi Almanya vizem var ama ilk giriş içn uçak biletimi Viyana'ya almıştım
    Viyanadan Berlin'e geçmeyi planlıyordum
    üstteki yorumlarda benzer durumdan bahseden arkadaşlar acaba viyana'ya gittiklerinde sorun oldumu transit geçeciğinizi ve biletinizi göstermeniz gerekiyormu?

    YanıtlaSil
  13. Bu yazı erasmus deneyimi üzerine yazılmıştı ama D tipi vize genel anlamıyla transit geçişleri de kapsadığından ve daha önce transit geçişler için D ye ilave olarak verilen +C yi de yeni düzenlemeyle kapsamına aldığı için en azından erasmus dışı vizelerde de transit geçiş için bir sorun yaratmayacaktır diye düşünüyorum. Dolayısıyla Viyana üzerinden Berlin'e geçişte bir sorun olmayacaktır.

    YanıtlaSil
  14. Merhaba ben porto da erasmus öğrencisiyim acil bir durum için turkiye ye 1 haftalık dönmem gerekti, türkiye ye dönüşüm porto dan ama türkiyeden uçağım madrid e oradan otobusle geçmeyi planlıyorum porto'ya..
    Benim sormak istediğim soru şu.. benim yeşil pasaportum var ama sanıyorum ki 5 aydır porto da olduğum için artık yeşil pasaportumun bir önemi yok. ancak d tipi vizem ağustos sonuna kadar devam ediyor yani ben önümzde ki hafta türkiye ye dönüp tekrar madrid ten giriş yapabilirmiyim lutfen bana acıl yardımcı olun aslın da biletimi de aldım ama:(

    YanıtlaSil
  15. Muhtemelen çok girişli D tipi vizedir ve sorun olmaz:))

    YanıtlaSil
  16. evet double giriş:)
    çok teşekkür ederim cevabın için, acil dönemem gerkti, sınavlarım da var geri de gelmem lazım onlara girebilmek için, madridten giremezsem diye dert ettim bugün bileti aldıktan sonra..en kötü accaptence letter ı mı gösteririm okulumun hala devam ettiğine dair belki işe yarar :S ?...
    teşekkür ederim hemen cevabın için

    YanıtlaSil
  17. Merhaba oncelikle yardimlariniz icin cok tesekkur ederim.Cok faydali bi sayfa oldugu kesin.Benimde bi sorunum var.Ben erasmus yaz staji icin 100 gunluk Polonya d tipi multi girisli vize aldim.1 ay once Berlinden giris yaptim ve otomobil ile polonyaya geldim.Yani pasaportta Berlin girisi var ve cikisida Berlinden yapacagim.Pasaportumda Polonyaya giris ile ilgili bi belge yok.Aklima bi soru takildi.Donecegim zaman Berlinde bana polis sen 3 ay Berlinde mi bulundun diye sorup benden belge ister mi ? Cunku 100 gunluk vizenin yarisi kadar shengen ulkelerinde bulunabiliyorsun ve polis dusunecek ben 100 gundur Berlindeyim.Polonyada oturum izni gibi biseyde almadim. Simdiden tesekkurler...

    YanıtlaSil
  18. Hiçbir sorun olmaz. Zaten çıkış halinde olacaksın, üstelik transit geçiş hahkı sağlayan bir vize elindeki, bunun anlamı da gelirken ve giderken herhangi bir ülkede 3 gün kalabilirsin demek. Diyelim ki şüphe duyduğun soruyu sordular; sen durumu anlattığında zaten anlayacaklardır. Yani endişe edecek bir durum yok:))

    YanıtlaSil
  19. Merhaba. Çok yararlı bilgiler hemen 3 arkadaşımla paylaştım. Tekrar tekrar teşekkürler eline koluna emeğine sağlık... Benim de bir sorum var umarım bir bilgin vardı; Ben şuan italyadayım ,talyada 3 ay staj yaptıktan sonra yine erasmusla ispanyaya geçeceğim. Fakat gelmedne önce italya vize işem sürecim uzadığı için ispanya vizesi alamadım. Şuan elimden D tipi 180 günlük italya shengen vizem var(multi) okulumun açılış tarihiyle staj bitim tarihim çakıştığı için burdan direk ispanyay geçeceğim. Senin yazdıklarından anladığım kadarıyla 90 gün ispanyada bu vizeyle kalabilirim. Sorum şu bu vizeyi ispanyada uzatma hakkım varmı yada italyadan alacağım öğrenim süremi kapsayan bir oturum iznide işimi görür mü? yoksa türkiyeye gidip yeniden ispanya vizesi mi almam gerek? Yardımcı olursan ne kadar mutlu olurum anlatamam. Şimdiden teşekkür edeiyorum. Sevgiler...

    YanıtlaSil
  20. İtalya'dan aldığın D tipi vizenin süresi dolana kadar İspanya'da kalabilirsin. Anladığım kadarıyla İyalya'dan sonra Türkiye'ye dönmeden direk İspanya'ya geçiceksin. İspanya'ya geçtikten sonra tıpkı bizdeki Yabancılar şubesi gibi, oradaki yetkili idari birime başvuruda bulunup (örneğin Polonya'da vize uzatma işlemleri için valilik benzeri bir kuruma gitmemiz gerekiyordu) durumunu izah edip, Erasmus olduğunu belgelendirip vs. İspanya'dan oturum izni alabilirsin ya da mevcut vizeni uzatabilirsin. Bu tamamen İspanyol yetkililerin iyi niyetine kalmış bi durum. Nasılsa ilk 3 ay seni İspanya'da da idare edecek D tipi vizen elinde olacak. En kötü ihtimalle bir ara Türkiye'ye 2-3 günlüğüne geri dönüp İspanyol büyükelçiliğinden yeniden vize başvurusu yapman gerekir.Paniğe gerek yok. Erasmussan her yol sana açık :)

    YanıtlaSil
  21. Selam, paylasim icin cok tesekkurler. saatlerdir nette bu konuyla ilgili bi ton yazi okudum ama bir sonuca ulasamamistim. arkadasim blogun linkini atti, inceledikten sonra icim ferahladi. ben bir sey rica edecektim. yazinda kararin ciktisini yanima almistim demissin. mumkunse o kararin linkini yazabilir misin? ben biraz garantici oldugumdan nolur nolmaz diye onu da yanima almak istiyorum. cuma gunune kadar cevap yazabilirsen cok iyi olur. tesekkurler...

    YanıtlaSil
  22. Yorumu yazdiktan hemen sonra karari buldum internette. Paylasimin icin tekrar tesekkurler.

    YanıtlaSil
  23. Merhabalar
    erasmus öğrencisiyim bugün 6 da normalde paris üzerinden polonya ya gidecektim yalnız benim wizem d tipi olduğu için göndermediler .Paris teki konsoloslukta gelmesin demiş bu d tipi wizenin transit hakkını gösteren dökümanı nette nerde bulabilirim hatta d tipi vizenin kapsamını
    teşekkürler

    YanıtlaSil
  24. Polonya Elçiliğini sayfasından okuyabilirsin. Ve bu yazının altındaki yorumlardan anlaşılacağı üzere pek çok kişi sorunsuzca transit geçiş yapabiliyor. Ayrıca bu yazıların sahibi mussano 15 gün önce Polonya'ya Bulgaristan üstünden gitti ki bu senenin başına kadar Bulgaristan transit geçiş için vize istiyordu, sonra Schengen vizesi olanlara kaldırdı bunu. Dolayısıyla elinde Polonya ya gittiğini belirten belegeler olduğuna göre ve D tipi Schengen vizen olduğundan normalde Paris'te sorun çıkarmamaları gerekir. Polonya elçiliğinin şu linkinde bilgi vara ama senin işini görür mü bilmiyorum.

    http://www.ankara.polemb.net/?document=262&PHPSESSID=08c8b6cc862a9ada8ae9ea6166969131

    YanıtlaSil
  25. Güzel ve faydalı bir yazı teşekkürler.

    Sorum şu olacak :

    Benim vizem de D tipi ve çoklu Almanya'da erasmus öğrencisiyim, vize bitiş tarihim 30 temmuz 2013. Bu bahsettiğiniz 180 gün için 90 günlük vize hakkı benim içinde mi geçerli yoksa benim bu hakkım 5 ya da 6 ay'a mı çıkıyor?

    YanıtlaSil
  26. Her 180 günde 90 gün demek, 360 günde 180 gün anlamı taşıyor. Bu çok kafa takılacak bir durum değil, yazıda da vurgulandığı üzere bir erasmus öğrencisinin erasmus yaptığı ülkenin dışındaki bir ülkeye gezmek dışında gidebilme olanağı yok zaten, dolayısyla 90 gün bile çok:))

    YanıtlaSil
  27. oncelikle bilgileriniz cok yararli tekrar tekrar tsk ediyorum size boyle yararli bilgileri paylastiginiz icin.. Gunlerdir eraamusla ilgili bircok arastirma yapiyordum en net sizin paylasiminiz olmus.. Benim sorum soyle erasmus yapan bir ogrencinin bu sure zarfinda turkiyeye girip cikmasi problem olmaz degil mi? Herhangi bir durumda 2 3 gunlugune turkiyeye giris yapabilir? Boyle bir durumda o 90 gunun icinden mi gider yoksa farkli bir durum mu our? Rahat giris cikis yapabilmemeiZ icin hangi tur vizeyi almaliyiz? Sorularimi cahilligime verin daha cok yeniyim ve kafamda cok soru isaretleri var:) simdiden tesk. Ederim

    YanıtlaSil
  28. Muhtemelen aldığın vize çok girişli, dolayısıyla gidip gelebilirsin:)) 90 gün kısmını kafana takma; bir önceki yoruma verilen ve yazının içinde de söz edilen durum nedeniyle:)) Gitmeden önce araştırma yapmak ve soru sormak cahillik asla değil, aksine doğru bir davranış:))

    YanıtlaSil
  29. merhaba,
    paylaşım için çok teşekkürler gerçekten çok faydalı bir yazı. benim de 28 Ocak'a kadar geçerli D tipi Fransa vizem var her tarafa rahatça seyahat edebildiğim için oturma izni de almadım.Aralık ortası gibi Türkiye'ye dönmeyi düşünüyorum, bu dönüşü Belçika havaalanından gerçekleştirebiliyor muyum? pasaport kontrolünde bir sorun çıkar mı?

    YanıtlaSil
  30. Gerçekleştirebilirsin,bir sorun çıkmaz. Önceki yorumlarda benzer bir durumla ilgili ayrıntılı bir cevap var; elindeki vizenin transit geçiş hakkıyla ilgili.

    YanıtlaSil
  31. merhaba, Portekiz D tipi vizem ile ilgili danışmak istediğim bir konu var, yardımcı olabilirseniz cok sevinirim. Yeşil pasaport sahibiyim. Vizemin geçerlilik süresi 8 Ocak 2013 tarihine kadar. Ancak ben bu süre bitmeden Ocak sonu Türkiye'ye dönüş yapacağım. Önceden planlamış olduğum turistik amaç nedeniyle 10 Ocak'ta Portekiz üzerinden tekrar Avrupa'ya giriş yapmak istiyorum. Vizemin geçerlilik süresinin dolmasının ardından Portekiz'e veya yeşil pasaporta vize gerektirmeyen bir başka Schengen ülkesine girerken sorun yaşama ihtimalim var mı biliyor musunuz? teşekkürler

    YanıtlaSil
  32. Ocak sonu Türkiye'ye dönüş yapacağım yazmışım, Aralık sonu olacak o : )

    YanıtlaSil
  33. Bir sorun olmaz diye düşünüyorum, sonuçta yeşil pasaport turistik amaç taşıdığında 90 günlük hakkı veriyor, bunu aşan süreler dışında da vize gerektirmiyor. Üstelik giriş de yapacaksın ve bu da sana yeni bir 90 gün hakkını veriyor zaten.

    YanıtlaSil
  34. Merhabalar
    Ben İspanya'da erasmus öğrencisiyim ve 6 aylık D tipi multi vizem var.Kız arkadasım Schengen vizesi ile yanıma gelıyor veyurtdısına cıkmak ıstıyoruz ancak ben oturum kartı almadım tek donem kalacgım ıcın gerek yyok dedım fakat bazı arkadaslarım oturum kartını almadan Schengen ulkelerıne gıdemezsın dıyorlar yardımcı olursanız sevinirim ... Gitmek istediğimiz ulkeler Fransa Italya Portekiz ... Sizce oturum kartına ıhtıyacım var mı yok mu ?? Lutfen ACİL yardım edin ...

    YanıtlaSil
  35. Sevgili Umut,

    Yazıyı dikkatli okuduysan D tipi multi vizenin oturma iznini de kapsadığını fark etmişsindir. Yine yazının kahramanı mussano'nun oturma başvurusu yapmadığını, bununla ilgili bir sorun yaşamdığını görmüşsündür. Üstelik de oturma başvurusu yapmadığı halde pek çok ülkeye gidip döndüğünü de... ki kendisi erasmus sonrası bir kez daha 2 aylık vize alarak Polonyaya gezmeye gitti, giderken başka ülkeler üzerinden giriş yaptı ve yine başka ülkeleri gezerek ve uçak tren gibi farklı ulaşım imkanlarını kullanarak Türkiyeye yeni döndü, bir çok ülkede pasaportunu damgalattı ve bu süreçte hiçbir sorun yaşamdı. Bu yazının ve kahramanının öyküsü bu:)) Bundan ötesi sana kalmış, bizce bir sorun yaşamazsın ve bu yazı nedeniyle haberleştiğimiz, bilgilendirdiğimiz hiç kimse de bir sorun yaşamadı:)) İhtiyaç olan biraz cesaret sadece:)) Bu yazının Polonya örneğinden yola çıkılarak yazılmış olduğunun da altını çizeyim:))

    YanıtlaSil
  36. Yardımınız ıcın tesekkur ederım :p Ya otel ucak bıletı falan alacagım o yuzden emın olmak ıstemıstım bos yere almayalım sımdı :p tekrar yardımınız ıcın tesekkur ederım :p

    YanıtlaSil
  37. Selam,
    Baştaki yazıyı ve diğer yardım taleplerine verilen cevapları epey dikkatli okudum. Aslında sorumun cevabını neredeyse almış vaziyetteyim ancak benzeşmeyen bir durumdan dolayı sormayı gerekli gördüm. Yardımcı olursanız sevinirim.
    Şöyle ki benim Belçika'dan çalışma amaçlı olarak 365 gün oturumlu-eylül 2013 bitişli- D tipi vizem var. Bu vizeyle 3 ay kadar önce Belçika'ya girdim ancak gerek olmadığını yazdığınız oturum kartını almamışken 1 ay sonra işi bırakıp Türkiye'ye döndüm. Yani iki ay kadardır Türkiye'deyim.
    Aradan geçen bu iki ay kadar süreye rağmen Belçika'ya ya da bahsedilen 1 yıllık D tipi için 180 günlük hak çerçevesinde başka Schengen ülkesine giriş yapmam mümkün müdür?
    İlginiz ve bu faydalı bilgiler için teşekkür ederim. Emeğinize sağlık.
    Atilla

    YanıtlaSil
  38. Selam,

    Vize çok girişli ise bu hakkın devam ettiğini düşünüyorum. Bu yazıda kastedilen D tipi vize çok girişlidir, o nedenle bir sorun yaşatmadı. Yine de eldeki vizenin kapsamından yola çıkarak, -ki ben çok girişli olduğunu düşünüyorum-herhangi bir seyahat acentasından bilgi almakta yarar var.

    YanıtlaSil
  39. Bilgiler icin cok tesekkurler :) benim sorum biraz farkli, ocaktan agustosa kadar ama 6 ay kalabilir sinirli ispanya vizem var. Ulkeye 21 ocakta giris yapicam fakat temmuz sonu cikis yapmak istiyorum. O yuzden oturum izni almak istiyorum. vize alirken oturma izni alamazsiniz gibi bi sey dendi. okul 29 ocaktan 26 temmuza kadar aslinda. acaba almam mumkun mu bir bilginiz var mi? Ya da bu kadar vize sizee yetiyor diye vermeyebilirler mi? cevabinizi merak ediyorum bugun bilet alicam :)

    YanıtlaSil
  40. Vizen 26 temmuza kadarsa o tarihte çıkacaksın, uzatmak istiyorsan oradayken vize başvurusu yapıp uzatmaya çalışacaksın ki bunun garantisi yok, o yüzden ya bileti almayacaksın, ya da tarihi değiştirilebilir sınıftan bir bilet alacaksın. Bir de gitmeden buradaki konsolosoluğa başvurup uzatmaya çalış. Elndeki vize zaten oturma iznini de kapsıyor. Sonuçta herşey vize bitiş tarihinle ilişkili:))

    YanıtlaSil
  41. vizem agustosa kadar ama 6 ay kalabilir siniri oldugundan 21ocakta girecegim icin 21 temmuza kadar kalabiliyor oluyorum, ve vizeyi alirken durymu soyledigimde oturum izni de alamazsin kalamazsin da demislerdi:) sanirim alamicam yine de tesekkur ederim cevap icin :)

    YanıtlaSil
  42. Vizenin başlangıç ve bitiş tarihleri önemli. Mussano'nun vizesi de 6 aylıktı 10 şubatta başlayıp 10 Ağustosda bitiyordu. Okulu 14 şubatta başlayıp Haziranın ilk haftası bitti ve o dönmedim, uçak biletini de vize tarihine göre almıştı. Çünkü hakkı 10 Ağustosa kadardı. Vizenin dönüş tarihine kadar kalabilirsin bu yasal hakkın. Oturma izni ile de bir alakası yok bunun.

    YanıtlaSil
  43. Selam,

    Ben su an erasmus ogrencisi olarak italyada okumaktayim. Yesil pasaportum var ve D tipi vizem de mart basina kadar gecerli. Ancak diger butun ogrencilerin yapmasina karsin, 150 euroluk bu masrafi fazla buldugum icin, ben oturma iznine basvurmadim. Erasmus surecim boyunca schengen uyesi olan baska ulkelere sorunsuz bir sekilde giris cikis yaptim. Subat ortasi gibi turkiyeye geri donmeyi planliyorum. Ancak, benim gibi erasmus ogrencisi olan ve D tipi vizesi bulunan bazi arkadaslarim italyadan cikis yaparken kendilerine oturma izni belgesinin soruldugunu soylediler. Yazinizda D tipi vizemiz varsa oturma iznine basvurmamiza gerek olmadigini belirtmistiniz ama bu durum aklimda soru isaretleri olusmasina yol acti. Yani kisaca, Turkiyeye geri donerken oturma izni belgesinin gosterilmesine gerek var mi ve bu belge olmazsa ne gibi yaptirimlar olabilir?

    YanıtlaSil
  44. Bunu özellikle dönüşte sormalarının bir mantığı yok. Girişte sorsalar hadi hakları olmamasına rağmen bir mantığı var diyeceğim. Ayrıca çıkışta sorsalar dahi yasal olarak yapabilecekleri bir şey yok. Önemli olan vize bitiş tarihini aşmamış olmak. Ya işgüzar bir memura denk gelmişlerdir ya da bir yanlış anlaşılma vardır diye düşünüyorum. Korkmana bence hiç gerek yok.

    YanıtlaSil
  45. Merhaba
    Yaklaşık 6 aylık Yunanistan D tipi vize aldım. Yazınızda sınır kapısı kavramı olmadığından dolaşımda sorun yaşanmayacağını yazmışsınız. Peki uçağa atlayıp Yunanistan'dan İtalya'ya vs. gidersek de aynı şekilde "buyur geç" mi oluyor?

    YanıtlaSil
  46. Eğer Yunanistan vizen çok girişli ise gidebilirsin.

    YanıtlaSil
  47. merhabalar,çok güzel bilgiler paylaşmıssınız öncelikle,teşekkürler. Benim sorum,viyanada ögrenciyim yeşil pasaportum var ve oturuma basvurmadan döndüm.İkinci gidişimde basvururum diyerek.Fakat bu 6 ayda 3 ay ibaresiyle Türkiyeye geldikten sonra karşılaştım. Viyanada 84 gün kaldım. Başka yerlerde okudugum kadarıyla anladıgım,tekrar giriş yapabılmem ıcın 3 ay beklemem gerektıgı.Bir kaç yerden de yenıden sorunsuz girebileceğim.Açıkcası kafam cok karıstı gerı gonderılme riskini düsündükçe. 4 gun surem var fakat cok az bir süre oldugu için tereddutte kaldım. Yardımcı olursanız sevınırım,simdıden tesekkurler.

    YanıtlaSil
  48. Bu konuda net bir şey söylemem mümkün değil; hem bir deneyimim yok hem de ülkelere göre farklılıklar gösteren bir durum bu bildiğim kadarıyla, o yüzden Dışişleri Bakanlığının şu linkinden yararlanılabilir. Ya da herhangi bir turizm acentasından bilgi alınabilir

    http://www.mfa.gov.tr/turk-vatandaslarinin-tabi-oldugu-vize-uygulamalari.tr.mfa

    YanıtlaSil
  49. merhaba.ben polonyada erasmus ögrencısıyım ve 6 aylık d tipi vizem var.01 ekim 2012başlamış olup 21 subat 2013 tarihinde bitiyor ve ben 15ocakta litvanya-riga üzerinden rusyaya geçmek istiyorum.pasaport kontrolü sürekli rigada oldugu için ben buradan çıkış yağabilirmiyim.çünkü bu 90 gün olayı benım kafamı çok karıştırdı.

    YanıtlaSil
  50. 15 ocak 15 şubat herhalde:)) Normalde çıkış yaptıktan sonra farklı bir ülkede 3 gün transit geçiş hakkı var. Erasmus sürecinde mussano farklı ülkelere yaptığı çıkışlarının ardından hep Polonya'ya dönüp, son çıkışını da direk Varşova-Türkiye olarak direk uçuşla yapmıştı. Ancak bu yaz turistik vizeyle tekrar gitti Polonya'ya, iki ay kaldı ve dönüşünü Varşova-Budapeşte- Belgrad olarak yaptı ve bir sorun yaşamadı, ki giderkende Bulgaristan-Polonya güzergahını kullanmıştı. Normal şartlarda 3 günü aşmamak şartıyla bir sorun olmaması lazım. Bu metodu farklı ülkeler üzerinden kullanan ve sorun yaşamayan pekçok örnek var. Ama bu blogda denenmemiş bir şeyi yazmaktan da özenle kaçınılıyor.

    YanıtlaSil
  51. merhaba benim 10 aylik polonya d tipi vizem var multi fransaya akrabalarimin yanina gitmek istiyorum gidebilir miyim?yardimci olursaniz sevinirim.

    YanıtlaSil
  52. Merhaba öncelikle verdiğiniz bu değerli bilgiler için çok teşekkür ederim. Ben D tipi Hollanda vizesine sahibim, multiple giriş, geçen hafta karnaval dolayısıyla Köln'e giidiyordum polisisn teki abna kimlik sordu ve benim dolaşamayacağımı bunun ssadece Hollanda'da geçerli olduğunu Hollanda, valid for Netherlands yazısını göstererek. Ben de bu geçerli değil mi her yerde dedim? Yok dedi aklında bulunsun dikkat et dedi gitti, o günden beri gerildim, şimdi eu üyesi arkadaşlar Vnedik'e uçakla gidecek bu şüpheden dolayı gitmekten çekiiniyorum. Oturum iznimiz de ayrıca çıkacak 1-2 hafta içinde. Polis bana oturma iznini de sordu ama ben daha evrak işleri var çıkmadı dedim, o da bunla gezemezsin dedi. Ne diyorsunuz benim durumum hakkında

    YanıtlaSil
  53. Şeyhmuz,

    Yazı ve altındaki yorumlar yeteri kadar açık sanıyorduk:))
    Sonuçta bu yazının yazanı her yere gittiğini yazdığına göre gidilebiliyor demek ki:)) Ayrıca bu yazı herkes okusun, sonra kendi kararını kendisi versin diye yazıldı, sonuçta herkesin kendi yorumu ve cesareti ile verebileceği kararlar bunlar:)) O yüzden biz olsak giderdik deyip, ötesini sana bırakıyoruz:))

    YanıtlaSil
  54. mcornek,

    Farkındaysan yazının içinde bu türden polislerle karşılaşma ihtimaline karşı kararın çıktısının yanda götürüldüğü gibi bir ibare var. Yani bu vizeyi farklı yorumlayan anlamını bilmeyen polislerle karşılaşılabilir. Bahsettiğin ibare her Pasaporta gidilen ülkeyle ilgili olarak var zaten, çünkü vize başvurunu o ülke için yapıyorsun. Valla biz gezdik, ayrıca binlerce erasmus da geziyor. Bir önceki yorumdaki gibi karar senin, sonuçta bu yazı Polonya'da yapılmış bir erasmus üzerinden yazıldı, ayrıca Amsterdam'a da gidildi ve hiçbir sorun olmadı. Zaten 1-2 haftaya oturman çıkıyormuş, o zaman risk görüyorsa oturmanı bekle.

    YanıtlaSil
  55. arkadaslar benm yesil pasaportum var ve 18 ocakta viyanaya girdim 19 nisanda ise cıkıyorm toplam 92 gün yapıyor. yani yesil pasaportun bana verdiği 90 günlük süreyi 2 gün asmıs oluyorm bir sorun olur mu bilen varsa acil yardım edebilir mi ??

    YanıtlaSil
  56. iyi günler polonya d tipi vizem var girişi berlinden yaptım ,döünşte berlinden dönsem sorun olabilir mi ?

    YanıtlaSil
  57. Olmaz:)) Aslında yorumların içinde benzer konuya verilmiş bir cevap vardı:))

    YanıtlaSil
  58. merhabalar

    Ben D tipi cok girisli polonya vizesi aldim. Ama polonyaya berlin uzerinden gecmek istiyorum ucuz oldugu icin. Once ucakla berline gecip ordan hemendeutchbahn hizli treniyle polonyaya gecicem. Diger forumlarda polonya d tipi ulusal vizesiyle almanyadan cikis yapamacagim yaziyordu. Acaba berlinde vize kontrolunde sikinti olurmu. Simdiden tesekkurler

    YanıtlaSil
  59. merhaba, benim çok girişli d tipi italya vizem ve yeşil pasaportum var.
    oturma izni almadan 180 gün boyunca istediğim avrupa ülkesine sorunsuz giriş çıkış yapabilir miyim

    YanıtlaSil
  60. Berlin üzerinden geçişte bir sorun olmaması lazım, çünkü yukarıda pekçok cevapta olduğu gibi vize üçgünlük transit geçiş hakkını da içeriyor ki şu an Polonya'da olan Mussano ucuz bilet bulduğu farklı ülkelerden Polonya'ya hep bu yolla gidiyor.

    YanıtlaSil
  61. Yazının içinde ve yorumlarda bunun cevabı var aslında ki bu hikayenin asıl kahramanı yeşil pasaportlu olmamasına rağmen bunu yaptı:))Gidebilirsin yani:))

    YanıtlaSil
  62. Aracı nereden kiraladınız acaba ve kirası ne kadardı acaba?

    Lublinden çıkıp gdanska gitmeyi düşünüyoruz araçla. Beklemedeyiz cevabınızı..

    YanıtlaSil
  63. Varşova'dan kiralanmıştı. Lublin'deki bir kiralama şirketinden kiralayabilirsiniz. Kirasını da şirketten öğrenebilirsiniz. Fiyatlar arabaların cinsine ve modellerine göre değişiyor, siz de bilirsiniz ki.

    YanıtlaSil
  64. Merhaba,
    Italya'da erasmus ogrencisiyim.christmas tatilinde Turkiye'ye donmeyi planliyorum.ve oturum izinine basvurmadigim icin sorularim var.vize surem 320 gunluk.erasmus surecimi kapsiyor yani.Turkiye'den italya'ya giriste bir problem olur mu?

    YanıtlaSil
  65. Merhaba
    Bilgiler için teşekkürler.
    Ancak vizemin üstünde "VALID FOR" kısmında DEUTSCHLAND yazmakta yorum yazan arkadaşlarında aynı mı diye merak ediyorum... Ve ben de sizin yazılarınızdan da güç alarak almanya dan ispanyaya gidicem bakalım artık:D
    teşekkürler...

    YanıtlaSil
  66. Arkadaşlar ben mesajı attıktan sonra Alman başkonsolosluğuna mail attım Altta cevabı paylaşıyorum:D

    Sayın Tüzgen,

    gönderiniz için teşekkür ederiz. Vizeniz ilgili yabancilar dairesinin onayinin alinmasi gerekmeyen 6 ay gecerlilik süresi olan ulusal vizedir.
    Dolayisiyla vizeniz otuma iznine cevirilmesi mümkün degildir.
    Schengen vizesi ise sizin ögreniminizi engellemektedir, cünkü Schengen bölgesine giris yaptiginiz andan itibaren 90 gün sonra Schengen bölgesini terketmeniz gerekmektedir.
    Bir sonraki seyahatinz ise 6 ay sonra olabilmektedir.
    Ancak mevcut olan vizenizle diger Schengen ülkelerine seyahat edebilmektesinz.

    Saygılarımızla

    Almanya Federal Cumhuriyeti Başkonsolosluğu, İstanbul
    Vize Bölümü

    YanıtlaSil
  67. teşekkürler faydalı bilgiler için, yalnız en alttaki yorum sizin yazdıklarınızla çelişmekte bu durum sadece almanya için mi geçerli (shengen oldgundan tüm ülkeler için geçerli olma ihtimali yüksek)
    bende yeşil pasaport çıkartabilirim, ikinci dönem polonya da bialystok üni. de eğitim göreceğim.oraya gidince dönem boyunca geri gelmeyi düşünmüyorum, yazdıklarım paralelinde sorunsuz ve en uzun süreli vizeyi hangi tip(renk) pasaportla çıkartablirim.sizin yazdıklarınıza göre eğer d tipi öğrenci vizesi çıkartırsam 6 ay boyunca sorunsuz orda kalabiliyorum fakat son yoruma göre ise hakkım 3 ay.son yorumu yazan kişi acaba d tipi öğrenci vizesi hakkında değil de başka birşeyle ilgili olarak mı yazdı?

    YanıtlaSil
  68. Yeşil pasaport ile gidersen onun haklarından yararlanırsın; bu da 90 gün sonra çıkış yapmanı gerektirir. Yazı da bu konuda bir dip not var fark ettiysen; sorun yaşamamak adına yeşil pasoportunla başvurup D tipi vize alman yararına çünkü o vizeyi almazsan 90 süre sonra kalma hakkın biter ve yakalandığın anda geri gönderilirsin. Kalacağın süre tahiminime göre doksan günden fazla olacağından ve orada vizeni uzatman epey prosüdür gerektireceğinden, yeşil pasaport ile gideceksen D tipi vizeyi al. Ki o vizenin özellikleri yazıda belli:)) Valid for kısmı zaten her pasaporta vuruluyor ve ilk giriş yapman gereken ülkeyi vurguluyor. Vizeyi D tipi çok girişli aldığında vize bitim tarihine kadar hiçbir sorun yok:))

    YanıtlaSil
  69. Merhabalar, ben Fransa'da erasmus öğrencisiyim iki arkadaşız. 1dönemliğine geldik D tipi vize Nisan2014e kadar geçerli. Eylül 8'de Fransa'ya girdik. Fakat bizim oturma izni hakkında pek bir bilgimiz yoktu bugün öğrendik. 8aralıkta 90günümüz doluyor ve biz bundan habersiz 14aralıkta hollanda ve sonrasında italya gezisi planladık 22aralıkta fransaya dönüp 2gün sonra türkiyeye kesin dönüşümüzü yapacağız. Benim yeşil pasaportum vardı zaten ama yine de D tipi vizeyi almıştım. Arkadaşımın schengeni yok sadece D tipi vizesi var. Suan oturma iznine basvuramayız zaten 2 hafta sonra davete çağırıyorlarmıs. Daha önce ispanyaya gittik geldik bir pasaport kontrolünden geçmedik. Ama şuan Hollanda ve İtalyaya gitmekten korkuyoruz. Herhangi bir kontrol ya da polisle karşılaşırız diye. Sence ne yapmalıyız? :)

    YanıtlaSil
  70. merhaba erasmus polonya için schengen vizesi alıcam ama gidiş olarak önce viyana ya bilet alıp oradan çek cumhuriyetine geçip orda bir hafta kaldıktan sonra polonyaya geçmeyi düşünüyorum.Ama ilk giriş ülkesi hangi ülke için vize almışsak o ülke olmalı gibi şeyler okudum ilk polonyaya mı girmem gerekli? yada çem cumhuriyetine geçmeden avusturya-viena dan pulskibus ile polonyaya geçebilir miyim?

    YanıtlaSil
  71. Merhabalar.Polonya'ya erasmus için gideceğim.Uçak biletimi prag'a aldım .Pragdan otobüs ile polonyaya gideceğim her hangi bir sıkıntı çıkarmı?

    YanıtlaSil
  72. Daha önce benzer bir soruya verilmiş bir cevap vardı yorumlar kısmında aslında:)) Üç günlük transit geçiş hakkı veren de bir vize d tipi, o nedenle sorun yok yani:))

    YanıtlaSil
  73. merhaba eylül ayında italya da 5 ay erasmus yapacağım. yeşil pasaportum var.hiç vize almadan gitsem 2.5 ay sonra türkiye ye giriş çıkış yapsam olur mu? bu şekilde daha mı maliyetli olur?ya da vize almadan başka 5 ay kalmanın başka formulleri var mı?yardımcı olursanız sevinir teşekkürler...

    YanıtlaSil
  74. Merhaba, ben İtalya'da erasmus yapıyorum. Fakat Türkiye'ye dönüşü Almanya'dan yapmayı düşünüyorum. Acaba pasaport kontrolünde, mühür basma da vs. sıkıntı çıkarırlar mı ? Malum birde Almanya, sıkı ülke.

    YanıtlaSil
  75. ben erasmus ögrencisi olarak ulusal D multi polonya vizesi aldım. okul baslangıcından 12 gün önce basel e gidip arkadasımın yanında kalmak ve 12 gün sonra polonyaya geçmek istiyorum. İlk girişim polonya olmayacak bu bir sorun teşkil edermi isviçreye girebilirmiyim? Ayrıca basel hava alanında 3 sınır kapısı var Almanya İsviçre Fransa bunların hangisinden giriş yapayım? Örnegin almanyadan giriş yapıp basele gireyim? teşekkürler.

    YanıtlaSil
  76. Bende su ilk girişin farklı olması konusunda cevaba ihtiyaç duyuyorum lütfen bu yolu deneyen biri varsa bilgilendirsin

    YanıtlaSil
  77. Son iki soruya cevap: Arkadaşlar bu soruların cevabı hem yazının içinde hem de değişik defalar sorulmuş benzer sorulara yorum kısmında verilen cevapların içinde var. Lütfen biraz dikkatli okuyun yazıyı ve diğer yorumları, yazan üşenmedi, siz de üşenmeyin:))

    İlk giriş erasmus yapacağınız ülkeye olmak zorunda, ancak bu ilk girişten önce kullanabileceğiniz 3 günlük transit geçiş hakkınız var; bu da önce bir başka ülkeye gidip en fazla 3 gün sonra da esas ülkenize giriş yapabilme imakanınız var demek, bunu aşamazsınız. Esas ülkenize giriş yaptıktan sonra da istediğiniz gibi gezebilirsiniz. Şunu da göz ardı etmeyin bu yazıdaki deneyim yazının tarihinden de anlaşılacağı üzere eskidir. Bu süreç içinde bazı ülkeler vize şartlarını değiştirmiş olabilirler. O nedenle dış işleri bakanlığının sayfasından kontrol etmenizde yarar var:))

    YanıtlaSil
  78. Merhaba ben onumuzdeki somestr yarim donemligine erasmus ogrencisi olarak italya ya gidiyorum . Vize islemleriyle ugrasmamak adina ve 90 gun sonunda Turkiyeye gir cik yapmayi goze alarak yesil pasaport aldim . ben gir cik yaparak sorun yasamadan 6 aylik erasmus ogrenimi mi tamamlayabilir miyim yoksa ille de D tipi vize mi almam gerekli ?(Dip not : Ben italya da ki universite koordinatorune sordugumda 3 aylik kalimin yesil pasaportla sorun olmayacagini dusundugunu soyledi ) Zaman ayirdiginiz icin tesekkurler

    YanıtlaSil
  79. Merhaba ben onumuzdeki somestr yarim donemligine erasmus ogrencisi olarak italya ya gidiyorum . Vize islemleriyle ugrasmamak adina ve 90 gun sonunda Turkiyeye gir cik yapmayi goze alarak yesil pasaport aldim . ben gir cik yaparak sorun yasamadan 6 aylik erasmus ogrenimi mi tamamlayabilir miyim yoksa ille de D tipi vize mi almam gerekli ?(Dip not : Ben italya da ki universite koordinatorune sordugumda 3 aylik kalimin yesil pasaportla sorun olmayacagini dusundugunu soyledi ) Zaman ayirdiginiz icin tesekkurler

    YanıtlaSil
  80. Merhaba bize 6 ayda toplam 1 hafta başka ülkeye gidebileceğmiz soylendi bu yeni mi siZce ?

    YanıtlaSil
  81. Benim de sorum var arkadaşlar, ispanyadan staj için d tipi 6 aylık vize verecekler, fakat ilk olarak parise gitmek istiyorum sıkıntı olur mu? Oradan ispanaya ya geçicem dersen bişey olmaz diyorlar, ve hiç ispanyaya gitmeyip 3 ay gezip İstanbula dönebilir miyim? Stajı ertelicem gibi gözüküyor

    YanıtlaSil
  82. Ölüyü hortlattım ama 2016 Eylül- 2017 Mart başına kadar Multi D tipi vize ile Almanya'ya Erasmusum var ( 6 Aylık) Almanya'ya giriş yaptıktan uçakla İtalya'ya ayda bir iki defa gitmemem gerekiyor. Sorun olur mu acaba? Net bilgisi olanları çok teşekkür ederim şimdiden.

    YanıtlaSil
  83. Merhaba arkadaşlar,
    Ağustos 25'ten beri Madrid'te erasmus yapıyorum. Pasaportumdaki multi d tipi vizenin süresi doldu tabi. Ama oturma iznim var. Oturma iznim de Mayıs 10'da biticek. Geçen hafta vizemi uzatmak için başvuruda bulundum ama yeni kartımın elime geçmesi biraz süre alıcak

    10 Mayıs'ta Danimarkaya uçağım var
    20 Mayıs'ta da Danimarkadan direk İstanbula dönüş yapıcam.

    ispanyadan Danimarkaya giderken bir sorun yaşıcağımı düşünmüyorum ama Danimarkadan dönerken pasaport kontrolünde sizce nelerle karşılaşabilirim ? Kırmızı damga yeme olasılığım var mı

    YanıtlaSil
  84. Mrb benim d tipi vizem var 354 günlük çalışma vizesi polonyaya gideceğim ordurmadan fransaya geçeceğim bi sıkıntı olurmu

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu konuda kesin bilgi verirsek yanıltıcı olabilir çünkü yıl 2019, bizim bilgilerse 2011 yılı tecrübelerine ait... Şunları söyleyebiliriz ama; Polonya'ya giriş yaptıktan sonra diğer ülkelere gezmek için sorunsuzca gidilebilir lakin çalışma vizesini Polonya'ya alıp bir başka ülkede yerleşmek mantıken sorunlu gibi duruyor. Güncel durumu ile ilgili olarak uzman bir kurumdan bilgi almakta fayda var.

      Sil

İLETİŞİM İÇİN

laparagas@gmail.com

KATKIDA BULUNANLAR

Blogdaki yazıların tüm hakları La Paragas yazarlarına aittir.
Yazıların izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur.

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP