5 Mayıs 2011 Perşembe

Erasmus'ta Para Yönetimi

Bu yazı üzerinden geçen zamanı göz önüne alınca, bankaların işbirliği ve ortaklıkları değişmiş olabilir, o nedenle bilgileri bahsi geçen bankalardan kontrol edin!


Polonya'da banka kullanımının, para transferlerinin en güzel yolunu, Frengistan'a Ayak Basmadan Önce Yapılması Gerekenler başlıklı yazıda işi kolaylaştırıcı faktörlerden söz ederken, hazırlık sürecinde benden daha hevesli olduğunu vurguladığım babamın araştırmaları sonucu bulduk. Daha önce Polonya'da Erasmus yapmış öğrencilerin internete aktardıkları deneyimleri arasında en akla yatkın olarak beliren tercih Bank Pekao Sa'ydı.
Bank Pekao Sa, Polonya'nın önemli bankalarından biri ve bizimle göbek bağı var. Yapı Kredi bankasının İtalyan ortağı Unicredit'in Polonya'daki anlaşmalı bankası... Bu nedenle Polonya'daki tüm Bank Pekao Sa bankamatiklerinden (sadece Varşova'da 100'den fazla var), Yapı Kredi hesap kartınızla hiçbir komisyon ücreti ödemeden, o günkü kur üzerinden zloti olarak paranızı çekebiliyorsunuz. Buna ek olarak yazının sonunda verdiğim linkten ulaşabileceğiniz kısımda yazılı olan 18 Avrupa ülkesindeki anlaşmalı bankaların bankamatiklerinden de yine, hiçbir komisyon ödemeden ve bulunduğunuz ülkenin para birimi üzerinden paranızı çekebiliyorsunuz. Burada bir önemli ayrıntının altını çizmem gerekiyor: Polonyada bulunduğum şu süre içinde 1 TL'nin 1 Zloti karşısındaki değeri 1.65 ile 1.85 arasında gidip geldi. Bu nedenle kur farkından dolayı ufak da olsa kayıplara uğramamak adına Bank Pekao Sa'nın şu linkini not etmenizi öneririm. Paranızı çekmeden önce söz konusu linkteki listeden TL'nin alış (kupno) kısmına bakarak, kurun yukarıda olduğu günleri tercih ederseniz kazançlı çıkarsınız. Kur eğer aşağıda ise ve an itibariyle acil paraya ihtiyacınız varsa, sadece o miktarı çekip, kalan miktar için bir iki gün sabretmeniz yararınıza olur. Sakın paniklemeyin, çünkü kur bir iki gün içinde yukarı doğru halloluyor. Tabii ki tüm bunlardan yararlanmanız için henüz Türkiye'deyken yapmanız gereken bazı şeyler var. İsterseniz bu konuda kendi serüvenimi anlatarak bir pratik üzerinden bilgilendireyim sizi...

Üniversiteye başladığım yıl , adıma şehrimizin Yapı Kredi şubesinden bir hesap açmıştık ... Bu hesabı internete açtırdığım gibi, doğal olarak yurt dışında da geçerli olan bankamatik kartımı edinmiştim. Eğer an itibariyle Yapı Kredi bankasında bir hesabınız yoksa, Polonya'da rahat etmek için internet bankacılığını da kullanabileceğiniz bir hesap açtırın derim ben. İkinci olarak, siz yurt dışındayken yurt içinde para işlerinizi halledecek bir merkez üs organize etmelisiniz. Benim üssüm; kendisi Bağ-Kur emeklisi olduğu için, emekli maaşının yattığı Halkbank'ta açılmış, masraf anlamında pekçok avantaja sahip gülen emekli hesabı olan babamdı; elbette üssünüzün babanız olması zorunlu değil, dilediğiniz bankada hesabı olan, Eft ve bir çok işlem için masraf ödemeyecek, kolay iletişim kurabileceğiniz, internet bankacılığını kullanabilen herhangi bir yakınınız ya da arkadaşınız da olabilir. Daha sonra babam, aynı bankadan internet üzerinden bir de euro hesabı açtı. Bunları şunun için özellikle anlatıyorum: Tanıştığım bir çok arkadaşımın ve forumlarda rastladığım pek çok öğrencinin paralarını, hibelerini sırf masraf ödememek adına büyük de bir risk alarak yurt dışına yanlarında götürdüklerini görüyorum. Bir kısmının paralarını swift işlemleri ile aktarmaya çalıştıklarını, Polonya'da hesap açmayı düşündüklerini okuyorum. Daha Türkiye'deyken okudukları şehirlerdeki bankalara yatan hibelerini yanlarına alarak kendi bulundukları şehire götürdüklerini gözlemliyorum. Benim anlatacaklarım paranızın başına gelebilecek çalınma, kaybolma, bir anda eline fazla miktarda para geçen öğrenci içgüdüsüyle, “Nasılsa para çok!” deyip gaza gelerek parayı 1-2 ayda çarçur etme, dolayısıyla daha en baştan moralinizi dibe vurdurabilme olasılığı olan riskleri ortadan kaldıracak en güvenli, en masrafsız ve de en işlevsel yolları içermektedir.

Benim hibem, daha önce kredi başvurusu yapıp bir hesap ve banka kartı sahibi olduğumdan üniversitemin şehrindeki Ziraat Bankası Euro hesabıma yatırılmıştı. Param bankada huzur içinde uyurken, ben de cebimde olmasının, dolayısıyla başına bir şey gelmesinin risklerinden uzak bir şekilde otobüsün koltuğuna kafamı koyup huzur içinde şehrime gelmiştim. Evime geldikten bir kaç gün sonra Ziraat Bankası'na giderek döviz işlemleri düğmesine basıp sıra numaramı aldım. Bankada sıra bekleyen onca kalabalığı gördüğümde, uzun süre ayakta dikilecek olmanın baskısı üzerime çöktü çökecekken, daha oturmaya fırsat bulamadan Western Union yazan gişenin tabelasında sıra numaram yandı. Görevli memura hesap cüzdanım ve kimliğimi vermemin ardından 16 TL gibi beklediğimin aksine son derece cuzi miktardaki masraf parasını takdim ederek, okul tarafından yatırılmış hibemin tamamını Euro olarak çektim. Paramı en emniyetli cebime koyarak, bu kez babamın hesabının olduğu Halkbank şubesinin yolunu tuttum ve hibemi babamın euro hesabına yatırdım.

Yurt dışına çıkmadan önce öğrenim kredimin yattığı Ziraat Bankası kartımı da babama bıraktım. Aile efradının verdiği eurolardan ihtiyacım kadarını yanıma aldım ki Polonya dışında gezeceğim Euro ülkelerindeki nakit ihtiyacımı karşılasınlar ...

Şimdi bu organizasyonu nasıl kullandığımıza gelelim: Güzel bir aileye doğmuş şanslı bir çocuk olduğum için aile fertlerinden de harçlıklar gelir. Bu paralar babamın hesabında toparlanır. Babam da bu paraları, benden gelen isteğe göre (hostel ücretimi yatıracağım, tura katılacağım, geziye çıkacağım vs. durumlarda) oturduğu yerden hiç masraf ödemeden ve TL olarak benim Yapı Kredi Bankası hesabıma Eft yapar. Ben de Polonya'da herhangi bir Bank Pekao Sa bankamatiğinden Yapı Kredi kartımla ihtiyacım kadarını Zloti olarak çekerim. Burada diğer bankalara göre önemli farkı vurgulayan bir not vermem gerek: Buradaki bankamatiklerden hesabınızda ne kadar para olduğunu göremiyorsunuz. Fakat Yapı Kredi şöyle bir güzellik sunuyor size... Yurt dışındayken, özellikle Polonya'dayken internet bankacılığını kullandığınızda telefonunuza gelen şifre mesajından dolayı sizi kontör harcamak zorunda bırakmıyor, masrafı tek taraflı karşılıyor. (Polonya'dan hat almış olmama karşın Turkcell hattımı da yurtdışına açtırıp yanımda getirmiştim. İnternet bankacılığını kullanacağım zaman sim kartları değişiyorum. (Ancak, Vodafone ve Avea'da da aynı kolaylığın sağlanıp sağlanmadığı konusunda herhangi bir bilgim yok) Dolayısıyla siz kendi bilgisayarınızdan istediğiniz zaman ve sms ücreti ödemeden hesabınıza girip neyiniz var neyiniz yok görebiliyorsunuz.

Bizim sistemin şöyle bir güzelliği daha var: Hani benim hibem babamın euro hesabında ya! Ben ne zaman babama (psikolojik uyanıklık yapıp)hibemden şu kadar miktar gönder desem, (o durumu çakmış olsa da) bir türlü benim "alınterim" parama kıyamıyor ve kendinden yolluyor. Misal ben diyorum ki ona: Öğrenim kredimi çektiğinde kredi kartıma şu kadar para yatır, kalanı da benim hesabıma yolla . O yine de hibeme dokundurtmuyor ve kredimi tam olarak yollayıp kredi kartı ekstramı da kapatıyor! Dolayısıyla hibemi okul bittikten sonraki son 1.5 aylık dönemde interrailimde harcamam için tutuyor. Haa ben de işin cılkını çıkarıyor, son derece hesapsız ve sorumsuz para harcıyorum sanılsın istemem açıkcası:)) Biz anlıyoruz biribirimizi babamla deyip noktayı koyuyorum:))

Yani demem o ki, önerdiğim yolu izlemenin; hem pratikte faydası var, hem de ebeveyn üzerinde söz ettiğim türden bir psikolojik etki yaratması, dolayısıyla dokunulmamış hibenizin sizin kullanımıza amade bir şekilde kalması gibi şahane bir bonusu var. Tabii ki ebeveyninizin sizden daha hevesli ve planlı olması gerek.:))

Yoğun sorular üzerine yazıya ek: Bu yazıdaki yöntemin temel mantığı; başlangıçta da belirtildiği üzere parayı daha planlı, kontrollü ve zamana yayarak kullanmak, hızla tüketip de sonunda sıkıntılı bir süreç yaşamamak. Ben kendime güveniyorum diyenler başkası üzerinden üs hesap oluşturmadan YKB'de (internete açık) bir de Euro hesabı açabilirler ve hibelerini bu hesaba yatırabilirler. Süreç içinde ihtiyaçları olduğunda, ihtiyaçlarının karşılığı kadar Euro'yu internet üzerinden TL' ye çevirdiklerinde para otomatik olarak kartlarının bağlı olduğu hesaba geçer ve bu parayı istedikleri Bank Pekao Sa bankamatiğinden çekebilirler. (Not: Halihazırda internete açık bir YKB hesabı olanlar internet üzerinden de Euro hesabı açabilirler.)


Şimdi son kez, masrafsız ve kolay para kullanımı için bizim başvurduğumuz metodda yapmamız gerekenleri tekrarlarsak:


1. Yapı Kredi bankasında bir hesap sahibi oluyoruz. Bu hesabımızı internet bankacılığına açtırıyoruz. Yurt dışında da kullanabildiğimiz bankamatik kartımızı ve varsa acil durumlar için kredi kartımızı yanımıza alıyoruz.

2. Ülkede bizim işlerimizi yapacak mümkünse Eft için masraf ödemeyecek türden bir hesabı olan bir yakınımızın hesabını merkez üs yapıyoruz.

3. Öğrenim kredisi ya da burs alıyorsak, bunlara ait bankamatik kartımızı üs hesabın sahibine bırakıyoruz. (Ziraat Bankası kartınızı isterseniz yanınızda getirip “Cash for You” yazan bankamatiklerden de komisyonsuz nakit çekebilirsiniz. Ama paranızı çarçur edebilme riskine binaen yanınızda getirmemenizi öneririm)

4. Hibemizin; eğer takviye paralar gelecek yerimiz yok ise, 350 euro kadarını yanımıza alıyoruz ki kalacağımız yerin parasını gittiğimizde ödeyelim. Kalan parayı da üs hesaba yatırıyoruz.

Üs hesabın sahibinin yapacakları:

1. Bize ait, eşden dostan gelen, öğrenim kredisi ve benzer tüm paraları kendi hesabına yatırıyor; ve bizim istediğimiz miktarları bizim YKB hesabımıza istediğimiz günde oturduğu yerden eft yapıyor.

2. Eğer başka imkanlarımız yok da mecburen hibemizden kullanacaksak parayı, o istediğimiz kadarını (mesela haftalıklar halinde) TL'ye çeviriyor ve hesabımıza eft yapıyor.

Dolayısıyla bu metodu kullandığımızda hiçbir şekilde banka masrafı ödemeksizin paramızı emniyetli, planlı ve çarçur etmeden kullanmış oluyoruz. Paramız euro'da kaldığından dolayı da kullanmadığımız kısımların kur artışlarından yararlanmış oluyoruz.

18 Ülkede YKB kartınızla yararlanabileceğiniz bankaların listesi:
http://www.yapikredi.com.tr/tr-TR/en_yakin_ykb/dunyada_atm.aspx

46 yorum:

  1. Üs hesap olarak Yapı Kredideki kendi hesabımızı belirlesek olur mu ki? Çektiğim euroları Yapıkredide açtırdığım euro hesabına yatırsam sonra tl hesabıma aktarma durumum var mı? Zaten euro hesabındakileri kart ile çekemiyorsun sanırım, o yüzden tl ye aktarmak gerektir..

    YanıtlaSil
  2. Bu konu sıklıkla mail yoluyla da soruluyor:) Bu yüzden yazıya açıklayıcı bir ek yaptık... Elbette açılabilir ve interneti kullanarak Euro hesabından istediğin miktarı istediğin zamanlarda sistem üzerinden çevirip TL hesabına aktarabilirsin. Aynı zamanda eğer hesabına eş dost tarafından yatırılmış ve an itibariyle ihtiyacın olmayan TL'ler varsa bunlarıda sistem üzerinden Euro yapıp Euro hesabına yatırabilirsin.

    Dediğin gibi parayı Euro hesabından Euro olarak çekemiyorsun. Hangi ülkede isen o ülkenin kullandığı para birimi üzerinden çekebiliyorsun. Tabii ki katının bağlı olduğu Tl hesabından:) Bu yüzden eğer (farklı para birimine sahip ülkelere yapılacak geziler için)cebinde hazır tutuğun Euro yoksa, yola çıkmadan önce TL hesabında para bulundurman gerekiyor:)

    YanıtlaSil
  3. ya özür dileyerekten zaten cevabının yazılı olduğunu tahmin ettiğim bi soru sormak istiyorum. Napiim okudum okudum anlamadım bi türlü:( Şimdi ben diyorum ki sadece euro hesabı kullansam-ki hibem benim oraya yatacak bu arada-ve oradan zloty olarak çeksem,TL hesabını kullanmaya ne gerek var onu anlayamadım bi türlü.Anlayabilirsem pek mesut,pek bahtiyar olacağım efenim..

    YanıtlaSil
  4. Euro hesabından sadece Polonya'da değil Türkiye'de de banka kartınla para çekemiyorsun, o yüzden:)

    YanıtlaSil
  5. ne kadar saçma bi hesapmış bu euro hesabı-evet ben de bi bildikleri olduğunu tahmin edebiliyorum ben de ama olsun:). Neyse,o zaman şöyle özetliyorum durumu: euro hesabıma yatan hibeleri ben internet bankacılığını ustalıkla kullanark TL hesabıma aktarıyorum ve sonra da çekiyorum.Peki sevgili ebeveynlerimin gönderdiği paraları TL hesabımda mı beklesin bu durumda? Yoksa değer kaybetmesin vs diye euro ya mı aktarayım? Şimdiden teşekkürler..

    YanıtlaSil
  6. Eğer kısa sürede kullanmayacaksan ve miktarlar yüksekse kurun durumunu da gözeterek, yani yüksek değilse çevirebilirsin. Ama kısa vadede alış ve satış arasında oluşacak fark zarar yazar:) Bu yüzden onların yatırdığı TL'leri hesabında tut ve onları kullan, kendi euro hesabındaki paran da euro olarak uyusun:) Sonunda sen karlı oluyorsun:) Üstelik dönüşte alacağın kalan hibeni de eklediğinde,, bir sonraki yaz için tatil paran hazır oluyor, hem de euro olarak:)

    YanıtlaSil
  7. Yazınızı çok sevdim açıkçası elinize sağlık, bu bahar dönemi polonya'yı düşünüyorum. Bu yazıdan sonra aklımda ki çoğu soru işareti cevap buldu. Lakin aklıma takılan bir iki soru var.
    Şimdi hibe sadece ziraat'e mi yatırılıyor okul tarafından ? bunu yapı kredi olarak değiştiremez miyiz ya da ziraate gelen parayı otomatik olarak ykb hesabımıza geçsin gibi tek bir talimat verebilir miyiz?(yani polonyaya geçmeden bankaya gidip bir kereye mahsus "bundan sonra gelen paranın bu hesaba geçmesini istiyorum." demekten bahsediyorum.) cevaplarsan sevinirim. :)

    YanıtlaSil
  8. Bizim okul Ziraat Bankasına yatırmıştı. Genelde kamu bankaları tercih ediliyor okullar tarafından... Zaten sizin okulunuz hangi bankaya yatıracaksa hibeleri, sizden o bankada -mevcut döviz hesabınız yoksa-bir hesap açmanızı isteyecek ve o hesaba yatıracak parayı. Emin değilim ama hesap açtıktan sonra yazılı bir talimatla YKB hesabına havale ettirebilirsin. Bunu bir bankayla konuşmakta yarar var:)

    YanıtlaSil
  9. Merhaba, internet bankacılığı hakkında sorum olacak. Yapı krediden gelen mesajlar, turkcelli yurtdışına açtırdığımızda kesin ve net bi şekilde sorunsuz geliyor mu? Yazınızda bundan söz etmişsiniz ancak ben bir kez daha teyit ettirmek istedim, orada sorun yaşamamak için.

    YanıtlaSil
  10. Geliyor, sorun yaşanmış olsa tavsiye edilmezdi di mi, bu yazı tamamıyla yaşanmışlık üzerine yazılmıştır, endişeye mahal yok:)

    YanıtlaSil
  11. lütfen biri şahsım olan mankafaya aşadığaki işlemleri yapıp yapamacağımı söylesin zira bu eurodur tldir konuları bende en ufak bir fikir uyandırmıyor.

    1-hibem vakıfbank euro hesabına yatıyor ve ben gittikten sonra yatacak, yanıma alma şansım ya da direk yapı kredi hesabıma yatırma şansım yok.

    2-yapı kredi euro/tl hesabım var

    3-ben şimdi yatan hibeyi vakıfbank internet bankacılığından tl hesabıma geçirip, yapı krediye eft ile yollasam, yapı kredi kartımla bank pekoa sadan çekebiliyor muyum? ya da ben tl ye çevirmeden euro hesapları arasında havale yapabilir miyim?

    4-eft ücreti yaklaşık 5000 tl için ne kadar olur? vakıfbank şubesinde 2.5 tl fiks, ek olarak %0.0025+bsmv yazıyor. bsmv nin %5 olduğunu düşününce çok yüksek gibi geldi bana ama internette hiç bu kadar yükseğe rastlamadım :(

    YanıtlaSil
  12. merhaba saçma bi soru belki ama ne bankadan ne müşteri hizmetlerinden cevap alamadım.benimziraateen euro hesabım var bursumun yattığı hesapla birleştirdim.yapı kredi daha makul diye ordan da hesap açtırdım euro hesabı.ama banka kartım yok yurtdışında nasıl çekeceğim paramı

    YanıtlaSil
  13. Ziraat Bankası öğrenim kredisi alıyorsan ve onun kartı varsa, ykb için anlatılan işlemeleri ziraat üzerinden yapabilirsin. Ziraat bankası kartınla da cash for you yazan bankamatiklerden komisyonsuz çekebilirsin. Her koşulda elde kart olması işi kolaylaştıran bir durum.

    YanıtlaSil
  14. vakıfbankta 5000 tl için eft masrafı bildiğim vergi dahil 2,7 lira...

    hibenin tümünü tl yapıp aktarmak doğru bir şey değil.

    vakıfbank internet bankacılığı kullanıyorsan, oradaki euro hesabından ihtiyacın olan kadarını tl ye çevirip sonra ykb hesabına efet yapabilirsin ki bunların her seferdeki masrafı 2,7 tl yi geçmez. 10 sefer yapsan 27 tl kaybın olur.

    YanıtlaSil
  15. ah sağol. dediğini gibi parça parça yapıcam. teşekkürler.

    YanıtlaSil
  16. arkadaşlar farklı birşey sorucam.polonya vizesi aldım ama ilk önce viyanaya gideceğim bu sorun olur mu her ikisi de schengen ülkesi olunca giriş çıkış yapabiliyor muyuz?bir de bizim okuldaki uib yetkilileri bankacılık işlemleri için vekalet vermede ısrar ediyorlar.bende boş yere 70 tl vermek istemiyorum .siz tecrübeli olarak ne dersiniz bu konuda .vekalet önemli midir?

    YanıtlaSil
  17. Viyana konusunda yine bu blogda "D Tipi Vize Meselesi" diye bir yazı var, orada yorum kısmında verilmiş çok sayıda cevap var. Oraya bakıp bilgilenebilirsin. Bu vekalet konusuna kanımca gerek yok, çünkü bizden öyle bir şey istenmedi. Sadece hibelerimizin Ziraat Bankasına yatacağı, dolayısıyla Ziraat Bankasında Euro hesabı açmamız istendi. Sanırım sizin adınıza hesap açabilmek adına isteniyor bu vekalet. Sen hangi bankaya yatırılacağını öğrenip hesabı kendin açarsan vekalet vermene gerek kalmaz.

    YanıtlaSil
  18. teşekkür ederim:)

    YanıtlaSil
  19. ziraatin parayı çekerken çok komisyon aldığı ve tl-euro kur farkından çok para kaybedeceğim söylendi.yapı krdi euro hesabım var ama yapı kredi bankasına derdimi anlatamadığım için ne yapacağımı bilemez halde ortada kaldım

    YanıtlaSil
  20. Tl- euro farkından forumlarda söylendiği gibi çok şey kaybetmiyorsun, bazıları bu konuyu fazlasıyla abartıyorlar:)) Eğer Polonyadaysan ve vurguladığım cash for you yazan atm'lerden Ziraat kartınla çekersen komisyon ödemiyorsun. Ama her koşulda YKB avantajlı çünkü gerek Polonya içinde farklı şehirlerde hatta çoğu kasabalarda, gerekse diğer ülkelerde linkini verdiğimiz Unicredit anlaşmalı bankların atm'lerinden komisyonsuz çekebiliyorsun. Bankadakiler bu konuları bilmiyorlar, biz de bankaya sorduğumuzda bu konuda bilgisiz olduklarını görmüştük ve yolumuzu kendimiz çizmiştik. Derdini anlatmana gerek yok, euro hesabının yanısıra tl hesabın da varsa, hesabın internet bankacılığına açıksa ve banka kartın da varsa hiç bir sorun yok. Eğer hiben sen gittikten sonra farklı bir bankaya yatacaksa bir yakınına vekalet ver çekip senin hesabına yatırsın ki 70tl cvarı vekaletname 20-30 tl civarı da euroyu çekerken masraf olur.

    YanıtlaSil
  21. ziraat tl hesabından yapı kredi tl hesabına ,ziraat euro hesabından yapı eyro hesabına internet bankacılığından havale yaparken kesinti oluyor mu

    YanıtlaSil
  22. Masraf alırlar, bunun mikatarının ne olacağını da ilgili bankalara sorarak ya da sitelerinden okuyarak öğrenebilirsin. İnternet üzerinden yapılan TL aktarımlarındaki masraflar genelde düşük... Euro aktarımları konusunda denenmiş bir bilgi yok, bu yüzden yanıltmak istemeyiz. Bankaya sormakta fayda var.

    YanıtlaSil
  23. verdıgın bılgıler cok guzel ve yararlı oncelıkle bunun ıcın tum yenı erasmus ogrencılerı ıcın tesekkur ederım. benım sorum ben tr de ykb kullanıyorum ama hesap ve kart babamla ortak ve para cekme işlemı için kredı kartı kullanıyorum. oradakı bankamatık ıslemlerı ıcınde bhasettıgın pekao sa bank atmlerınde bu yol gecerlımıdır? bılgın varsa sımdıden cevabın ıcın cok tesekkur ederım.

    YanıtlaSil
  24. Yararlı oluyorsak ne mutlu bize:) Bir sorun olacağını sanıyorum ama yurt dışında bu konuda bir pratiğim de yok açıkcası... Ortak hesap olması büyük bir avantaj; şu üs meselesinden dolayı:) Yurt dışında kullandığım kredi kartı bir başka bankanındı ama hesabım o karta bağlı değildi, dolayısıyla hiç denemedim, normal banka kartımı kullandım atm'lerde. Hesabın bağlandığı kredi kartıyla -hesaptan para çekmek anlamında burada bir sorun yaşanmadığına göre- orada da olacağını sanmıyorum. Ama dediğim gibi orada hiç denemedim, dolayısıyla söylediğim bir kesinlik ifade etmiyor. Tedbiren banka kartı da almakta yarar var, hatta mastercard prepaid alırsan, özellikle ryanair'den prepaid kart ile bilet alımlarında yaklaşık 6 euro karın oluyor, çünkü diğer banka kartlarından masraf alıyorlar, allahtan HSBC banka kartımı yenilerken öyle vermişti:). Söz ettiğin durumu denemiş birinden görüş almak da fazlasıyla yarar var. Eğer bu durumu fark edip de birisi buraya bir not düşerse bundan sonrakiler için de yararlı olur:)

    mussano

    YanıtlaSil
  25. Merhaba,
    Öncelikle yazınızın forumlardaki karman çorman başlıklar altındaki yazıların yanında çok üst seviyede olduğunu belirtmek isterim. Eğer bilginiz var ve sorumu cevaplarsanız sevinirim. Ben mevcutta HSBC tl hesabı sahibiyim. HSBC'nin internet sitesinde (http://www.hsbc.com.tr/tr/sube_atm/sube/diger_banka_atmleri.asp) yurtdışı çekimlerde işlem ücreti almadığını belirtiyor. Sizce HSBC hesabım varken YKB actırmama gerek var mı? 2side aynı şartları sağlamıyor mu bana?
    Teşekkürler.

    YanıtlaSil
  26. Teşekkürler:))

    Orada şöyle bir cümle de var dikkat ettiysen:"** Master/ Visa/ Amex gibi kart ihraç eden kuruluşların bölgesel uygulamaları gereği, belli bölgelerde 1-1,5 USD arası işlem ücreti uygulanabilmektedir."

    Bizim de HSBC'de hem hesabımız hem de kredi kartımız vardı ve sadece kredi kartını HSBC kullandık. Ayrıca hesabına girmek istediğinde gelecek şifre için SMS ücreti ödenip ödenmediğini de HSBC'den öğrenmek gerek. Kısaca iki tarafta da öğrenciliğinin başlangıcından beri hesabı olan birinin(Özellikle Polonya için) YKB'sını tercih etmesinin bir sebebi mutlaka vardır di mi:)) Sonuçta karar senin:))

    YanıtlaSil
  27. Yeniden Merhaba,
    Bu sabah gittim YKB'ye hesap açtırmak istediğimi söyledim ve hesap işletim ücretinin ne kadar olduğunu sordum. Vergileriyle birlikte 50TL civarı olduğunu söylediler. Teşekkür ettim, çıktım. 5 ay boyunca orda toplamda 10 kere para çeksem HSBC'nin keseceği 1,5 USD*10 yaklaşık olarak 30TL olacak. O yüzden HSBC kullanmaya karar verdim. Aynı durumda olan arkadaşlar varsa onlarda durumu bu şekilde değerlendirsinler. İyi günler.

    YanıtlaSil
  28. sevgili buraneros bilgilendirmen çok güzel sayfanzı çok beğendim yaklaşık bisaatir sayfanızı okuyorum ancak anlayamadım ben sanırım biraz fazla inceliyoruz işin içinde para olunca :)doğru mu anlamışım kontrol edebilirmisin?şimdi bizim ünv. hibeleri euro olarak halk bankasına yatırıyor benm yapı krediden internet bankacılığına açılmamış normal bi hesabım var ben bu hesabı euro hesabına çevirip aynı zamnda internet bankacılığına açtırcam sonra halk bankasından çektiğim hibeyi ykb euro olarak aktarcam polonyaya gittiğimde ihtiyacım olanı internet üzerinden tl ye cevirip daha sonra zloty ye cevirip çekcem bunu doğru mu anlamışım? bi başka sorum burslarımı türkiyede belirlediğim bir üs e teslim etcem babam gibi :) o da benm ykb aktaracak tl olarak ben bu tl leri yine internet üzerinden zloty e cevirip kullancam bu da doğrumu? ve son olarak benim ykb da hem tl hem euro hesabım olcak euroları önce tl ye sonra zloty ye cevirip kullancam tl hesabımdaki tl leri de zloty ye cevirip kullancam olay bu mu ? doğru anlamışmıyım ?

    YanıtlaSil
  29. İstersen paran halk bankasında kalabilir ama bir de tl hesabı açman lazım bir de internet sitesi için gelecek şifreyi ücretsiz kullanmak için bir şifrebaz talep etmen gerek. Halk bankası internet üzerinden yapılan işlemlerde masraf almıyor. Yapı kredi hesabını da internete açtır. Eğer bu yolu kullanırsan; para ihtiyacın olduğunda ihtiyacın kadar miktarı bozdurğunda para otomatik olarak halk bankası tl hesabına geçecek. O parayı da yapı kredi hesabına eft yapacakın. Sonra da gidip ziloti olarak çekeceksin. Yurt dışındayken kartla atm2lerden sadece TL hesabından para çekebiliyorsun. Parayı zilotiye çevirme işlemi yok. Hangi ülkenin bankamatiğinden para çekersen o bankamatik zaten o ülkenin parasını veriyor sana. Yapı kredi de hesabın varsa da bir euro hesabı açacaksın ve eurolarını o hesaba yatıracaksın. Aynı yolu izleyerek ihtiyacın olduğunda hesabına girip istediğin miktarada döviz sattığında para otomatik olarak tl hesabına geçecek, o parayı da istediğin ülkede o ülkenin para birimi üzerinden otomatik çekebileceksin:)) Olay abartılacak kadar zor değil yani:))

    YanıtlaSil
  30. Haftaya polonyada olucam hangi kredi kartlarını orda kullanabilirim ? bu konu hakkında bilgiye ihtiyacım var elimde akbank axess(ek kart)mevcut. simdiden tesekkürler

    YanıtlaSil
  31. Uluslararası geçerliliği olan tüm kredi kartları kullanılabilir, dolayısıyla elindeki kartı da kullanabilirsin.

    YanıtlaSil
  32. tekrar tesekkür ederim ilginiz için

    YanıtlaSil
  33. Hibem Ziraat Bankası € hesabına ben Polonya'ya gittikten sonra yatacak

    ayrıca ziraat öğrenim kredisi bankamatik kartım var..

    gitmeden yapıkredi tl-euro hesabı açtırdım

    ziraat bankası için; euro hesabıma yatan hibenin bir kısmını ziraat internet bankacılığından tl ye çeviricem, bunun için telefona gelen şifre için orda hattın çalışmadığını düşünüp OTP cihazı alıcam(anlık şifre için)

    euro hesabından tl ye aktardığım miktarı kullanmakta oldum öğrenim kredisi bankamatık kartından çekicem, ayrıca her ay düzenli para yattığından hibem yatmasa bile internetle uğraşmadan bankamatik kartımla kredimi ziloti olarak çekebileceğim...

    Doğru mudur ?

    Teşekkürler.. :)

    YanıtlaSil
  34. Doğru:)) Yalnız Ziraat Kartını kullanarak para çektiğinde "cash for you" yazan bankamatikleri kullanacaksın. Eğer Ziraat Bankası hesabın EFT için masraf almıyorsa, oraya yatan kredin ve diğer paraları YKB hesabına EFT yapıp Pekaosa'lardan çekebilirsin; bunun avantajı pekaosa ATM'lerinin sayıca fazla ve en olmadık yerde dahi ulaşılabilir olması.

    Birşey değil:)

    YanıtlaSil
  35. tekrar teşekkür ederim :)
    belki gitmeden YapıKredi tl hesabına bir miktar para yatırıp giderim :)

    YanıtlaSil
  36. Ben iki dönem gideceğim ama ikinci dönem yaş 26 olacak ve YKB 26 yaş için öğrencide olsan hesap kesim ücreti alacak deniyor.

    Bu kötü oldu ya.

    YanıtlaSil
  37. Erasmus programlarına katılacak arkadaşlara tavsite para yönetimi konusunda ParaBilir sitesinden fayadalanabilirler. Tavsiye olunur.

    YanıtlaSil
  38. YAPI KREDİ BANKASINDA SADECE TL HESABI AÇIP YURT DIŞINDAKİ BANKADAN O YERİN PARA BİRİMİ OLARAK ÇEKEMEZMİYİZ, HESABI AÇMAK ZORUNDAMIYIZ,DEDİĞİM ŞEKİLDE OLMAZMI?

    YanıtlaSil
  39. YAPI KREDİ BANKASINDA SADECE TL HESABI AÇIP YURT DIŞINDAKİ BANKADAN O YERİN PARA BİRİMİ OLARAK ÇEKEMEZMİYİZ, EURO HESABI AÇMAK ZORUNDAMIYIZ,DEDİĞİM ŞEKİLDE OLMAZMI?

    ( BİR ÖNCEKİ MESAJDA EKSİKLİK VARDI O NEDENLE YENİLEDİM)

    YanıtlaSil
  40. Bu kadar ayrıntılı şekilde yazdığınız için size teşekkür etmek istedim.

    YanıtlaSil
  41. Rusya'ya giden arkadaşlarda kendilerine Türkiye'den gönderilecek paraları webmoney ile alabilirler. Hem komisyonları düşük hemde 30 dk içerisinde kendilerine buradan para gönderilip oradan bozabilirler. Zaten Rusya'da her yer webmoney. Türkiye'de ki resmi ortaklarının kype adreslerini veriyorum sorularınızı bire bir sorabilirsiniz.
    skype : wmzbayi
    skype : webmoneyalsat

    YanıtlaSil
  42. Merhaba ben geçen gün ilk defa para çektim pakeodan yapı kredi play kartım ile. dediğiniz aynı işlemleri yapmıştım Türkiyedeyken o konuda sorun yok. ancak 200 zloty çektim türk lirası olarak hesabımdan 157 tl düştü bu da yaklaşık 230 zloty yapıyor yani 20 tl bi fazla para çekildi hesabımdan bunun nedeni nedir bi fikri olan varsa çok yardımcı olur teşekkürler şimdiden ? Not:kartla direk olarak alışveriş yaptığımda ise direk günlük kurdan düşüyor bi sıkıntı olmuyor tek sorun çekerken teşekkürler yeniden

    YanıtlaSil
  43. Bankayı Çinliler aldıktan sonra bankamatiklerde yeni bir uygulama başlatmışlar. Direk çektiğinde TL'den Dolara çevirip, oradan Zilotiye çeviriyor ve dolayısı ile bu fark oluşuyor. Bankamatikte seçenek var ve direk TL'den Zilotiye çevirebiliyorsun. Buna dikkat edilsin.

    YanıtlaSil
  44. Anladım teşekkürler deneyeceğim bidaha gittiğimde bankamatikten çok karışıktı geçen sefer ama bu sefer olur umarım

    YanıtlaSil
  45. Öncelikle bu bilgilendirici ve güzel yazı için çok teşekkürler. Bir sorum olacaktı yanıtlarsanız çok sevinirim.
    Benim yapı kredi kartım var, hibeler büyük ihtimalle ben gittikten sonra yatacağı için ve ben hibemi çok fazla kullanmak istemediğim için şöyle birşey düşündüm.
    Zaten ailem her ay öğrenim masraflarım için yapı kredi hesabıma para yatırıyordu. Ben polonyadayken de yatırmalarını istesem internet bankacılığıyla falan uğraşmadan direkt çekebilirim değil mi paramı? Acil durumlar için ise mesela hibe paramı çekebilmeleri için vekalet versem onlar kendi hesaplarına yatırıp(halkbank/ziraat) bana yapı kredieft yapsalar türk lirası olarak ben yine polonyadan çeksem.
    Nasıl bir fikirdir?
    Teşekkürler.

    YanıtlaSil
  46. Bir sorum olacakti hic vekalet vermeye gerek var mi hocam ? Ziraatime euro olarak yatacak zaten. Hepsini degilde ihtiyacim kadarini Ziraat Bankasinda TL ye cevirip Yapikredi ye yatirsam ve hic yapikrediden euro hesabi acmasam olmaz mi ? Bir de aylik bursum yani 330 tl her ay duzenli olarak TL olarak yatacak zaten. Onu da direkt Yapikrediye atayim ya da Ziraat kartima yattiginda Euro ya cevirip Ziraat hesabimda kalsa hibemle birlesse nasil olur ? Ve boylelikle vekalete ya da usse gerek kalmaz. Cunku annem de babamda eft internet bankaciligindan falan anlamzlar. Vereceginiz cevap ve boyle guzel bir konu icin tesekkur ederim.

    YanıtlaSil

İLETİŞİM İÇİN

laparagas@gmail.com

KATKIDA BULUNANLAR

Blogdaki yazıların tüm hakları La Paragas yazarlarına aittir.
Yazıların izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur.

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP